Tibi Ușeriu a început cursa Yukon Arctic Ultra

by Andreea Vasile

Later edit: După o zi de la începerea concursului, Tibi Ușeriu a suferit degerături la degetele piciorului drept și organizatorii au decis să îl scoată din concurs și să îl ducă la spital. Aventura lui Tibi la Yukon Arctic Ultra 2019 se încheie, din păcate, aici. Însă istoria participărilor lui în astfel de curse ne arată că Tibi nu lasă neterminat nici un lucru început, așa că e foarte posibil să îl revedem în concurs la anul.

Tibi Ușeriu realizează o nouă premieră. Este primul român care participă la cursa de aventură și anduranță din nordul Canadei, Yukon Arctic Ultra. Cursa e considerată ”părintele” mai popularei 6633 Arctic Ultra, pe care Tibi a câștigat-o în ultimii trei ani și unde, în acest an, în luna martie, vor participa alți trei români, Avram Iancu și Florentina Iofcea (la a doua participare) și Vlad Crișan Pop (la prima participare).

Yukon Arctic Ultra a început duminică, 3 februarie, la ora 20.30, ora României și ora 11.30, ora Canadei. Tibi Ușeriu, cu numărul 425, participă la cursa de 700km, cea mai lungă distanță din concurs, care are loc între Whitehorse și Dawson. Zona îi este destul de familiară lui Tibi pentru că 6633 Arctic Ultra are loc tot pe-acolo. Doar că, de data asta, Yukon Arctic Ultra e integral în sălbăticie, pe poteci de munte și pe dealuri, față de 6633, care avea loc pe drumuri înghețate. În plus, temperaturile sunt mai mici pentru că februarie e o lună mai friguroasă decât martie, evident. La start, temperatura a fost de -38 de grade Celsius, însă  variațiile între zi și noapte sunt mari, la fel și cele de la o zi la alta. Poți citi cum a arătat ziua 1 pe blogul oficial al competiției.

tibi useriu.jpg

Tibi Ușeriu e în concurs cu numărul 425. Foto: Jake Paleczny

Tibi are la dispoziție 13 zile pentru a încheia această cursă. La fel ca 6633, Yukon Arctic Ultra e o cursă de autosuficiență, cu puncte de control, în care concurenții cară într-o sanie toate lucrurile de care au nevoie, de la alimente și până la haine, cort și alte obiecte obligatorii. Dar, față de 6633, la Yukon Arctic Ultra, concurenții pot alege forma de depasare, care poate fi pe jos, cu bicicleta sau cu schiurile. Îl poți urmări pe Tibi în timp real datorită funcției live tracking.

Anul acesta, la startul cursei Yukon Arctic Ultra s-au aliniat 70 de concurenți, care au avut de trecut teste serioase pentru a fi acceptați. În 2018 a avut loc unul dintre cele mai grave cazuri din istoria competiției, când italianului Roberto Zanda i-au fost amputate ambele picioare și mâna stângă din cauza degerăturilor severe.

yukon 5

Startul a avut loc duminică, 3 februarie. Foto: Jake Paleczny

Sportivul român Tibi Ușeriu, în vârstă de 45 de ani, a devenit cunoscut în 2016, când a câștigat, pentru prima dată, cursa 6633 Arctic Ultra. Apoi a repetat performanța în 2017 și-n 2018. În plus, viața lui aventuroasă, despre care a scris în autobiografia ”27 de pași”, carte lansată în 2017, l-a adus și mai mult în centrul atenției.

La Yukon Arctic Ultra, Tibi Ușeriu aleargă pentru a atrage atenția asupra proiectului Via Transilvanica, care aparține Asociației Tășuleasa Social și voluntarilor. Via Transilvanica e cel mai ambițios proiect pentru drumeții pe jos și cu bicicleta din istoria României și se dorește a fi un traseu similar celebrului El Camino din Spania, cu o distanță de aproape 1000 de kilometri, care va face legătura între între Drobeta Turnu Severin (Mehedinţi) și Putna (Suceava). Anul trecut au fost deschiși primii 140 de kilometri, care străbat județul Bistrița Năsăud. Dacă vrei să contribui la acest proiect, poți accesa link-ul acesta.

 

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: