Sucurile cu presare la rece: sănătate într-un pahar

by Andreea Vasile

În ultimii ani, și în România, sucurile cu presare la rece au devenit o tendință. Fie că astfel de sucuri se găsesc pe rafturi în marile lanțuri de magazine sau sub mărci specifice, despre sucurile cu presare la rece s-a scris mult și, aproape mereu, în termeni care elogiază beneficiile. În realitate, niciun studiu până acum n-a demonstrat că sucurile cu presare la rece ajută în vreun mod deosebit sănătatea, deci să afirmi că ele fac minuni este o exagerare.

Cu toate astea, avantajul real al sucurilor cu presare la rece constă în faptul că oferă mai mulți nutrienți și mai multe fibre decât un suc făcut cu un storcător centrifugal. Atenție însă la cantitatea de suc pe care o consumăm! Pentru că într-un pahar intră mai multe fructe și legume decât am mânca în stare solidă, putem să ajungem să consumăm mai multe calorii, mai ales în cazul fructelor.

IMG_20160410_073829.jpg

Când Philips m-a invitat să încerc storcătorul lor cu presare la rece Avance Collection mi s-a părut o idee bună să mai dau o șansă unor astfel de aparate. Spun asta pentru că ultima dată când am avut în casă un aparat de genul acesta, m-am lăsat păgubașă cu folosirea lui după prima utilizare. Era un aparat mamut și, pe lângă spațiul fizic mare pe care îl ocupa în bucătăria mea, dura în jur de 30 de minute ca să îi curăț toate componentele după folosire. Un timp prea îndelungat pe care nu îl aveam la dispoziție și, chiar și-așa, nu mi-aș fi dorit să îmi petrec atâta timp cu așa ceva în fiecare dimineață. Așa că prima mea întrebare când am primit storcătorul de la Philips a fost să văd cât de UȘOR este de folosit.

IMG_20160425_080043455.jpg

În prima dimineață în care l-am încercat, mi-am pregătit doar fructe pentru că mă energizează și pentru că dacă le consumi în prima parte a zilei, caloriile pe care le conțin nu devin un pericol real pentru siluetă. Sigur, „pericolul” nu vine din faptul că bei O DATĂ un suc cu multe fructe, dar dacă ai în casă un astfel de aparat și, deci, ai la îndemână posibilitatea să-ți faci suc când vrei, șansele de a bea mai des cresc și, de aici, și numărul de calorii crește fără să-ți dai seama.

Eu am optat pentru un suc din mere, lămâi și mandarine, mai ales că lămâile sunt preferatele mele și, încă de când eram copil, îmi plăcea să le mănânc, cu tot cu coajă, când le ”furam” de pe masa de lucru a bunicii care încerca să le folosească în prăjituri. Am folosit 2 mere, o lămâie și jumătate și o mandarină pentru un pahar de suc concentrat, cu pulpă fină, cu aport de vitamine și hrănitor. E bine de știut că dacă folosești storcătorul cu presare la rece de la Philips, ai până la 90% suc extras din fructe și legume datorită tehnicii Micro Masticating pe care o poți vedea cu ochiul liber la lucru când pui aparatul la treabă.

IMG_20160425_081704270.jpg

Sucul e gata foarte repede și ce îmi place este că nu trebuie să cureți toate fructele pentru că aparatul are funcție prin care separă pulpa și coaja moale de suc. Astfel, fructele moi precum merele nu necesită curățare, în vreme ce portocalele sau lămâile pot fi curățate de coajă, dar nu și de restul de pielițe și cojițe care vor fi îndepărtate în momentul stoarcerii. După cum se poate vedea în imagine, resturile care rămân după stoarcere sunt separate într-un compartiment special. Eu nu arunc imediat compziția respectivă, ci o pun pe o farfurie și-o las pe blatul de la bucătărie pentru că mirosul de citrice este minunat și o sursă naturală de a da aerului o aromă plăcută.

Shine 100%

Când sucul a fost gata, l-am lăsat pe pervazul ferestrei de la bucătărie și până a fost gata și cafeaua, am dat storcătorului cu presare la rece testul final, l-am spălat. Totul a durat un minut pentru că Philips Avance Collection are componente detașabile care se scot foarte ușor și e suficient să le clătești ca să se curețe. Atunci când vrei să-l folosești sau să-l speli, aparatul e ca un roboțel pe care-l asamblezi în doi timpi și trei mișcări și asta mi-a plăcut foarte mult pentru că elementul practic e important pentru mine.

Un alt aspect care m-a bucurat e faptul că pe site-ul în limba română a lui Philips poți să găsești carte cu rețete de sucuri care pică la fix dacă rămâi în pană de idei și pe mine m-a ajutat foarte mult pentru că e mai ușor să apelezi la ceva ce e deja la îndemână în loc să combini tu la plesneală ingrediente care poate nu se potrivesc din punctul de vedere al gustului. În plus, cartea de rețete se găsește și ca aplicație pentru mobil, însă, deocamdată, numai în App Store, cu promisiunea că, în curând, va fi disponibilă și-n Google Store, iar atunci o voi avea și eu pentru că telefonul meu mobil operează pe Android.

IMG-20160409-WA0000.jpg

Așa că, dacă mă întrebați pe mine ce aduce în viața voastră un storcător cu presare la rece de la Philips, vă pot spune următoarele:

1. Te duci mai des la piață să cumperi fructe și legume.

2. Ai în casă un aparat cu care poți să faci sucuri sănătoase când vrei tu și, în plus, faci și economie pentru că dacă îți iei o sticlă cu suc la 0.33 l din magazine specializate, dai undeva între 10 și 15 lei și aici nici măcar nu mă refer la sucurile cu presare la rece high class, pentru că există și așa ceva, și sunt cu mult mai scumpe, însă îmi iau libertatea de a mă îndoi de proprietățile lor miraculoase din motivele pe care le-am scris la început, dintre care cel mai important este că nu s-a dovedit științific că fructele și legumele sub formă lichidă ar avea beneficii în plus și reale pentru sănătate față de momentul în care le consumi în stare solidă.

3. Crești aportul de nutrienți pentru o dietă echilibrată din care însă nu excluzi nicio grupă de alimente. Personal, nu încurajez dietele cu sucuri și nicio vreo altă dietă care exclude grupe de alimente. Nu cred în detox-uri căci, și în acest caz, s-a demonstrat că nu există nicio bază reală pentru asta, dar cred într-o relaxare alimentară în care sucurile pot fi un substitut pentru una sau două mese din zi atunci când vrei să te simți mai ușor, să n-ai senzația de prea plin pe care mâncarea solidă ți-o poate da.

4. Ai parte de un aparat ușor de folosit, care se asamblează rapid și se curăță la fel de rapid pentru că are componente detașabile.

5. Sucurile cu presare la rece sunt gustoase datorită combinațiilor, te revigorează, îți dau energie și pot fi luate peste tot pentru că ele rezistă până la 4 zile cu toate proprietățile pe care le conțin, deci nici măcar nu trebuie să le faci în fiecare zi, ci poți să-ți aloci două zile pe săptămână ca să faci o cantitate mai mare pe care apoi s-o păstrezi la rece.

Keep it flawless,

semnatura andreea vasile

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: