A venit din nou acea perioadă din an când toate evenimentele mișto se-ntâmplă la Cluj, acest paradis pierdut pe care pare că, dintr-o dată, românii l-au descoperit și nu se mai satură de el. Mă număr și eu printre ei. Dar nici n-ar putea să fie altfel pentru că Cluj are multe dintre calitățile pe care și Bucureștiul mi-ar plăcea să le aibă: arhitectura clădirilor a fost păstrată și conservată, infrastructura este pusă la punct astfel încât orice om, indiferent de gradul său de mobilitate, să poată fi independent, ai o grămadă de feluri de a-ți petrece timpul liber în oraș și-n afara lui, este aproape de alte țări, unde poți ajunge ușor și cu mașina, fără să-ți bați capul cu rezervări pentru bilete de avioane făcute cu luni de zile înainte, deci poți fi spontan.

Un TIFF reușit înseamnă documentare ca la carte.
Mă reîntorc, deci, cu plăcere și anul ăsta la Cluj, în cadrul TIFF (Festivalul Internațional de Film Transilvania), care în 2017 este la cea de-a 16-a sa ediție. Un eveniment care, de la an la an, e tot mai mare, mai urmărit, mai vizitat și ăsta e un lucru grozav pentru că înseamnă că oamenii vor tot mai mult să-și surprindă gustul pentru filme bune. Și ce loc este mai potrivit să vezi producții care merită și de care o să auzi apoi tot anul, dacă nu TIFF?

Între două filme, o binemeritată pauză.
În plus, în aceste zile, Clujul nu este doar capitala filmului. Aici au loc o grămadă de evenimente conexe – concerte, petreceri, experiențe culinare, discuții cu actori și regizori – la care oricine poate să participe. Tocmai de aceea, TIFF a reușit să devină o atracție pentru oameni diverși, cu gusturi distincte, pentru că fiecare poate să găsească aici ceea ce-l interesează.

APERITIFF e ziarul oficial și zilnic al festivalului, pe care anul trecut nu l-am ratat în nicio zi.
De exemplu, Staropramen, care e partener TIFF pentru al doilea an consecutiv, invită publicul prezent la Cluj în perioada 2 – 11 iunie să-și surprindă gusturile pentru film și bere luând parte la o serie de activități pregătite sau susținute de Staropramen în Piața Unirii, la Castelul Bánffy de la Bonțida, la Casa TIFF, la Cercul Militar, precum și la terasele clujene. Eu am și câteva puburi și restaurante pe lista scurtă, unde voi vrea să ajung: The Londoner (str. Emil Zola 5), Enigma (str. Iuliu Maniu 12), Studio 26 (str. Piezișă 26), Indigo (str. Piezișă 28), Nomad (str. Baba Novac 19).

Anul ăsta mă reîntorc la TIFF, în Cluj.
Eu o să fiu la Cluj între 7 și 11 iunie. Anul trecut, am stat la TIFF trei zile în care am văzut cam 12 filme, aveam capul calendar. De data asta mi-am luat o zi în plus ca să nu mai alerg chiar atât de mult (deși știu că tot asta voi face) și ca să pot să testez și altfel de experiențe, pe lângă cele cinematografice.

TIFF înseamnă și Staropramen, și burgeri delicioși.
Datorez participarea la ediția TIFF din 2017 tot lui Staropramen, sponsorul oficial al evenimentului pentru al doilea an consecutiv și care mă încurajează și de data asta să experimentez TIFF la firul ierbii și-mi dă acces prin toate locurile care-mi pot trece prin cap și unde au loc concerte, petreceri, discuții. În plus, Staropramen este cel care acordă și-n acest an marele premiu, Trofeul Transilvania, celui mai bun film înscris în competiție.

Cluj, capitala filmului și-a conversațiilor care nu se mai termină.
Mă poți urmări aici, pe blog, ca să vezi ce-ți mai povestesc, pe larg, despre ce fac și locurile în care ajung, iar pe Facebook pentru mai multe momente ad-hoc de la festival și povești pe repede-înainte ca să experimentezi și tu, oriunde te-ai afla, din atmosfera acestor zile, când invitatul special al ediției, actorul Alain Delon, va primi premiul pentru întreaga sa carieră. Tot despre TIFF poți să mai citești și pe Oameni și gusturi, platforma de culturetainment al lui Staropramen.

Plimbare de relaxare pe străzile Clujului după ore de stat jos, în fața marilor ecrane.
Cluj, abia aștept să ne întâlnim din nou!