Sutiene

by Andreea Vasile

Cerere şi … lipsă de ofertă

Cele mai banale situaţii şi interacţiuni pot da măsura a ceea ce se întâmplă în lumea în care trăim. Când zic “lume” mă refer la universul micro al fiecăruia dintre noi, cel în care trăim zi de zi. Aşa se face că ieri, pe când căutam să-mi cumpăr sutiene, am aflat ceva foarte interesant despre modul în care femeii din România îi place să-şi marketeze sânii.

*

Am intrat, într-o doară, într-un soi de consignaţie în care sutiene şi chiloţi se vindeau cot la cot cu produse cosmetice, oglinzi de geantă şi pile pentru unghii. Ştiţi genul. Căutam un sutien negru, fără push up, fără bureţei, unul simplu în care să-mi bag “fetele” ori de câte ori ies pe stradă. Îi spun vânzătoarei ce caut.

– Ah, dar aşa ceva nu avem…

– Aduceţi?

– Nu, niciodată.

-De ce?

-Pentru că modelul ăsta nu ni se cere, mi-a spus sec.

*

“Pentru că modelul ăsta nu ni se cere”. Replica m-a urmărit toată ziua şi am încercat să înţeleg de ce un sutien simplu nu este căutat de femei. Ok, sutienul cu bureţei şi push-up este la mare căutare la anumite vârste: în şcoala generală, în adolescenţă, hai, poate şi facultate, să ai model cu bureţel ori push-up e parte dintr-o prea mare atenţie, aproape obsesivă, pe care o acordăm sânilor noştri în încercarea de a-i scoate la înaintare cu orice preţ.

DAR, vine o vârstă, mă gândesc, când nevoia de a-ţi defila sânii prin oraş, de parcă abia ai luat un Nobel cu care trebuie să te lauzi, trece. Femeile au sâni, bărbaţii ştiu asta, unele se descoperă, unii ţi-i descoperă, ideea este că nu-i musai să-i prezinţi ca pe exponate ca lumea să ştie că, pe bune, ei sunt acolo, pe pieptul tău.

Funcţia unui sutien cu bureţel sau cu push-up e să-ţi facă sânul mai mare sau să ţi-l salte (ca să pară mai mare). Faptul că sutienele simple nu-s cerute în genul ăsta de loc în care am intrat eu (şi din care majoritatea femeilor îşi cumpără lenjerie, n-am nicio îndoială, de fapt aici apare semnul de exclamare) arată, poate (poate că mă înşel, poate că nu), că nevoia asta de-a ne expune corpurile ca şi când ele şi nu mai ele pot atrage, mi s-a părut uşor tristă.

Nu mă înţelegeţi greşit! Nu am nimic nici cu bureţeii, nici cu push-up-ul, eu însămi posed modelele în cauză, însă faptul că DOAR astea au trecere la femei poate să sugereze, de la o vârstă, raportul dintre importanţa şi imaginea corporală vs. ce-aveam în cap. Şi, la cum arată piaţa vânzării de sutiene în România, mi-e teamă că balanţa înclină spre prima categorie.

10 comments

You may also like

10 comments

MissRhyne October 9, 2011 - 1:08 pm

Eu nu cred că e ceva specific României, sincer. Eu am o mare problemă în sensul că, pe lângă că-mi doresc sutiene simple, fără bureţei, fără danteluţe şi modelaşe şi broderiuţe, am nevoie şi de sutiene de bună calitate pentru că-s destul de dotată (nu mai punem la socoteală că majoritatea push-up-urilor au bretele fideluţă). Am prietene cu aceeaşi problemă atât în România cât şi pe-afară. Pe la Triumph şi alte brand-uri peste medie găsesc câte ceva şi investesc periodic câteva milioane în sutien/e, am mai avut câteodată noroc şi la genul de magazine de care vorbeşti tu… E foarte greu, pentru majoritatea femeilor, indiferent de statut socio-profesional, IQ, etc., să decodeze şi să reziste mesajelor din media. Când în cele mai aşa-zise ”classy” reviste pentru femei eşti frecată la cap să nu cumva să ieşi nici până la pâine fără machiaj şi lenjerie ultrasexy, că nu se ştie când dai de obiectul adoraţiei şi vă apucă dragostea nebună, când eşti încurajată să ”păstrezi misterul” şi să nu-ţi laşi nici partenerul de ani de zile să vadă cum eşti de fapt, etc. etc., nu prea ai de ce să-ţi iei un sutien simplu. Ce să faci cu el, să-l porţi noaptea când e bărbatul plecat? Exagerez un pic, dar înţelegi cred ideea 🙂

Reply
Andreea October 9, 2011 - 1:11 pm

mi s-a parut interesant ce mi-a zis doamna, ca sutienele simple nu se cer. de acolo am construit textul. un joc de idei pe baza carora am scris. tu ai mers mai departe, e adevarat, dar ai construit bine argumentul. imi place sa citesc ce scrii 🙂

Reply
MissRhyne October 9, 2011 - 1:14 pm

Mă bucur, mulţumesc de apreciere 🙂

Reply
moi, ze coco October 9, 2011 - 6:59 pm

sutiene… culmea n-am avut vreodata probleme sa gasesc sutiene fara bureti, sarme sau alte metode de stresare a sfarcului si de aplatizare a sanului. Asa, ca experienta comerciala, pot zice ca le-am luat de la triumph sau de la etam (thus big chains nu comercianti izolati de consignatii); ca am salivat pe langa id sarrieri dar am ramas cu salivarea si ca my very guilty pleasure (un prim stop cand ajung in brussel) este http://www.princessetamtam.com/ (imi place si povestea din spatele brandului). Am simtit nevoie sa impartasesc avand in vedere ca sutienele ma gadila. 😀

Reply
Corina October 10, 2011 - 6:02 am

la aceste dileme exista un singur raspuns, se numeste victoria’s secrets si se poate exploata cel mai bine cu ajutorul prietenilor plecati in state care se intorc temporar in romania. f interesant este ca si acolo 80% din modele sunt tot push-up, deci concluzionez ca nu e o chestie culturala specifica romaniei.

Reply
moi, ze coco October 10, 2011 - 1:14 pm

eu am comandat direct de pe site… am stat la o coada imensa la o posta dubioasa unde veneau colete internationale dar pana la urma a (semi) meritat. Am dat-o in bara cu marimile; sa iei un sutien de pe net e cam greu. give me online shoes anytime! 😛
si da, majoritatea modelelor lor sunt push up.

Reply
rebecca October 10, 2011 - 10:22 am

articolul este interesant dar fotografia chiar nu-i vad sensul….

Reply
Andreea October 10, 2011 - 10:34 am

multumesc. poza e topic-related. n-are niciun sens ascuns. e chiar evidenta 🙂

Reply
moi, ze coco October 10, 2011 - 1:15 pm

este colectia ta? sau e de pe net? 😛

Reply
Ruxandra October 12, 2011 - 1:55 pm

Ce te-ai ambalat! Foarte haios. E firesc si de dorit sa fii frumoasa (cat mai frumoasa posibil), mereu, in orice situatie si indiferent de cat de inteligenta/cultivata/spirituala esti. Sutienele simple nu se cer pentru ca nu te pun in valoare. Mie cel putin imi place sa atrag privirile mereu, si te asigur ca asta nu e telul meu in viata. Si sa stii ca la prima vedere (foarte important!), numai corpurile noastre atrag. Poate ca e nedrept, dar asa e, ne place sau nu.

Inteleg ca te deranjeaza probabil formele fara fond, dar asta e o alta discutie si nu are nicio legatura cu importanta pe care o acorzi sau nu corpului tau. Ce spui tu de fapt aici e ca femeile care poarta numai push-up sunt superficiale, nesigure si/sau nu au nimic in cap, ceea ce nu e adevarat. De ce presupui asa ceva? Detectez o nota de rautate in ceea ce ai scris… “De la o varsta incolo” (vorbesti de parca ai avea 100 de ani de intelepciune) cu atat mai mult trebuie sa faci eforturi sa arati bine. Faptul ca unele femei umbla neingrijite sau sunt mai putin cochete nu inseamna ca sunt si mai destepte 🙂

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: