Tata

by Andreea Vasile

Reușisem să mă urc pe șifonier și pe urmă pe geamantane. Mă pregăteam să sar – distanța nu era mare – dar nu cred că eram pregătită să aterizez și, în nici un caz, să mă prăbușesc. Atunci a fost prima și singura dată când tata, speriat, mi-a dat o palmă peste fund. Nici n-am apucat să spun ”au” că a și venit să își ceară iertare pentru că mă lovise și mi-a promis că nu o va mai face niciodată.

Unul dintre lucrurile pe care le-am învățat de la tata este să știi să cazi. Orice prost poate să sară, să-și ia avânt și să se arunce în te miri ce direcție, dar puțini sunt oamenii care se ridică după o aterizare nereușită ca și când eșecul, la fel ca succesul, este ceva ce se învață.

Tata este o carte, iar ca să înveți ceva dintr-o carte, trebuie să o deschizi. Tata nu mi-a ținut niciodată predici, ”fă aia, nu face aia”. De-a lungul anilor, când prietenii mei veneau la școală cu teorii de-ale părinților și vorbeau despre ele ca și când ar fi fost ale lor, eu nu aveam nimic de zis. Și azi mi se întâmplă, destul de des, să nu am o opinie despre ceva despre care toți au una. Tata are o parte din ”vină” pentru treaba asta pentru că în mine nu a plantat nici o idee despre lume. Mai degrabă m-a plimbat ca pe un actor care vine la marginea scenei și arătându-i publicul, îi zice: ”Ăștia sunt, acum succes, joacă”.

Am văzut în jur că părinții dau mereu sfaturi, multe da-uri și multe nu-uri, și-n experiența lor copiii ar trebui să vadă ca într-un glob de cristal și să urmeze învățăturile de acolo și să știe să nu refacă drumul tatălui și al mamei pentru că așa zic ei. Mie nu mi s-a cerut niciodată asta. Poveștile lui tata au fost mereu de tipul: păi, uite, cam așa eram eu.

Tata a avut o meserie grea, foarte grea, genul de meserie în care, la sfârșitul zilei, ar fi avut tot dreptul să vină acasă, să își dorească liniște, să se arunce pe canapea în fața TV-ului, să bombăne a nemulțumire, să ceară – dă-mi aia, și aia, și aia. N-a făcut niciodată nimic din toate astea. De fiecare dată a lăsat la ușă ziua grea și, la noi în casă, a pășit într-un univers în care totul este bine.

Mint! Tata mi-a dat un singur sfat, pe când eram în liceu: ”Dacă se împute treaba, fugi. Dacă trebuie să stai și să dai, dai și fugi”. Și a avut un singur gând pentru mine: ”Am 100% încredere în tine. Procentele încep să scadă când începi să mă minți”. Cam în asta a constat discuția noastră serioasă, dacă despre asta a fost vreodată vorba.

Azi tata împlinește 54 de ani.

tata

0 comment

You may also like

0 comment

dojo April 5, 2013 - 9:00 am

La multi ani tatalui tau. E cu 2 ani mai mic decat al meu. Cam tot pe acelasi calapod construit, cu un sistem de ‘parenting’ similar. Sa-ti fie sanatos si sa va bucurati unul de celalalt cat mai mult 😉

Reply
Sonia April 7, 2013 - 7:19 pm

Frumoasă urarea de La mulți ani pentru tatăl tău.
(Cu întârziere) Toate cele bune și din partea mea.

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: