Taximetrie

by Andreea Vasile

Îi vedeam privirea în oglinda retrovizoare. Ştiam că nu se uită la mine, ci în spatele meu, dar, cu toate astea, îi zâmbeam ca şi când ochii erau pentru mine.

M-am urcat în taxiul de la 9494 undeva în Cotroceni. Ciara cânta “Ride” la radio şi am început să cânt melodia în gând. Îmi place. Cu mâinile pe volan, bătea ritmul şi, când şi când, îngăima vreun cuvânt din versuri. Ăla pe care-l înţelegea, aveam să-mi dau curând seama.

*

Vocea înaltă m-a întrebat unde merg. Am zis adresa, a dat drumul la aparatul de taxat şi a băgat destinaţia în GPS. Avea o energie bună, am simţit-o de cum am intrat în maşină şi pentru ora aia, undeva după 12 noaptea, să mai captez vibraţii n-a fost lucru puţin: eram moartă de somn. Avea undeva pe la 30 de ani, dar puteau să fie la fel de bine mai puţini sau mai mulţi. I-am văzut doar ochii, căprui şi jucăuşi, în oglinda retrovizoare. Îmi spunea diverse lucruri ca unul căruia nu-i pasă dacă are sau nu interlocutor: că îi place să conducă seara, că ştie străzile, dar le mai încurcă, că unii nu vor să urce cu ea în maşină fiindcă e femeie.

*

La Gara de Nord, fete şi femei ieşiseră la treabă, pe trotuare. A încetinit maşina, a coborât geamul şi mi-a zis, în timp ce treceam pe lângă una dintre … fetiţe:

– Când am început taximetria, opream mereu lângă ele, credeam că vor să meargă undeva, mai ales că-mi făceau semn. Când vedeau că-s femeie, îmi ziceau să mă duc mai departe. Nu înţelegeam ce naiba vor de la mine. Până când, într-o seară, povestindu-i, prin staţie, unui coleg toată faza asta care se tot repeta, el mi-a spus: sunt prostituate! Am început să râd c-am fost aşa proastă, dar m-am gândit că şi ele merg cu maşina. La ce tocuri au, eu cred că dimineaţa se duc acasă tot cu taxiul. Poate trebuie doar să opresc la alte ore.

0 comment

You may also like

0 comment

Mihai June 7, 2012 - 10:50 am

Sfarsitul e… dramatico-umoristic :)) 😐

Reply
Roxana June 7, 2012 - 12:35 pm

vaaai, adorabila. 🙂

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: