TIFF: unde nu e nici întristare, nici durere, nici suspin, doar viață fără somn

by Andreea Vasile

Știi cum e să vrei să le faci pe toate, dar, oricât de bine te-ai organiza, tot îți scapă câte un eveniment, un film, o discuție pentru care ai fi dat orice să fii acolo? Cam asta e, pe scurt, atmosfera la TIFF: prea multe chestii mișto, prea puțin timp. Deși aplicația pentru mobil TIFF e o mană cerească pentru oamenii mereu pe fugă, pentru că îți poți alege într-un calendar virtual unde vrei să mergi, fără să-ți faci griji că ai putea să uiți de treaba respectivă, îți dai seama la cât de puține evenimente poți, de fapt, să ajungi.

20160602_172257

Cozi la cele mai bune filme de la TIFF.

Cu toate astea, în două zile de TIFF, pot să mă laud că am bifat, cu brio, filme și concerte, și mâncare bună, și bere, și întâlniri cu prieteni, și chiar somn, deși fața mea arată mai degrabă ca a unui om care n-a mai dormit de câteva zile. Partea bună e că majoritatea fețelor arată așa p-aici, deci suntem cu toții în aceeași oală: doxă de filme și cu cearcănele până la bărbie. Și frumos, și deștept, nu prea poți să le ai pe toate, nu aici.

20170609_135223.jpg

Expoziție foto Planeta Petrila.

Primul film pe care l-am văzut la TIFF a fost un documentar spaniol, ”Politica, manual de utilizare”, care mi-a plăcut super mult. El spune povestea partidului Podemos, care s-a născut la inițiativa unor oameni obișnuiți, sătui de clasa politică actuală. Îți sună cunoscut? Ei au reușit să crească repede în sondaje, să câștige în alegerile locale și naționale și să devină o forță politică importantă în Spania, aproape peste noapte. După proiecție, a avut loc o discuție interesantă despre nevoia unor construcții politice noi, de către oameni pentru oameni, moderată de Mihnea Măruță, redactor șef al publicației Press One, alături de invitații săi, fostul prim ministru Dacian Cioloș și fostul ministru al sănătății, Vlad Voiculescu.

dacian cilos vlad voiculescu-01.jpeg

Dacian Cioloș, Vlad Voiculescu și Mihnea Măruță în dialog.

De la politică am sărit direct la masă cu documentarul ”Totul despre grătarul argentinian”, o surpriză plăcută și amuzantă, pentru că povestea a fost spusă cu mult umor, chiar dacă, pe alocuri, ideea că vacile drăguțe din imagini sfârșesc pe grătarele argentinienilor cu o rapiditate incredibilă îmi crea, din când în când, un sentiment ciudat, de-mi venea să strig: Lăsați, măi, văcuțele în pace!

aperitiv-01.jpeg

Aperitiv delicios la cina organizată de Staropramen la restaurantul Bricks.

Nici n-am avut timp să mă transform de-a binelea în salvatoarea lor că m-am și așezat apoi la masă la resturantul Bricks la cina susținută de Staropramen și gătită de un chef cu pedigree care ne-a așteptat cu mâncăruri specific argentiniene, bune de te lingi pe degete, despre care aș vrea să vă spun mai multe, însă secretul lor a fost bine păstrat și ni s-au dat informații cât să nu ne uităm ca niște curci bete în farfurii. Am rămas, deci, cu dorința de-a afla mai multe despre ce ne-a lovit papilele gustative.

548.jpg

Piața Unirii, kilometrul zero al festivalului.

În zilele următoare mi-am planificat, ca un veritabil #cinefil, să ajung la câteva filme românești printre care ”Planeta Petrila”, ”Ana, mon amour”, ”Ouăle lui Tarzan”, „100 de lei” sau ”Să mori rănit din dragoste de viață”. Seara mă duc la concerte și mi-am luat deja biletele la Eyedrops, Otherside și Loredana, care va cânta în cadrul Petrecerii Oficiale TIFF. Nu dau uitării nici expoziția de fotografie Pulitzer, cele mai bune imagini care au luat celebrul premiu în 2016 și care sunt cu ocazia TIFF în exclusivitate în România. Mi s-a recomandat, de asemenea, de către prietenii jurnaliști cu care m-am intersectat p-aici, să nu ratez Grădina Botanică, despre care spun că e spectaculoasă.

IMG_20170608_133055_619

Cafeneaua mea preferată de unde am scris zilele astea, Sisters.

Staropramen, berea care surprinde și anul ăsta gustul pentru filme la ediția a 16-a a lui TIFF, are o serie de activări mișto, la fel ca anul trecut. Staropramen Cinefil e jocul la care vreau să ajung pentru că mi se pare foarte distractiv. Oamenii trebuie să rezolve un puzzle din posterul unui film, contra cronometru. Nimeni nu pierde pentru că cine se încadrează în timp câștigă tot felul de premii interesante, iar cine n-o face își poate îneca amarul cu o bere Staropramen, deci nimeni nu pleacă supărat după încercarea asta. Toată lumea poate avea parte de #TasteOfTIFF.

20170608_212247.jpg

Cu Bianca Sterie de la Alist la concertul celor de la Eyedrops.

Nu uita că, pentru mai multe imagini și povești de la TIFF, poți să intri pe platforma Staropramen, Oameni și gusturi.

Și, poate cel mai important pentru noi, cei care suntem la TIFF, ploaia s-a terminat. În sfârșit!

 

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: