De Ziua Internațională a Femeii am primit un mail cu cifre îngrijorătoare despre situația din România a femeilor care suferă de cancer mamar ori ovarian. Deși rata de supraviețuire este de 80-90% în cazul cancerului de sân și de 93% în cancerul de ovar dacă boala este diagnosticată în stadiul I, 1 din 5 femei în România află că are cancer mamar când boala e în stadiul II sau III.
Aceeași este situația și-n cazul femeilor cu cancer ovarian pentru că boala e depistată în stadiu avansat. Statisticile arată că doar 45% dintre femeile cu cancer ovarian au șansa de a supraviețui 5 ani de la momentul diagnosticului, comparativ cu până la 89% dintre pacientele diagnosticate cu cancer la sân.
Pe scurt, cu cât boala e depisatată mai devreme, cu atât se poate interveni medical mai rapid și mai eficient astfel încât femeile să fie cât mai puțin afectate de această boală. Pentru a putea preveni ori combate boala în stadiul ei prim, e important să faci controale medicale periodic și să te informezi constant despre ce măsuri poți lua ca să-ți protejezi sănătatea.
Eu merg la controlul ginecologic o dată la 6 luni și, deocamdată, tot acolo am făcut, până acum, și ecografii mamare simple, cu ajutorul cărora medicul poate depista dacă este ceva în neregulă. Am început să merg la medicul ginecolog la vârsta de 20 de ani și, de atunci, e o practică obișnuită.
Din păcate, azi, în România, aproximativ 17% din totalul deceselor provocate de cancere la populația feminină sunt asociate cancerului mamar, conform Organizației Mondiale a Sănătății care mai spune și că au fost înregistrate 8981 de cazuri noi de cancer la sân, 1850 de cazuri noi de cancer ovarian și 4343 de cancer cervical doar în anul 2014.
De aceea, specialiștii în sănătate de la OMS susțin ca orice femeie, oriunde ar trăi, trebuie să aibă parte de servicii de îngrijire de calitate, un obiectiv de care și România e încă departe și care trebuie să devină o prioritate.
Am primit aceste informații din partea „Dialoguri pentru viață: Sănătatea feminină și Oncologia” , un eveniment care se desfășoară concomitent în patru orașe din țară: București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara, unde specialiști cu experiență vastă în Oncologie și în arii de practică medicală conexe, alături de reprezentante ale societății civile și ale asociațiilor de pacienți din sfera Oncologiei aduc în prim-plan importanța prevenției, a diagnosticului precoce și precis, precum și a abordării personalizate în îngrijirea femeilor cu cancer.
Evenimentele, denumite generic ONCOForum, fac parte din campania „REprimește viața în dar”, care își propune furnizarea de informații de interes general referitoare la problematica afecțiunilor oncologice, cu mesaje venite din partea profesioniștilor în domeniul sănătății, atât pentru pacienți, cât și pentru publicul larg.