Toată lumea din familia noastră

by Andreea Vasile

Sofia şi Karakiri, caracatiţa prietenoasă a soră-mii, Oana Felipov

Am fost aseară la avanpremiera ultimului film al lui Radu Jude, “Toată lumea din familia noastră“. Vizionarea a fost pusă la cale de Cătălina Bucur şi Cristina Bazavan de la emisiunea noastră “Ca-n Filme“, din fiecare duminică, de la ora 20.20 la Digi24HD.

*

Mi-a plăcut aşa cum îmi plac toate filmele în care, ca-n viaţă, situaţiile sunt atât de neaşteptate, de absurde şi de pe repede înainte, încât n-ai timp sa înţelegi ce se întâmplă, n-ai timp să ai o părere despre ce se întâmplă chiar atunci când tu eşti în mijlocul evenimentelor. Mai ales când tu eşti în mijlocul evenimentelor. Scriitorul Haruki Murakami spune la un moment dat în “Pădurea norvegiană” că atunci când eşti foarte apropiat de cineva, când cunoşti pe cineva foarte bine nu mai ai discernământul să spui când persoana face bine sau rău. Situaţia este cumva asemănătoare şi-n filmul ăsta unde, deşi aparent poţi indica cine e razna şi cine nu, la o privire mai atentă pare că “fiecare are dreptatea lui” chiar dacă modul de-a arăta asta devine extrem.

*

Şerban Pavlu, personajul principal, este divorţat şi tatăl unei fetiţe de 5 – 7 ani, Sofia, pe care o vede doar atunci când are verde de la Tribunal. De data asta este rândul lui să plece cu puştoaica în vacanţă şi este decis să nu-i stea nimic în cale. Tensiunea creşte pe măsură ce Şerban face drumul de la el de acasă (o garsonieră înghesuită, întunecată, haotică) la Sofia acasă (o casă mare, spaţioasă, care i-a aparţinut lui Şerban şi unde acum stă noul iubit al mamei care, în opinia bărbatului, se bucură de toate privilegiile unei vieţi casnice, tihnite care ar fi trebuit să fie ale lui).

Şerban seamănă cu personajul lui Michael Douglas în “Cădere liberă”. Dacă începutul ni-l prezintă drept un tip banal, curăţel, care vine de la serviciu spre casă, pe măsură ce acţiunea înaintează şi personajul întâlneşte tot felul de obstacole, starea lui interioară se schimbă până la violenţă. Dacă Michael Douglas repetă mereu: “I’m just trying to get home to my little’s girl birthday” (la rându-i fiind un tip divorţat cu copil), Şerban are un obiectiv asemănător pentru că, against all odds, el trebuie să plece la mare cu Sofia, fiica lui.

*

Momentele care mi-au plăcut, fără să vă stric surpriza în ceea ce priveşte filmul, sunt: 1. când Şerban face un popas la părinţii lui şi se ceartă cu ta-su care-i spune că-i un om slab şi-un laş; 2. când Şerban ajunge la nevastă-sa şi contrazice, surprinzător, tot ce-a spus ta-su despre el.

*

“Toată lumea din familia noastră” este al doilea lungmetraj al lui Radu Jude.

http://www.youtube.com/watch?v=kgT2ZR5YmSw

0 comment

You may also like

0 comment

Campaniile saptamanii 2-8 aprilie din blogosfera romaneasca | refresh.ro April 9, 2012 - 6:14 pm

[…] din familia noastra”, de Radu Jude. Despre film puteti citi impresii la Anne-Marie Chelariu, Andreea Vasile, Marian Ionescu, Alex Ciuca, Ruxandra Predescu, Cezar Vasile si la Ina […]

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: