#uniţisalvăm #roşiamontană

by Andreea Vasile

poza george popescu

Pe 8 septembrie, în ziua a 8-a de protest faţă de exploatarea de la Roşia Montană, bucureştenii s-au strâns cu mic, cu mare la evenimentul intitulat pe Facebook “Duminica în familie” şi au mers pe traseul Universitate – Piaţa Romană – Piaţa Victoriei – Ştefan cel Mare – Obor- Calea Moşilor – Carol – Universitate. Au fost peste 10.000 de oameni. Alte câteva mii s-au adunat în principalele oraşe din ţară, dar şi în oraşele din străinătate unde există români. Foto: George Popescu

Duminică, 8 septembrie, s-a împlinit o săptămână de când cele mai folosite hashtags pe Facebook în România sunt #uniţisalvăm şi #roşiamontană. Nu ştiu cum s-a întâmplat, dar românii au găsit o cauză comună şi s-au strâns laolaltă, seară de seară, în Piaţa Universităţii. Asta, în Bucureşti. În ţară, scenariul a fost asemănător. Unii au încercat să găsească explicaţii pentru energia asta care i-a adus pe oameni împreună. Dintre cele mai diverse, niciun argument nu cred că a reuşit să pună punctul pe “i”, fie că a fost pro, fie că a fost contra. Şi în nici un caz să explice de ce ACUM şi de ce Roşia Montană a făcut ce n-au făcut atâtea alte motive, poate mai apropiate de situaţiile noastre de zi cu zi – majorări de taxe, scăderi de salarii etc. – să susţină o acţiune şi o stare de spirit atâtea zile la rând.

poza vlad ursulean

Pe Calea Moşilor, adevăratul “vehicul” au fost miile de oameni. Dacă la începutul protestului din 8 septembrie, în Piaţa Universităţii erau undeva la 3000-4000 de oameni, în cursul serii numărul oamenilor s-a dublat. Foto: Vlad Ursulean

Am ieşit pentru prima dată la protest marţi, în cea de-a 3-a zi, din curiozitate. Abia mă întorsesem din vacanţă, văzusem pe Facebook mobilizarea şi, ca şi anul trecut, la protestele din ianuarie, m-am dus să văd ce se întâmplă. Cunoşteam situaţia de la Roşia Montană, însă nici acest motiv, cum nici altele, nu m-au înverşunat. Poate pentru că, în mod natural, sunt o fire rezervată şi, de obicei, nu îmi place să plusez în nicio extremă. Sunt genul mai degrabă pasiv când vine vorba despre evenimentele publice, le urmăresc şi, cel mult, îmi formez o impresie despre ce se întâmplă acolo. De data asta a fost altfel, poate mi s-a întâmplat şi mie ce li s-a întâmplat multora dintre cei care au fost acolo: am crezut în ceva!

foto cristian vasile

În fiecare seară, Piaţa Universităţii a fost, într-adevăr, kilometrul zero al democraţiei. Foto: Cristian Vasile.

Am văzut în piaţă oameni tineri, ca mine, ca prietenii mei. Fiecare zi a părut ca o ieşire la iarbă verde. Unii au spus că ăsta nu e spiritul unui protest pentru că un protest trebuie să implice dezordine şi violenţă. Însă dacă ce s-a întâmplat zilele astea în Bucureşti, cu calm şi voie bună, a fost exact atmosfera care a menţinut protestul constant şi i-a scos pe oameni în piaţă atâtea zile la rând? Am răscolit internetul după definiţii despre protest şi singurul aspect comun era “nemulţumirea”. Că e singular sau în grup, protestul are la bază o obiecţie şi-n numele acelei obiecţii, singuri sau împreună, oamenii spun ce cred. Felul în care protestul are loc nu e îngrădit de nicio definiţie, nu are reguli şi nici indicaţii de “how to”. La fel s-a întâmplat şi-n piaţă, unde oamenii au ales să fie paşnici. Mai mult, forţele de ordine, de obicei văzute ca opoziţie, au fost implicate în protest ca susţinători, protectori, oameni de treabă, oricum, numai parte adversă nu. Şi asta mi s-a părut din nou tare pentru că, în realitate, în spatele costumului şi a jobului, pe care de altfel le avem şi noi în fiecare zi, jandarmii sunt la rându-le cetăţeni, aşadar oameni cu opinie faţă de subiectul Roşia Montană.

foto c vasile

Marşul din 8 septembrie a fost impresionant. Pentru cei care au participat la el ori l-au văzut în trecere, reacţia a fost unanimă: bucurie, uimire, senzaţia de incredibil. Foto: Cristian Vasile

Senzaţia care m-a încercat ieri a fost bucurie şi unitate. Pentru cei care încearcă sau au încercat să teoretizeze această săptămână, iniţiativa mi se pare fără succes pentru că nu poţi să curpinzi în cuvinte ce determină 10.000 de oameni să meargă alături unii de alţii preţ de ore şi kilometri întregi. Ca absolventă de Ştiinţe Politice înţeleg tentaţia de a explica din punct de vedere al teoriilor de tot felul comportamentul de masă şi poate că dacă mi-aş pune în cap, aş putea să şi fac asta. Însă ar însemna să reduc purtarea minunată a unor oameni frumoşi la o formulă seacă şi, pentru că am fost printre ei, nu vreau să fac asta. În plus, mai departe de orice, a existat o energie care, aşa cum am spus, nu poate fi pusă în cuvinte, nu poţi să surprinzi cu vorbe un val de bine. Şi exact energia asta este cea m-a încărcat şi m-a făcut mândră că sunt împreună cu oameni hotărâţi, şi veseli, şi dedicaţi.

unity

Unitate. Foto: Liviu Mihaiu

Azi, premierul Victor Ponta a declarat proiectul închis, adică a lăsat de înţeles că nu se va mai întâmpla, dar că “vom plăti cu toţii” (as if, vorba unei colege, am făcut eu promisiuni sau am luat şpăgi ca să asigur Gabriel Resources că-i voi da verde pentru exploatare) . Nu ştiu dacă ăsta e finalul poveştii care ţine de 14 ani. E un pic prea simplu ca 8 zile de proteste să trimită acasă o ditamai compania ca RMGC care a investit timp şi bani mulţi pentru a obţine aviz favorabil. Poate ce a declarat Victor Ponta e doar o altă vorbă-n vânt pentru a câştiga simpatia electoratului, politicienii sunt foarte buni la a specula momentele favorabile şi a-şi face imagine pe seama lor. Sau poate că ăsta e cu adevărat începutul sfârşitului pentru mult dorita exploatare de la Roşia Montană. Dorită, fireşte, de cei care ar avea de câştigat.

Pentru mine, ceea ce contează pentru moment este amintirea unui grup mare de oameni care, pentru o săptămână (şi poate şi-n zilele ce vor veni) au crezut că ORICE se poate!

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: