The pursuit of happiness: Paula Săcui

by Andreea Vasile

De 10 ani, Paula Săcui este editorul Ştirilor PRO TV de la ora 19.00, adică ea este cea care pune vorbele în gura Andreei Esca. Lucrează în televiziune din 1997, a fost corespondent special pentru Antena 1  şi reporter la PRO TV Braşov. Anul trecut ea şi-a lansat cartea “Nu mi-e frică“. Paradoxal, personajul din carte are multe frici. Până la final, ne dăm seama că titlul este mai degrabă o încurajare pentru sine aşa cum facem, din când în când, cu toţii. Însă cum poate să fie frica atât de prezentă în viaţa unui om de televiziune? Sigur, pentru că şi eu lucrez de doi ani într-una, aş putea afirma, prin presupunere, greşeala mea, că frica este, în fapt, un stres continuu de a nu face o greşeală ce se poate dovedi iremediabilă odată ce informaţia a ajuns pe post. Unii învaţă să controleze această stare, alţii o transformă în adrenalină şi, asemenea unui drog, trăiesc mereu cu ea în sânge. Tocmai de aceea, printre atâtea frici şi stări anxioase, am vrut să vorbesc cu Paula despre … fericire.

paula 3

Paula Săcui este editorul Ştirilor PRO TV de la ora 19.00

Ce este fericirea pentru tine?

Un lucru uriaș contrar cântecului care spune că ar fi unul mărunt. E starea aia de nebunie frumoasă în care îți vine să alergi pe străzi și să râzi ca prostul din orice. Pentru mine e ca un buchet cu o sută de frezii luat, fără nicio negociere, de la florăresele din Piața Coșbuc.

Când ai fost ultima dată fericită?

Cu adevărat? Adică atât de fericită încât eram gata gata să mă urc pe Inter și să țip în gura mare? Iți spun sigur: anul trecut, în august, când Steaua a bătut Dinamo în fața a 30 de mii de câini dezamăgiți. Pot să iți mărturisesc doar atât. Fără legatură cu meciul, în ziua aia am trăit cât pentru 20 de ani.

Care a fost ultima ştire pozitivă pe care ai editat-o?

Sunt multe, însă cel mai tare m-au emoționat reportajele din campania pentru transplant. Este cutremurător să vezi oameni care mulțumesc atunci când primesc în dar o a doua viață.

Cum ar arăta buletinul tău ideal de ştiri care să cuprindă multă fericire?

Hehe. Ceva de genul: “flori, fete sau băieți, melodii sau cântăreți”. Sunt rare aceste buletine, dar nu imposibile. În general, de sărbători, toate știrile au o anumită căldură.

paula 2

Sărbătorile au rămas aproape singurul prilej când putem să vedem mai multe ştiri cu fericire la televizor

Cât influenţează domeniul în care lucrezi starea ta de fericire/nefericire?

E un domeniu agitat. Azi pot să tremur de nervi și să fumez 50 de țigări, mâine însă pot să plâng de bucurie că mi-a ieșit ceva bine. Viața mea este cumva la extreme, însă eu am ales să o trăiesc așa.

Mâine pleci din televiziune pentru că decizi că vrei să găseşti fericirea. Care-s paşii concreţi pe care îi faci în acest sens?

O să te surprind, dar nu cred că pot să fac asta. Toată nebunia numită televiziune mă ține vie. Nu mă văd făcând altceva.

Fericirea: se autoeducă sau e un dat intrinsec?

Cred că poți să te minți că ești fericit. Problema este pentru câtă vreme?

Cartea ta se numeşte „Nu mi-e frică”, dar pare că ai totuşi multe frici. De unde se trag ele, ştii că cele mai multe sunt iluzii, „tricks of mind”, ce le întreţine pe ale tale?

Unele se trag din copilărie, pe altele le găsesc eu și le cultiv. Măcar prin cartea astea mi le-am asumat. Am deschis dulapul cu spaime și le-am ordonat. Deocamdată stau cuminți în sertare.

Acum, când răspunzi la interviul ăsta, gândeşte-te la un om, o stare, o situaţie care te face fericită. Despre ce este vorba?

Mă gândesc la o persoanaă care are multă poezie și râd, deși nu e râsul meu. Nu îi dau numele ca să se oftice. Face des asta.

 

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: