Teama de angajament

by Andreea Vasile

Când nu ştii de ce parte a baricadei eşti, totul e confuz

Am citit şi împart cu voi. Ştiu că este o situaţie pe care o trăiesc din ce în ce mai mulţi.

“Până şi oamenii care se tem de iubire, o cer. Dar, în ceea ce-i priveşte, sunt incapabili să o primească. Ei vor ca iubirea să vină într-o formă şi măsură absolut perfecte. Şi ea nu vine niciodată aşa. Adevărata iubire vine din esenţă, nu din aparenţă. Ea este practică şi imediată, nu ideală şi abstractă. Oamenii care nu pot privi dincolo de aparenţe, nu-l vor recunoaşte niciodată pe cel iubit – nici chiar atunci când acesta se află în faţa lor.

Oamenii care se tem de iubire sunt ambigui când e vorba de a dărui şi a primi. Atunci când eşti distant, ei se simt în siguranţă şi-ţi doresc prezenţa. Dar, atunci când te apropii, se sperie şi-ţi cer să te dai la o parte sau să pleci. Acest comportament plin de cochetărie emoţională le dă posibilitatea de a se afla într-o relaţie, evitând, în acelaşi timp, intimitatea şi angajamentul.

Dacă eşti atras într-o astfel de relaţie, trebuie să accepţi faptul că e posibil ca şi tu să te temi să primeşti iubire. Dacă n-ar fi aşa, de ce ai alege un partener care nu o poate dărui? Mai precis, se poate să crezi că singurul mod în care poţi primi iubirea pe care o doreşti este să suporţi ca ceilalţi să te critice şi să te respingă în permanenţă.

Nu poţi rupe vraja decât atunci când spui: “Destul!”. Indiferent cât de bun e sexul, indiferent cât de puternică este legătura emoţională, trebuie să înveţi să faci un pas înapoi şi să vezi jocul, exact aşa cum este el: “În regulă. În sfârşit, pricep. Indiferent ce aş face, tu nu mă vei accepta niciodată.”

Oamenii care găsesc defecte celorlalţi sunt nesiguri şi incapabili de a avea încredere în sentimentele lor sau de a acţiona pe baza lor. Ei nu se pot angaja faţă de tine pentru că nu se pot angaja faţă de ei înşişi. Întrucât le lipseşte o legătură cu ghidul lăuntric, ei nu sunt niciodată siguri ce anume să facă. Ei oscilează de la o extremă la alta. Dacă tu doreşti stabilitate şi angajament, de ce ai alege să fii cu cineva care se răzgândeşte mereu?

(…)

Dacă nu vrei să te joci cu relaţiile tale intime, priveşte cu atenţie când un partener potenţial apare în viaţa ta. Este el blând şi iertător cu tine – sau critic şi autoritar? ”

Acesta este un text pe care îl dedic prietenilor mei (dar nu numai), fete şi băieţi, care, orice rol ar juca, se regăsesc în rândurile de mai sus.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: