Trafic nebun, inimă bună

by Andreea

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=fDkhVbsSprU]

Cu cât mai haotic traficul în Phnom Pehn, cu atât mai buni oamenii.

În Phnom Pehn, ca de altfel în toată Cambodgia şi-n Asia de sud-est, mijloacele de locomoţie sunt de toate felurile – de la tuk tuk-uri, la biciclete, la dispozitive ca nişte cărucioare cu roată pe faţă la care pedalează un “şofer”. Cu toate astea, claxoanele sunt rare şi, dacă sunt, vin de obicei din partea maşinilor, ca semn de atenţionare. Altfel, lumea convieţuieşte paşnic într-un trafic pe care ei reuşesc să-l dibuiască cu uşurinţă şi răbdare.

*

Când pleci în locuri ca acestea, de acasă ţi se recomandă multă atenţie, deşi pentru cei de acasă locul în care pleci nu este mai mult decât un nume căruia îi asociază, vag, anumite evenimente, de obicei periculoase. Însă în locurile din Asia în care am fost până acum există, cu preponderenţă, the small crimes, adică furtul. Locurile astea au văzut atâtea violenţe că cred că să fii nebun numai să te gândeşti că mai găsesc acţiunile de genul ăsta utile. Şi-apoi e religia, budismul, după principiile căruia oamenii ăştia trăiesc.

*

Unii călugări budişti îşi mătură calea în timp ce păşesc. Dau cu mătura în stânga şi-n dreapta şi asta ca să nu omoare nicio vietate.

 

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: