T.S. Spivet și călătoria incredibilă a unui băiețel din Montana în Washington D.C.

by Andreea Vasile

tsspivet

T.S. Spivet e un băiat de 10 ani din Montana care pleacă cu trenul de marfă spre Washington D.C. ca să ridice celebrul premiu Baird pentru o invenție unică în domeniul științific.

Un băiețel genial în vârstă de 10 ani reușește, într-o zi, să creeze mașina de mișcare perpetuă după ce îi promite unui profesor universitar că va face asta pentru că … poate. Profesorul e înduioșat de aspirațiile puștiului pe care le consideră, evident, nerealiste și, împăciuitor, îi mângâie creștetul lui T.S. Spivet ca și când i-ar spune: ”ce știi tu, ești doar un copil”. Numai că băiatul, care e și un cartograf genial, realizează proiectul și-l trimite la celebrul institut pentru științe, Smithsonian, de unde primește un telefon într-o zi când este anunțat că a câștigat premiul Baird, deci este așteptat la ceremonia de la Washington D.C. să și-l ridice. Numai că nimeni nu se așteaptă ca inventatorul să fie…un copil.

helena

Rolul mamei lui T.S. Spivet este jucat de Helena Bonham Cartner, o savantă ciudată care își dorește să descopere o specie legendară de cărăbuș și care-n ultimii 20 de ani își va fi dedicat viața acestui lucru.

T.S. Spivet își dă seama, de asemenea, că prezența lui acolo s-ar putea să surprindă. Așa că în primă fază spune că tatăl lui, căruia îi încredințează rolul de inventator, nu va putea ajunge la ceremonie și, nu, nu poate să vorbească nici la telefon pentru că e mut. Cu toate astea, puștiul revine asupra deciziei și hotărește să plece cu trenul de marfă care vine de 3 ori pe zi în zona casei lui și astfel să ajungă în Washington D.C. și să își ridice premiul. Zis și făcut! T.S. își face bagajul și pleacă în lumea mare.

tren

Călătoria lui T.S. spre Washington e plină cu aventuri, atât imaginate, cât și reale.

T.S. face parte dintr-o familie unde membrii ei, în aparență, nu au nicio legătură. Mama, dr. Claire, e o savantă vorbăreață și preocupată de dileme morale, tatăl e un cowboy interiorizat și tăcut, Layton e fratele geamăn a lui T.S. a cărui mare pasiune și pricepere e să tragă cu arma, iar sora mai mare, Gracie, își dorește să participe la un concurs de frumusețe și să scape din Montana și din casa în care a crescut pentru că simte cum moare de … plictiseală.

?????????????????????????????????????????????????????????????????

Familia lui T.S. este alcătuită din oameni ciudați, cu firi foarte diferite și ocupații care n-au nicio legătură între ele. T.S. se întreabă adesea cum reușeșsc părinții lui să stea împreună și îi descrie ca fiind precum ”ziua și noaptea”.

Filmul care a ieșit pe ecrane în 2013 și care a fost regizat de Jean Pierre Jennet este o coproducție franco-canadiană care a avut un buget de peste 30 de milioane de dolari și care, la box office, a făcut doar puțin peste 9 milioane de dolari. Chiar dacă pare să nu fi fost un film pentru marele public, eu vi-l recomand pentru că are imagini superbe și pentru că povestea este foarte frumos spusă. În plus, tema copilului pentru care niciun vis și nicio realizare nu par imposibile este întotdeauna un prilej bun să ne amintim de visurile pe care le aveam noi când eram copii și să ne lăsăm inspirați de această energie și de credința că niciodată nu e prea târziu să facem lucrurile să se întâmple.

miscarea

T.S. câștigă premiul Baird acordat de institutul Smithsonian pentru realizarea mașinii de mișcare perpetuă.

Filmul este adaptat după romanul scriitorului american Reif Larsen, ”Operele alese ale lui T.S.Spivet”, pe care îl găsiți și-n limba română la editura Vellant într-o prezentare foarte frumoasă vizual. Reif Larsen a scris această carte pe când avea 28 de ani, a studiat literatura la Universitatea Brown și a predat-o la Columbia, acolo unde și-a făcut și doctoratul. În plus, el este producător și regizor și-a lucrat la mai multe documentare în SUA, Marea Britanie ori Africa Subsahariană.

premiu

T.S. Spivet la ceremonia de decernare a premiului de la Institutul Smithsonian din Washington D.C.

La ceremonia de premiere de la Institutul Smithsonian, discursul lui T.S. lasă audiența cu gura căscată. El va vorbi, pentru prima dată cu voce tare, despre un eveniment care s-a petrecut în familia lui și despre care membrii acesteia nu au vorbit niciodată. Deși T.S. știe că e un băiat deștept și că audiența de la ceremonie așteaptă explicații științifice despre invenție, T.S. alege să vorbească despre emoții și oamenii care îi sunt dragi.

hot

În drumul lui cu trenul spre Washington D.C., T.S. face popasuri în diferite gări din orașele americane. Aici, T.S. își cumpăra mâncare și asculta discursul vânzătoarei care îi spunea că lumea este un loc periculos pentru copiii ca el.

Povestea lui T.S. Spivet este frumoasă pentru că amestecă imaginația și fantezia specifice copilăriei cu realitatea vieții de zi cu zi și repetitivitatea ei care, pentru adulți, este o piatră de moare și-o obișnuință căreia nu încearcă să i se mai opună. În această lume în care pentru cei mari puține lucruri mai sunt surprinzătoare și prilej pentru entuziasm, creativitatea și curiozitatea lui T.S. fac notă discordantă cu lumea adultă și ne reamintește că avem în orice moment capacitatea de a rămâne pe tărâmul fanteziei care să ne ajute să fim creatori, indiferent de vârsta pe care o avem.

https://www.youtube.com/watch?v=EUtJhbN6HpE

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: