Trei recorduri pentru România

by Andreea Vasile

Încet, dar sigur, și-n România sporturile de anduranță devin tot mai populare. O să scriu într-un post viitor de ce cred că astfel de sporturi sunt populare peste tot și de ce, evident, încep să prindă și atenția sportivilor amatori de la noi. Până atunci însă vreau să scriu despre trei dintre oamenii care s-au remarcat în mai puțin de un an datorită recordurilor pe care le-au stabilit pentru România.

În țara noastră, ei sunt deschizători de drumuri și, și datorită muncii lor, scena de sport de aici a devenit mai palpitantă și-a căpătat vizibilitate. Să vezi la știri, în prime time, informații despre Ironman, Enduroman Arch to Arc sau 6633 Arctic Ultra nu e lucru puțin. Și pentru că am scris numele acestor competiții, să vă spun cine sunt oamenii (pe care mulți îi știți deja) care au bătut recordurile astea.

andrei rosu decatorevista.ro

foto: Andrei Roșu/ DOR.ro.

ANDREI ROȘU

În iulie 2015, Andrei Roșu a avut prima participare din partea României la cursa de anduranță ENDUROMAN ARCH TO ARC, un triatlon de la Londra la Paris, unde a alergat 140 de kilometri, a traversat înot Canalul Mânecii pe o distanță de 33, 8 kilometri și-apoi a pedalat 289,7 kilometri. Din 2002 și până în 2015, doar 16 oameni au terminat cursa asta, printre care și Andrei.

Am scris despre Andrei și despre cursă AICI.

mihai baractaru biciclistul.ro

foto: Mihai Baractaru/ biciclistul.ro

MIHAI BARACTARU

În octombrie 2015, Mihai Baractaru a fost primul român care s-a calificat la Campionatul Mondial de Triatlon de la Kona, IRONMAN, cea mai râvnită competiție de gen din lume datorită istoriei pe care o are, dar și condițiilor meteo imprevizibile din Hawaii (umiditate crescută și vânturi puternice). Cursa de la Kona e un soi de Mecca a triatloniștilor. Prima ediție a avut loc în 1981 ca urmare a unui pariu între niște prieteni. 3, 8 km înot, 180,25 km biclă și un maraton, 42 km, în alergare. Mihai a terminat pe locul 416 din 2308 la general și pe locul 48 din 112 la categoria lui de vârstă, 25-29 de ani, în mai puțin de 10 ore.

Despre cursa de la Kona am scris AICI și despre Mihai Baractaru AICI.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

foto: Tibi Ușeriu/ by Voicu Bojan

TIBI UȘERIU

În martie 2016, Tibi Ușeriu a devenit primul român care a câștigat ultramaratonul 6633 Arctic Ultra. Cu o distanță de 566 km, de la Cercul Polar până la Oceanul Arctic, 6633 Ultra e considerată cea mai grea și mai friguroasă cursă de anduranță din lume. Participanții au de străbătut distanța pe jos, cu resurse proprii, fără niciun fel de suport din exterior. Ei trebuie să termine cursa în 8 zile (191 de ore).

Alături de Tibi, au mai participat Vlad Tănase și Andrei Roșu, care s-au clasat pe locul al III-lea după ce au trecut linia de sosire alături de alți 3 participanți (2 americani și un australian). Tibi, Vlad și Andrei au participat cu toții pentru prima dată la cursa asta, deci a fost o premieră pentru România din trei puncte de vedere: am avut reprezentanți acolo, am fost țara cu cei mai mulți reprezentanți într-o aceeași ediție, toți cei 3 reprezentanți au urcat pe podium.

Am scris despre Tibi, Andrei și Vlad înainte să plece la concurs.

0 comment

You may also like

0 comment

Diana Radu March 20, 2016 - 7:54 am

Deţin un foooarte mare respect pentru aceşti oameni, pentru voinţa lor de fier şi pentru sporturile pe care le practică.
Este păcat că lumea nu prea ştie de ei. Hai să îi cunoaştem şi să îi facem cunoscuţi.

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: