Universitatea Spiru Haret si impostura cunoasterii

by Andreea

creep

Rectorul USH, Aurelian Bondrea. Academia Catavencu va explica ce-i cu el.

In vara acestui an, fostul ministru Ecaterina Andronescu declara ca invatamintul la distanta de la Universitatea Spiru Haret (USH) trebuie desfiintat pentru ca este ilegal. Pina la sfirsitul verii, Ecaterina Andronescu si-a schimbat pozitia si a prezentat public actul normativ prin care se fixa cadrul juridic prin care USH poate intra in legalitate. Ce-ar fi de facut? Deocamdata, mai nimic. In mai putin de o luna, USH a devenit dintr-o institutie de invatamint ilegala, una legala. Activitatea „fabricii de diplome” continua.

Pe 20 august 2009, in Monitorul Oficial se publica ordonanta 10/2009 prin care, in temeiul articolului 108 din Constitutia României, Guvernul decidea ca USH trebuie sa inceteze, oficial, specializarile si programele de studii autorizate provizoriu la forma de invatamint la distanta. Cu mentiunea ca studentii inmatriculati in ciclul de studiu 2005/2008 au dreptul de a-si continua studiile potrivit unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educatiei. Printre neregulile semnalate in ordonanta 10/2009 se numara lipsa autorizatiei de functionare provizorie, nerespectarea standardelor nationale pentru invatamintul la distanta, acordarea titlurilor de conferentiar si profesor universitar in mod abuziv si organizarea, fara drept, de centre in afara granitelor tarii.

Invatamintul la distanta devine invatamint la zi

Ordonanta 10 mentiona ca odata cu incetarea scolarizarii la distanta, studentii inscrisi in aceasta forma de invatamint au dreptul de a continua studille la specializarile si programele de studii autorizate sa functioneze provizoriu sau acreditate. Astfel, in 28 septembrie 2009 s-a publicat in Monitorul Oficial ordinul 5202/2009 prin care se reglementeaza statutul studentilor inscrisi la formele de invatamint la distanta si cu frecventa redusa, acestia devenind, brusc, studenti la zi. Practic, un student inscris in forma de invatamint la distanta, care timp de doi ani nu va fi calcat pragul USH decit pentru examenele-grila date pe calculator, capata dintr-o data statut de student la zi si se afla pe treapta egala cu orice student care va fi frecventat cursurile oricarei alte universitati zi de zi. Mai mult, studentii USH la Drept, unde scolarizarea era, in mod ilegal, de trei ani in loc de patru obligatorii, pot sa-si aduca studiile la zi urmind inca un an. Mai precis, un student la Drept, care timp de trei ani isi va fi facut studiile la distanta, devine, in cel de-al patrulea an, student la zi si licentiat in domeniul pe care, chipurile, l-a studiat la fel ca un student care, zi de zi, va fi mers la scoala si va fi invatat pe bune.

USH, legala cu ajutor de la Guvern

In pofida tuturor acestor nereguli, la mijlocul lunii august, Guvernul a dat hotarirea 749/2009 prin care a aprobat cadrul legal de functionare a USH in care universitatea nu se incadra pina atunci, deci in lipsa caruia nu putea sa organizeze admiterea pentru anul universitar 2009/2010. Insa, odata cu hotarirea de guvern, si aceasta problema s-a rezolvat. USH poate „preda”, in continuare, fara oprelisti.

Azi, Ziarul Financiar a publicat un articol in care spune ca USH este cel mai profitabil business din Romania in 2009, cu o marja de profit de 48%: “Spiru Haret a inregistrat un profit cu cateva milioane de euro mai mare decat multinationale din bere ca Heineken sau SABMiller, care ruleaza afaceri de 225, respectiv peste 300 mil. euro, si care au cateva mii de angajati impreuna.”

Halal!

0 comment

You may also like

0 comment

otilia December 11, 2009 - 9:35 am

Atata timp cat acreditarea USH a fost publicata in Monitorul Oficial ( http://www.picatura.ro/viewtopic.php?f=143&t=980&start=30 ), nu vad care e problema?

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: