The King’s Speech câştigă Oscarul

by Andreea

Mă las dusă de val şi-mi imaginez că “Discursul regelui” va câştiga Oscarul la cât mai multe categorii. La nominalizările de ieri, a fost menţionat la 12 categorii şi dacă “The Social Network” a reuşit să intre în cursa pentru cel mai bun film al anului 2010, atunci şi “Discursul regelui” merită, de data asta pe bună dreptate, să ia cât de multe premii poate. În mod clar, unul pentru cel mai bun film al anului şi altul pentru cel mai bun rol principal masculin, Colin Firth, care îl joacă impecabil pe Albert de York, adică pe regele George al VI-lea al Angliei. Nu o să vă plictisesc povestindu-vă cum a devenit Albert George pentru că, dacă vedeţi filmul, o să înţelegeţi contextul istoric în care are loc povestea care a fost scrisă după evenimente adevărate. Deci filmul e cu atât mai minunat.

*

Când regele George al V-lea al Angliei moare, fiul cel mare, Eduard al VIII-lea, îi urmează la tron. Problema este că Eduard este îndrăgostit de o femeie care divorţase de două ori şi cu care nu se putea căsători pentru că Biserica nu recunoştea divorţul şi Regele, adică el, fiind cap al Bisericii, ei bine, înţelegeţi unde duce firul ăsta logic. Aşa că mistuit de iubirea lui pentru respectiva, despre care Scotland Yard-ul avea informaţii că-şi făcea de cap şi cu alţii, inclusiv cu ambasadorul Germaniei în Anglia, în prag de izbucnire al celui de-al Doilea Război Mondial, abdică. Fratele său, Bertie, adică Albert de York, îi ia locul.

*

Mica problemă şi intriga filmului este că Albert este … bâlbâit. Când în prag de război, poporul are nevoie de un rege care să îl ţină unit prin înţelepciunea cuvântului divin – ştim de la şcoală că regele e trimis al lui Dumnezeu pe pământ – şi tot ce ar putea căpăta e un rege bâlbâit care nu le poate spune nimic, asta este o problemă. Însă Elizabeth Bowes-Lyon, soţia lui, interpretată de Elena Bonham Carter, găseşte un logoped, pe Geoffrey Rush, cu metodologie neconvenţională, care începe să lucreze cu regele pentru a-l ajuta să ţină discursuri. Aici începe şi distracţia pentru că cei doi intră într-o relaţie de complicitate şi de amiciţie extraordinară.

*

Discursul regelui, şi obiectivul final, e când George al VI-lea trebuie să îi anunţe pe englezi că sunt în război cu nemţii în ceea ce urma să fie al Doilea Război Mondial.

*

Restul, descoperiţi singuri!

*

Ca informaţie, Elisabeta a II-a, actuala regină, este una din fiicele lui George al VI-lea. Geroge a avut două fete.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=pzI4D6dyp_o]

0 comment

You may also like

0 comment

AntiGelu January 29, 2011 - 12:07 pm

Cu chiu cu vai, dupa o saptamina am reusit (no free time, it was not “appealing” to me, etc) sa “privesc” si eu filmul.
Pe actor il stiu din Love Actually (unul din top 10 favorite personale) si parca l-am mai vazut si intr-un film cu Uma Thurman.
Per total, nu a fost deloc un rol usor, pe linga “joaca” obisnuita, omul a trebuit sa devina peste noapte si balbait. In rest, nu au fost prea multe de descoperit.

Ca “film”, parca “The social network” are mai “multe” prin el, la capitolul “play”/actorie insa, Colin Firth este cap si umeri peste Jesse Eisenberg. Care, hai sa fim seriosi, in toate filmele in care l-am vazut, a jucat mereu acelasi rol (Adventure Land, Zoombieland, Solitary man, etc). El de fapt se joaca pe el insusi.

La “actrite”, sper sa castige Natalie Portman. Consider ca neprimirea Oscarului pt performanta din Closer a fost furt. La fel si in cazul lui Clive Owen.

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: