Ultimele informatii despre editura Curtea Veche

by Andreea

Cu toate ca editura Curtea Veche isi desfasoara activitatea, de peste zece ani, in cladirea din strada Ion Mincu numarul 11, ea a fost sechestrata abuziv in dimineata de 17 iulie cind firma de bodyguarzi Civis Paza a blocat toate portile cu lacate si lanturi. Pe 19 iulie, Sectia 2 Politie, care se afla la doar 50 de metri distanta de editura, a constat falsul in actele depuse de pretinsul proprietar, Alexandru Schally, si a dispus anularea avizului pentru planul de paza. Cu toate acestea, un grup de 15 oameni a blocat, fara niciun temei legal, accesul in cladire. Nici Politia, nici alt organ abilitat n-au intervenit.

Casa din strada Ion Mincu 11 a fost donata in 1964 de Dorotheea Schally, mama pretinsului proprietar Alexandru Schally, de profesie stomatolog, statului roman. In 1996 si 2000, Alexandru Schally a incercat sa anuleze donatia, insa cererea a fost respinsa definitiv si irevocabil de instantele din Romania. Azi, fara nicio hotarire judecatoreasca definitiva si irevocabila si cu ajutorul unor membri ai mafiei imobiliare, cladirea a fost abuziv ocupata, iar patrimonial editurii sechestrat.

Bunurile editurii sint mutate fara stirea proprietarilor

“Politia considera ca mutarea bunurilor editurii nu este furt”, spune Iren Arsene, directoarea editurii. “Toate lucrurile noastre sint duse la o adresa necunoscuta de noi. Trebuie sa subliniez ca aceste lucruri constituie un patrimoniu extraordinar de greu de construit. Se transporta documente, carti de munca, facturi, stampile, chiar si pasapoarte, calculatoare cu harduri pline cu carti in forma electronica, adica o arhiva de 2000 de carti, de fapt averea unei edituri, fara a fi inventariate sint duse cine stie unde. Eu am vazut cu ochii mei iesind pe poarta editurii muncitori angajati cu ziua, zilieri, care plecau cu pungi cu inscriptia editurii pline cu ceva”, spune Iren Arsene. Nepasarea autoritatilor in momentul in care o societate cu taxele la zi este distrusa n-a mai fost intilnita pina acum.

“Nu le pasa ca distrug ceva in calea lor”

Desi editura ar fi putut fi notificata prin ordin judcatoresc pentru parasirea imobilului, acest lucru nu s-a intimplat. “Editura este mult mai valoroasa decit imobilul. Nu le pasa ca distrug ceva in calea lor. Kelemen Hunor a luat o pozitie oficiala si a cerut ajutorul ministrilor potriviti pentru a interveni. Am depus memoriu la domnul Predoiu, insa n-am primit raspuns. Domnul Blaga n-a avut, probabil, timp pentru o asemenea problema. Practic, desi eu am buletin si toate actele pe adresa aceasta pe care functioneaza editura din 1998, de la infiintare, ele nu mai sint brusc valabile din 17 iulie. Din punctul meu de vedere, e vorba de o sincronizare intre aceasta mafie si Sectia 2. Acesti indivizi pot merge pina unde doresc ca sa elibereze acel spatiu. Politia a cercetat toate plingerile noastre penale depuse de pe 17 iulie si abia acum a considerat ca nu-i de competenta sa si s-a gindit sa se spele pe miini si sa trimita dosarul la Curtea de Apel”, explica directoarea editurii.

Carti de 50.000 de euro mutate cu lopata

Iren Arsene a mai facut plingeri la Sectia 1, la Politia Capitalei, la parchete si judecatorii. “La sectia 1 mi-au spus ca n-au cum sa-i aresteze, iar la Politia Capitalei am fost intimidata si apostrofata ca indraznesc sa apelez la o asemenea plingere cind sint acolo pentru prima data”, spune Iren Arsene. “Avem carti la editura care costa si 50.000 de euro cu tehnoredactarea, drepturile de autor, imaginile tiparite, iar aceste suporturi sint aruncate cu lopata de zilieri si duse habar n-am unde, depozitate in cel mai bun caz”, explica Iren Arsene care, in pofida tuturor nedreptatilor, spera sa recupereze neafectat patromoniul editurii. “Acum lucram la 10% din capacitatea maxima si zilele noastre sint numarate”.

(publicat in revista Vip pe 9 august)

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: