SWIM: un simplu bibliotecar din Petroșani care ne arată că orice e posibil

by Andreea Vasile

Anul trecut, un bibliotecar din Petroșani a avut o idee năstrușnică după ce a citit cartea ”Pilotul de pe Dunăre” a lui Jules Verne: să traverseze înot Dunărea, de la izvoare la vărsarea în Marea Neagră, fără neopren și altă protecție, doar în slip. El și-a propus să înoate câte 50 de kilometri pe zi și să încheie aventura în 60 de zile. Planul de acasă nu s-a potrivit cu cel de pe teren și Avram Iancu, căci acesta e numele temerarului nostru, a petrecut în apa Dunării 89 de zile pentru a străbate cei 2860 de kilometri de fluviu care unește Europa.

Povestea lui Avram Iancu a fost documentată de Sabin Dorohoi, care și-a propus să facă un film despre încercarea asta. I-a dat un mesaj pe Facebook lui Avram, i-a spus ce are de gând, acesta a zis DA și împreună au pornit în aceeași călătorie unică în viață. Aseară, la București, a avut loc premiera documentarului SWIM, eveniment la care au venit Avram Iancu și caiaciștii care l-au însoțit în expediția sa, alături de Sabin Dorohoi și echipa de producție și post-producție plus un public numeros și curios să vadă dedesubturile acestei aventuri.

Sunt un simplu bibliotecar din Petroșani

Cei mai amuzanți mi s-au părut, firește, copiii pentru că, prin ochii lor, mi-am dat seama ce înseamnă exemplul unui aventurier, un om obișnuit, cu job și familie, care-și propune să facă un lucru extraordinar pentru condiția sa și să-și depășească astfel limitele. Așa cum însuși Avram a spus: ”Sunt un simplu bibliotecar din Petroșani care a vrut să arate că oricine poate să facă ceva grozav dacă-și pune în minte.”

Cu siguranță că lucrurile nu sunt chiar atât de ușoare, dar tot te simți încurajat de optimismul lui Avram și-l crezi pe cuvânt pentru că, în definitiv, și el e un simplu om care a sărit și-a înotat în Dunăre doar cu chiloții pe el, un amator pasionat de sport, care de la ultima sa aventură, traversarea Canalului Mânecii în aceleași condiții austere, nu are nici o amintire filmată: ”Nimeni nu m-a înregistrat atunci în apă.”

casa lui avram.jpg

Casa pe roți a lui Avram în cele 3 luni de aventură

E emoționant să te gândești că în era internetului și-a informației care circulă cu viteză și ușurință există momente unice ca cele trăite de Avram în Canalul Mânecii care vor rămâne o amintire doar în mintea sa și doar prin filtrul minții lui vom putea vedea și noi, de câte ori vom avea ocazia, filmul acelor zile.

SWIM, un documentar sincer

SWIM mi s-a părut un documentar foarte frumos și sincer. Avram e el însuși un personaj cu sare și piper, cu valențe de lider, genul de bărbat care atunci când își propune ceva, merge până la capăt. Îl vedem deopotrivă în apele Dunării, dar și acasă, în Petroșani, la biblioteca unde lucrează și alături de familia lui, plin de afecțiune. Avram e un om dintr-o bucată, care vorbește simplu și direct, care spune ce simte și care face ce simte și tocmai atitudinea aceasta a lui – ce e-n gușă, e și-n căpușă – atrage pe oricine.

Filmul are momente dramatice și momente pline de umor involuntar. Poate unora li se va părea mult trimiterea la elementele naționale – tricolorul, melodia ”Treceți batalioane române Carpații!” sau întâlnirile cu românii care trăiesc în străinătate și care-l așteaptă în orașele în care el se oprește când înoată, români care au plecat de-acasă fiindcă e greu să trăiești în România – însă Avram crede sincer în destinul acestei țări, unul măreț, care așteaptă să fie redescoperit.

Din nou, atitudinea lui nu e una forțată, și ca român care trăiește în Valea Jiului, o zonă din România greu încercată economic, speranța și încrederea lui în capacitatea noastră de-a fi un neam mândru sunt autentice. În plus, filmul prezintă o mulțime de oameni de bine care au venit în ajutorul lui Avram sau care în diferite momente din expediție l-au încurajat, i-au făcut surprize și chiar l-au invitat pe el și echipa de caiaciști în casele lor.

avram i.jpg

Avram a înotat sub supravegherea caiaciștilor

Înotul în Dunăre a fost un efort imens și plin de peripeții și momente dificile, mai ales în zonele intens circulate de vase mari precum orașele. Îmi aduc aminte de observația lui Avram când a ajuns în Viena. El spune că e prima oară când e în orașul acesta, dar că ”nu sunt impresionat, Petroșaniul mi se pare mai frumos.” Toată sala a râs, iar documentarul e plin de astfel de momente de umor involuntar, dar savuros, al unui om care vorbește direct.

Lumea a aplaudat intens la final și a fost prima dată și pentru Avram vizionarea acestui film despre care a spus: ”mi-a plăcut.” Intrarea a fost liberă și la fel va fi și la următoarele proiecții care vor avea lor în câteva orașe din țară și la care vă încurajez să mergeți. E un documentar care merită să fie văzut și la TIFF, că tot începe în curând și, în general, e genul de film de la care ieși energizat și cu zâmbetul pe buze.

avram reporter.jpg

Avram Iancu a fost așteptat de reporteri la finalul aventurii sale

Următoarea încercare temerară a lui Avram Iancu e să înoate în fluviul Mississippi din SUA, inspirat de cartea ”Aventurile lui Huckleberry Finn” de Mark Twain, dar până se definitivează această idee, Avram trebuie să aștepte să primească toate aprobările ca să poată să facă asta.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: