În 2014, Diana Stejereanu era în vacanță în Barcelona. Atunci, într-un golf, a văzut aliniate opt plăci de stand up paddle (SUP) cu oameni care încercau să stea în diferite poziții ciudate și-o instructoare bronzată și veselă de care Diana își aduce aminte în termeni simpli, la obiect: ”Era o femeie bună!„ I-au plăcut ideea și job-ul tipei, să stai toată ziua în apă și să faci sport în timp ce oamenii din fața ta își dau, la rându-le, silința să facă mișcările cât mai bine.
Când, în anul următor, Diana a rămas fără slujbă fiindcă postul ei din firma la care lucra s-a desființat în urma unor restructurări, a decis să plece la mare pentru două săptămâni și să vadă acolo ce va face cu viața ei. Așa a ajuns pe plaja H2O din Mamaia, a văzut plăci de SUP acolo și, aproape instantaneu, și-a adus aminte de Barcelona și cum erau ele folosite. Și-a spus: ”Pot să fac și eu asta!”
Nu se înșela pentru că, pe lângă jobul ei de om de marketing, Diana era pasionată de mișcare și, în plus, avea și atestat de instructor, deci nimic nu îi stătea în cale. La sala de sport din cartier unde se antrena, i se dăduseră de mai multe ori pe mână diferite ore pe care să le țină pentru că era pricepută și pasionată de ceea ce făcea.
”Un prieten mi-a făcut legătura cu tipul care avea H2O, m-am întâlnit cu el, i-am spus ce am în minte și a fost de acord”, povestește Diana. „În primele două săptămâni am mers mult pe plajă și am povestit oamenilor ce fac și i-am invitat să încerce. Nu a fost ușor!
Deși mulți spuneau ”da, venim”, când ora trebuia să înceapă, nu era aproape nimeni”, râde ea. Însă, încet, încet, lumea a devenit curioasă mai ales că, de pe plajă, se vedea foarte mișto scena în care fete bronzate și-n costum de baie fac tot felul de scheme pe placa mișcată de valuri și încearcă să-și țină echilibrul.
E un alt fel de-a face sport într-un mediu care nu e niciodată la fel și, deci, n-ai cum să te plictisești. Dificultatea antrenamentului, care durează o oră, nu depinde numai de exercițiile pe care Diana le alege în funcție de pregătirea fetelor care vin la orele ei, ci și de condițiile meteo, mai ales când vine vorba de valuri. Cu cât marea e mai agitată, cu atât e mai greu să stai pe placă și să faci mișcările fără să cazi în apă.
”Sunt prima care a adus S’UP Pilates pe plajele din România. Înainte exista doar SUP, adică te ridici pe placă și vâslești”, explică Diana. La noi, SUPACADEMY face asta. Vara au ore chiar și pe râul Dâmbovița, iar, în rest, organizează tot felul de evenimente și chiar tabere în străinătate.
Înainte să intri în apă, ai parte de încălzire pe plajă și de un training scurt în care înveți cum să stai pe placă, cum să-ți ții echilibrul și cum să vâslești cu brațele până la punctul din mare în care au loc antrenamentele fără să lovești oamenii din jur sau fără să te rănești pe tine.
”În vară am făcut cam 40 de ore. Anul ăsta vreau să fiu și mai bine organizată, să am și mai multe cliente și să am weekend-urile pline cu ore de SUP Pilates”, spune Diana, care, în prezent, este și instructor la LadyFIT (și orele ei sunt super mișto).
0 comment
Am încercat SUP pe Dâmbovița. Eram absolut convinsă că o să cad. Am stat aproape 2 ore pe placă, ne-am obișnuit cu ea întâi, cum să o controlăm, cum să ne controlăm pe noi și poziția corpului. Apoi am făcut o scurtă sesiune de yoga în care eu, personal, nu m-am relaxat mai deloc, stresată de ideea că aș putea să cad în apă. Data viitoare mi-am promis să mă bucur mai tare de experiență și să las mai puțin teama de apă să domine. Pe mare sunt sigură că cel puțin o dată valurile o să dărâme placa. Dar e o experientță fantastică și merită 🙂