Toma Coconea face lucruri foarte grele

by Andreea Vasile

Toma Coconea a ieşit pe locul II la RedBull X-Alps 2011. Alături de Christian Maurer, locul I, sunt singurii concurenţi, din 30, care au încheiat cea mai dură competiţie de adventure din lume

Toma Coconea a participat anul ăsta pentru a cincea oară la RedBull X-Alps. Este a doua oară când iese pe locul al II-lea. Până nu-l ocupă pe primul nu se lasă. Speră ca asta să se întâmple în 2013, dar chiar dacă nu se întâmplă, are timp. Competiţia nu are limită maximă de vârstă. Printre modelele lui se numără Kaoru Ogisawa, din Japonia, care la 51 de ani este cel mai în vârstă participant. Dacă la ediţia următoare Kaoru se retrage, Toma va deveni cel mai în vârstă participant. La doar 36 de ani.

*

Toma a alergat ultimii 100 de kilometri cu o entorsă. Dacă medicii ar fi aflat, l-ar fi ţinut, o vreme, pe bară. Dar Toma n-avea timp de asta. Daniel Pisică, susţinătorul lui şi persoana cu care a făcut echipă în concurs, i-a fost, ca de fiecare dată, complice şi a ascuns accidentul. Aşa cum a ascuns şi altele sau le-a trecut cu vederea când Toma, cu bună ştiinţă, şi-a forţat limitele din motive care, unei minţi a cărei principală funcţie, printre altele, este de autoconservare, îi scapă.

Aşa se explică (prin lipsa de explicaţie, adică) momentul din 1999 când Toma şi-a dorit să zboare cu parapanta pe când luna acoperea soarele într-o eclipsă totală. Dar cu o zi înainte Toma a căzut cu parapanta, şi-a fracturat bazinul, şi-a rupt mâinile şi-a ajuns în spital. Însă era un om cu o misiune aşa că în ziua eclipsei şi-a înfăşurat un cearceaf în jurul bazinului şi a fugit din spital. A găsit un cal şi s-a urcat pe el şi cu dinţii de coama lui a venit de la Petroşani până în munţi, în locul în care prietenii lui se pregăteau să se dea cu parapanta. Ei l-au ajutat pe Toma să-şi pună hamurile şi tot ei l-au ajutat să-şi ia zborul. Cu mâinile rupte şi bazinul fracturat, Toma a zburat când eclipsa a atins apogeul. Cum a aterizat, rămâne un mister…

*

Într-o competiţie, Toma a rămas, noaptea, blocat pe un gheţar. Pentru că lucrează la Salvamont, ştie că frigul te face să adormi şi că somnul e drumul garantat spre hipotermie. Ar fi putut să cheme elicopterul, avea o telecomandă pentru asta, însă nu a vrut. Ca să nu adoarmă, şi-a spart capul cu o piatră, adică şi-a dat cu piatra-n cap şi-a făcut exerciţii fizice până s-a luminat ca să-şi ţină sângele în mişcare. De tentaţia telecomenzii care promitea salvarea a scăpat uşor: a zdorbit-o. La 4 dimineaţa şi-a continuat drumul prin munţi.

*

Toma şi Daniel Pisică sunt prieteni de 20 de ani. Daniel concurează umăr la umăr cu Toma şi împreună par de fier. Când nu sunt în concursuri, se antrenează în Parâng, Apuseni şi Făgăraş: aleargă, zboară, organizează tabere de supravieţuire. “Am multe nopţi dormite cu Daniel în iglu”, râde Toma. Daniel, care are, ca şi Toma, o vastă experienţă în zbor şi alpinism, este pilot instructor şi fost pilot militar. Când Toma bate munţii, Daniel încearcă să găsească cea mai bună strategie şi cele mai bune tactici astfel încât prietenul său să fie cât de bun poate în competiţii. Tot Daniel este cel care se ocupă de logistică: pregătirea echipamentelor şi a meselor pentru Toma. În egală măsură are rol motivaţional pentru că fără încrederea pe care i-o insuflă, lui Toma i-ar fi un pic mai greu să se mobilizeze aşa cum trebuie. Daniel îl ajută să rămână concentrat şi pozitiv.

*

Când mai avea câteva sute de kilometri până la finish, Toma Coconea începuse deja să se gândească la următoarea provocare: X Vest.  Competiţia va avea loc în America de Nord unde condiţiile vor fi la fel de vitrege. Toma nu se bazează pe faptul că devine din ce în ce mai bun, ci pe faptul că organizatorii fac competiţiile din ce în ce mai grele astfel că perseverenţa lui Toma trebuie să se traducă în rezultate tot mai bune dacă vrea să se menţină printre primii în lume.

Omul ăsta e oricum mai mult decât un om poate gândi.

Cristina Bazavan a scris, de asemenea, un foarte grăitor profil despre Toma Coconea.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: