Trupe şi concerte – the unseen

by Andreea Vasile

Majoritatea trupelor mari care vin să cânte în România (şi aiurea) ori îşi aduc propriile droguri, ori cer aici, organizatorilor, când ajung.

Dintre ele, multe au spus, în diferite momente din timp, că s-au lăsat sau că sunt determinaţi să se lase. Adevărul este că puţini au făcut-o şi, pentru cei mai mulţi, drogul este un plus de energie pentru performanţa scenică. Mai ales dacă membrii au media de vârstă undeva la 60 de ani (everybody say Aerosmith).

Când au venit în România, cei de la Aerosmith au adus propriile droguri. Steven Tyler se menţine în formă cu ceea ce el numeşte vitamine. În schimb, bătrânii de la Rolling Stones sunt curaţi. Ştiu că Keith Richards nu va arăta aproape niciodată ca un tip care a lăsat-o moale cu asta, dar sursele spun că a făcut-o.

Prodigy consumă în continuare. E greu de spus la ce s-au referit când au cerut, la Sibiu, biluţe, dar cunoscătorii care pot elucida misterul sunt bineveniţi să lase un comentariu. Tot Prodigy, din cauza energiei imense pe care o degajă, cer în rider-ul tehnic să aibă lângă scenă măşti cu oxigen. La finalul show-ului, băieţii se duc direct spre gura de aer pe care n-o mai pot inspira pe cont propriu.

Scaunele rulante sunt o altă cerere neobişnuită în condiţiile în care un muzician este un performer pe care ni-l imaginăm sărind în sus şi-n jos, mişcându-se încontinuu pe scenă. Dar artişti ca Cesaria Evora nu mai pot face asta. Pentru organizatori, să-i ia pe aceşti oameni de la aeroport în scaun cu rotile e imaginea nefastă a unui concert 50% posibil eşuat.

Rolling Stones sunt scoşi de pe scenă de către bodyguarzi. Le este imposibil să se mai ţină pe picioare după concert.

Rider-ul tehnic creează, adesea, cele mai aprinse discuţii în presă când se râde de pretenţiile exagerate ale vreunei trupe sau interpret. Însă rider-ele sunt indicaţii scrise de un cineva la început de turneu; adesea, trupa n-are nicio treabă cu ce scrie pe rider şi aşa cum spunea Flint de la Prodigy în autocar când unul dintre organizatori a observat că lipseau nişte pernuţe trecute în raider: “Yeah, because my last concern when touring is to have a pillow on the bus.”

Însă există şi lucruri adevărate legate de raidere în sensul în care cei care sunt în turneu pentru mai multe luni vor cere ca locul în care stau sau cabina de schimb să arate la fel peste tot. Motivul e simplu şi de înţeles: pentru că schimbă oraşe şi ţări cu atâta rapiditate, îşi doresc ca măcar zonele restrânse în care se desfăşoară – camere de hotel, cabine de schimb – să fie locuri familiare peste tot, să se simtă confortabil, să aibă o legătură cu spaţiile respective.

0 comment

You may also like

0 comment

Anya April 2, 2014 - 6:02 am

na, am avut două revelaţii de Crăciunul ăsta. o dată, mi-am dat seama că prtsuoa de burlac nu a fost inventată pentru mine, şi apoi că e al naibii de nasol să fii semi-lup de sărbători, să ai geetul cam eenţepenit din cauză de vertebre dizlocate. aşa că am fost cuminte, am dat o raită pe la ai mei, m-am bucurat ca un copil prost ceend am văzut zăpada pe care a adus-o Moşul, iar een rest muzică şi filme la greu

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: