Terapie

by Andreea

Sfârşitul lui 2010 este, pentru mine, unul de căcat. Şi n-am de gând să-l prefac în “e prost, dar…”. S-au întâmplat mizerii şi, până mă spăl de ele, le car de colo-colo: la filme, la petreceri, în buzunarele de la haine, în piele, sub unghii (am dat cu pila, dar nu ies), în păr, în respiraţie, în gânduri.

*

Mâncam cartofi prăjiţi de la Mc cu Morko când am început să vorbim despre “În derivă”. Ea a văzut câteva episoade pe net, eu niciunul. Şi, dintr-una în alta, am revenit la funcţia terapeutului pe care eu n-o înţeleg şi pe care ea încerca să mi-o explice. Printre cei care vor citi postul ăsta, vor mai fi unii care, absolvenţi de psihologie (da, Coco, la tine mă gândesc) vor putea să-mi explice despre ce e vorba (şi Morko, de fapt, în aceeaşi calitate de absolventă de psihologie mi-a vorbit, cred), dar asta nu înseamnă că mi se va părea mai clar. În esenţă, te duci la terapeut şi vorbeşti. Terapeutul NU dă sfaturi, ci pune întrebări. Întrebările potrivite, alea pe care prieteni, familie, colegi nu ţi le pun pentru că sunt tabu. Nu vor să izbucneşti cu ei de faţă. Dar terapeutul asta vrea, să te aducă în pragul în care să vrei să-ţi tragi un glonte în cap, să-i tragi lui unul, să-i tragi unul lumii întregi. Dar să te dezumfli cu o secundă înainte să apeşi pe trăgaci. The shit is out, mintea e goală şi liniştită, adevărul a fost spus, recycle bin-ul e empty, spuneţi-i cum vreţi.

*

În Statele Unite, unde Morko a fost de două ori pe perioade lungi, funcţia terapeutului o înlocuieşte, într-un fel, pe cea a prietenului. Pe prietenul cu care te întâlneşti ca să-i spui vrute şi nevrute, cu cel căruia îi vorbeşti despre TINE – nu despre muncă, nu despre alţii, nu despre filme, mâncare, seriale şi, în principal, toate lucrurile pe care Edward Norton le aruncă în aer la începutul filmului Fight Club. Acolo, oamenii plătesc bani grei ca terapeutul să asculte ceea ce prietenii nu au timp sau nu vor să mai asculte. Când prietenii se dezic de suferinţa ta (cine naiba ar vrea să asculte mizeriile care-ţi trec prin cap şi prin care treci), plăteşti un terapeut să le preia funcţia şi, prin suma pe care i-o oferi, îl obligi, dacă nu să fie interesat, măcar să facă pe interesatul în ceea ce te priveşte.

*

Dacă terapia este despre ACEL moment de luciditate care reaşează toate lucrurile în ordine, atunci, aproape de 2011, vă doresc să-l aveţi şi mi-l doresc!

Luciditatea, nu terapia, fireşte.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=GsZCD5ak2w8&feature=related]

0 comment

You may also like

0 comment

Corina December 31, 2010 - 8:48 am

Cred ca reasezatul lucrurilor in ordine nu e un moment, ci e un proces. Si trebuie sa ii lasi timp sa se intample. Sa iti lasi tie timp si rabdare sa treci prin el. Mi-e greu sa cred ca o serie de conversatii cu un terapeut pot aduce acel moment de luciditate. Cred ca el vine natural, dupa o vreme, cand intervin si lucruri foarte lumesti ca uitarea, dar si altele. Sa ai un 2011 care sa compenseze pe deplin ce a fost finalul lui 2010!

Reply
cristina January 1, 2011 - 8:25 am

1. Terapeutul este si el specializat intr-o anumita forma de terapie. Una e sa te duci la psihanalist, alta la un terapeut de orientare cognitiv-comportamentala. 2. Un psiholog nu este automat si psihoterapeut. 3. Terapeutul nu-ti e niciodata prieten. Dincolo de faptul ca in SUA sau in alte tari dezvoltate notiunea de prieten are cu totul alte baze decat ceea ce intelegem noi prin prietenie. 4. Spre deosebire de Colegiul Medicilor, Colegiul Psihologilor face public numele si specializarea tuturor celor care au dreptul sa practice aceasta meserie (mentionand inclusiv treapta de specializare si orientarea terapeutilor) – avantaj pacient, ca impostori sunt destui.

Vorbind strict despre film acum, primul lucru care-i lipseste este consultanta de specialitate. Detaliul este observat atat de (fostii) pacienti, cat si de specialisti. Dar… este educativ. Ne obisnuieste cu normalitatea: aceea de a apela la un terapeut, aceea de a plati un serviciu care nu e deloc ieftin (la noi, CNAS nici macar nu deconteaza serviciile psihologice) si aceea de a primi chitanta la finalul sedintei (desi cuvantul “chitanta” a fost citat – nu si vizualizat – o singura data pana acum.

Sa ne fie terapia eficienta!

Reply
Andreea January 1, 2011 - 2:38 pm

multumesc pentru explicatii, Cristina. ma asteptam sa scrii 🙂

Reply
cristina January 1, 2011 - 6:18 pm

vai de mine, sunt total previzibila 🙂

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: