Tu cum îţi vei petrece cutremurul?

by Andreea Vasile

În 1977, lumea s-a strâns la blocul dărâmat ca la urs. De data asta vor veni să se zbânţuie pe ce voi fluiera eu cu fluierul. Vezi mai jos, în text, ce.

M-a anunţat mama că s-a încărcat Vrancea şi că, dacă se descarcă, Bucureştiul va fi cel mai afectat. O preocupă cutremurele pentru că 1. îi este frică de ele 2. eu locuiesc acum într-un bloc cu bulină. Este şi o parte bună, aceea că în Calea Victoriei intensitatea va fi medie. Sigur, asta nu înseamnă că blocul nu o să cadă, dar autorităţile sunt pregătite. Ah, nu să consolideze clădirile, nicidecum, deşi în primul mandat de primar, Oprescu a spus că de vine ceasul rău, cam 500.000 de morţi şi răniţi vor sta împrăştiaţi prin Bucureşti, însă în acest sens nu s-a făcut nimic. Numai anunţul asupra a ceea ce ne aşteaptă.

*

Altceva m-a amuzat însă. În articolul din Evenimentul Zilei, că de-acolo a aflat mama despre ce urmează să vă zic, se menţiona că Primăria va oferi truse de prim ajutor locatarilor din imobilele cu bulină. Yay! Un soi de “dacă noi nu suntem în stare să punem la cale un sistem de reabilitare al clădirilor pasibile de-a cădea, ajutaţi-vă singuri şi Doamne-ajută!” Nu m-a intrigat ideea trusei că n-aveam vreo speranţă că se preocupă sistemul de moartea mea, cum, evident, nici de viaţă nu pare să-i pese prea mult, dar nici mie că-mi pasă de ajutorul lor sau de lipsa lui. În fine, proprietarii locuinţelor vulnerabile, adică eu, vom primi băgăjel cu lanternă, radio, încărcător de telefon mobil, pansamente, pastile, fluier, pături tip NASA (nu ştiu cum sunt astea şi nici Google să aflu n-am dat). Acestea fiind inventariate, să se descarce Vrancea, zic!

*

Îmi imaginez cum vine el, cutremurul, şi prinsă între dărâmături şi încă în viaţă voi folosi obiectele de prim ajutor. Prima idee care mi-a venit când am citit despre ce e vorba a fost că voi fluiera cu flueriul melodia:

care de altfel, precum mă îndeamnă titlul, ar fi primul pas de făcut.

Când obosesc, dau drumul tare la radio, asta mai ales seara, pun nişte lumină de la lanternă şi încep să mă mişc, atât cât pot, în spaţiul ăla,  să nu amorţesc. Dacă prin preajmă vor fi şi alţii prinşi, dar în situaţii tragice, bănuiesc că ţipetele lor de durere vor crea atmosferă şi va părea că sunt ori la discotecă, ori vreun concert, deci foarte bine.

Trebuie să mă gândesc ce voi face cu restul de chestii, dar mă întreb ce-i cu pastilele alea, ce fel de pastile să fie, poate pentru curmarea suferinţei în caz că ajungi rău şi speranţa că vei primi ajutor stă să moară odată cu tine.

*

Articolul mai face câteva recomandări în caz de cutremur: aşezaţi-vă în poziţie fetală lângă un mobilier voluminos (ca să ce? să aşteptăm cea de-a doua naştere?), toţi membrii familiei să ştie un acelaşi punct de întâlnire unde să se vadă (eu cu ai mei avem unul după articolul ăsta, o terasă din parcul Floreasca unde bem vara suc, e chiar lângă patinoar dacă vreţi să veniţi şi voi acolo, the more, the merrier) şi faptul că din casă nu ar trebui să lipsească un rucsac cu medicamente, pături, haine de schimb, apă şi alte chestii necesare (tot ce folosesc on a daily basis îmi e necesar – şampon, balsam de buze, am un inel favorit, cercei, parfum, de zi şi de seară, se înţelege şi, fără nicio grijă, că mai găsesc eu lucruri “utile”).

N-am avut răbdare şi-am căutat pătura NASA, asta e. Somn uşor!

1 comment

You may also like

1 comment

cili October 30, 2012 - 2:01 pm

eu cred ca pastilele merg mana in mana cu fluieru. rave generation.. o fi primaru vreun nostalgic al petrecerilor din farmacii cu usile inchise. ecstasy baby. Il si vad, imbracat intr-un costum super tripant :))

eu cred ca de cutremur o sa mai fac o scufundare in mare sa filmez pestii cum se comporta. sigur o sa ma imbogatesc cu filmuletu asta.

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: