Tandreţe-n spa-uri

by Andreea Vasile

Cine a fost la spa ştie că locurile astea nu-s doar pentru trup, ci şi pentru suflet. Dar azi gândul meu s-a dus mai departe când salonul la care am fost, trimisă de prietenii apropiaţi cu ocazia zilei de naştere (mulţumesc încă o dată!), era plin de femei. Şi ceasul arăta doar 10.30, într-o zi de sâmbătă.

*

În timp ce stăteam pe spate, cu cele mai îmbietoare arome învăluindu-mi nările şi cu cea mai relaxantă muzică în urechi, mi-am dat seama de ce îmi place (ne place) la spa, mai departe de starea de bine sau neobişnuitul momentului de care ne-ar plăcea să avem parte mai des: ni se dă tandreţe.

*

Când spun tandreţe mă gândesc la grijă, mă gândesc la afecţiune, mă gândesc la protecţie. Mă gândesc la o atitudine dezarmantă pe care aş vrea să o am în fiecare zi pe stradă, la locul de muncă, cu prietenii, cu persoana iubită. În mod obişnuit, tandreţea este o manifestare a grijii şi iubirii pe care o aşteptăm de la cei apropiaţi (de la cel/cea mai apropiată) şi, câteodată, o aşteptam în zadar. O jenă de neexplicat ne împiedică să arătăm că vrem să avem grijă. Sau poate că să fi vulnerabil nu e uşor, cu siguranţă nu este. Când vine vorba de asta, nici eu nu excelez, deşi aş vrea să o fac.

M-am gândit la momentele în care am fost tandră cu ceilalţi. Cu persoanele iubite câteodată asta a dat greş, bănuiesc că şi vouă vi s-au respins aceste clipe. Celălalt n-avea chef de lugu-lugu. Dar eu nu am înţeles de ce ai respinge asta. Tandreţea faţă de un prieten o exprimi prin cuvinte, prin atenţie, chiar şi prin atingeri. Dacă persoana este de acelaşi sex cu tine, tandreţea e mai uşor de exprimat. Dacă prietenul e de sex opus, tandreţea presupun că poate căpăta conotaţie erotică. Mie mi s-a întâmplat să am momente de afecţiune cu băieţi prieteni pentru care, în acele clipe, inima mi-a bătut mai tare. Bănuiesc că, în definitiv, tandreţea reuşeşte să facă chestia asta: să dezarmeze. Nu ştiu dacă natura relaţiei are vreo importanţă, dar cred că tandreţea vindecă.

*

Spa-ul e un mediu în care poţi exersa tandreţea pentru că te laşi învăluit de grija celor din jurul tău. Pleci din spa cu gândul că starea asta te va ţine, cu gândul că, acasă, sau aiurea, cineva îţi va arăta asta din nou.

Pentru că tânjim după această stare…

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=4D2qcbu26gs&ob=av3e]

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: