The Orthodox Calendar, un proiect care-a făcut vâlvă în România, dar se vinde în străinătate

by Andreea Vasile

Era anul 2012 când mă întâlneam pentru prima dată cu echipa din spatele The Orthodox Calendar, un proiect fotografic și gay friendly, dar și o satiră la adresa unei societăți în care tradiționalismul se ia prea în serios și nu mai lasă loc de diversitate și liberul arbitru al fiecăruia de a trăi cum poftește. Când vine vorba despre România, câteva subiecte înfierbântă spiritele, iar religia, ca-n multe alte părți, e unul dintre ele. De aceea, echipa The Orthodox Calendar a vrut să comunice povestea calendarului cu preoți ortodocși gay sau gay friendly într-o manieră ambiguă, astfel încât nimeni să nu știe cu exactitate dacă bărbații respectivi sunt sau nu gay și dacă sunt sau nu preoți. Evident, asta a fost una dintre curiozitățile principale și, în întrebările primite de la presă, a fost mereu pe primele locuri.

Un material de prezentare făcut de DNews după articolul despre The Orthodox Calendar apărut pe Huffington Post

Proiectul mi-a plăcut foarte mult așa că am acceptat imediat să mă ocup de comunicare mai ales că mi s-a părut și-o provocare să vorbești despre asta în România și, în ciuda pozelor, să poți să transmiți un mesaj coerent, care să nu fie răstălmăcit și care să nu transforme întreaga poveste într-una în legătură doar cu biserica. Ideea a fost simplă: în secolul 21 oamenii trebuie să fie capabili să discearnă cu mintea lor și să înțeleagă că să fii gay nu este o noutate a timpurilor noastre și că este o alegere care ține de spațiul privat și că-n legătură cu asta nicio instituție nu are nimic de spus; biserica, cu valorile sale tradiționale, este o entitate care, în mod ideal, trebuie să se preocupe de latura spirituală și-n acord cu iubirea și bunătatea pe care le propovăduiește ca mesaje principale, să priceapă că manifestarea lor în acțiune arată în o mie și una de feluri, nu doar în felul care îi este pe plac ei. Se făcea, pe scurt, apel la înțelegere, prietenie, modernizare într-o manieră care atrage atenția prin felul neobișnuit în care biserica și reprezentanții ei erau înfățișați.

foto

Poza teaser care anunța apariția calendarului în 2013

Am comunicat calendarul în singurul fel în care am intuit că povestea asta va funcționa: am trimis informații despre el publicațiilor din afară, acolo unde o astfel de lansare e mereu preluată în mod neutru, fără tam tam, fără indignare, ci cu înțelegerea că e vorba despre un proiect în primul rând artistic care are un mesaj socio-politic cu sens pentru o țară încă reticentă în ceea ce privește diversitatea, de orice natură ar fi ea. Știam că, în cele din urmă, știrea va fi preluată și de media din România pentru că, așa cum am mai văzut, de multe ori un subiect local trebuie să fie mai întâi afară, adică validat de presa de acolo ca interesant, pentru a fi apoi luat și de jurnaliștii de la noi. Sigur, am anunțat lansarea calendarului și-n rândul unor publicații mai open minded de la noi ca Vice ori Hotnews, care au și cerut interviuri pe tema asta.

pussy

În acea perioadă era în discuție povestea trupei Pussy Riot și condamnarea primită după ce fetele din trupă au înregistrat un videoclip într-o biserică din Rusia. De aceea, în calendarul din 2013 a existat o fotografie-statement care anunța solidarizarea echipei The Orthodox Calendar cu Pussy Riot.

După ce știrea despre calendar a fost în Huffington Post și Daily Mail, printre altele, ea a ajuns și-n România, unde a fost preluată și de print, și de online, și de TV, cam toate posturile principale, de la Antena 1, la Pro TV, la Antena 3 și chiar și Digi24, unde lucram atunci, acoperind povestea. Cel mai mult m-a amuzat să văd știrea în buletinele principale de la ora 19.00 și de la Antena 1, și de la Pro TV.

orthodox-calendar-2015

Ediția din 2015 poate fi acum comandată

Calendarul s-a vândut prost în România, dar foarte bine în străinătate, motiv pentru care acum acolo e principala piață de desfacere. L-am avut în casă și pe cel din 2013, și pe cel din 2014 și-l aștept și pe cel din 2015 care este excelent, the best so far. Echipa lucrează în prezent pentru ediția din 2016 care anunță un casting realmente incendiar, dar toate la timpul lor. Sunt în continuare în legătură cu echipa de creație și producție, dar nu mă mai ocup de comunicare de la prima ediție, proiectul în care am fost implicată a fost lansarea și, de acolo, vorba aceea, Doamne-ajută!

0 comment

You may also like

0 comment

irina May 3, 2015 - 7:13 am

Personal mi se pare o blasfemie, nu pentru ca este vorba despre barbati care pot avea o alta orientare sexuala , ci in sine, fotografiile nud in Biserica, un lacas spiritual ( nu material, nu carnal , ci SPIRITUAL).

Reply
Denisa May 4, 2015 - 6:30 am

Interesant proiect, dar am o mică observaţie: a fi gay nu cred că este “o alegere”. Că nu te hotărăşti brusc ca de luni să nu mai fii hetero.

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: