Viaţa într-o zi

by Andreea Vasile

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=bT_UmBHMYzg&feature=related]

 

O zi din viaţă, 24 iulie 2010

What happens when you send a request out to the world to chronicle, via video, a single day on Earth? You get 80,000 submissions and 4,500 hours of footage from 192 countries. Producer Ridley Scott and Oscar-winning director Kevin Macdonald took this raw material — all shot on July 24, 2010 — and created Life in a Day, a groundbreaking, feature-length documentary that portrays this kaleidoscope of images we call life. National Geographic is bringing it to theaters starting July 24, 2011. Prepare to be amazed.

Ieri am văzut documentarul “O zi din viaţă” după ce Morko a spus că pe IMDB are 8.3 din 10. Foarte mult! Documentarul e frumos, deşi tulburător pe alocuri din cauza imaginilor dure (Clara a ieşit din sală când vaca, Blanca cum am botezat-o, a fost sacrificată), dar asta e viaţa. Sau şi despre asta e viaţa. Senzaţia predominantă cu care am rămas după film ţine de-un aspect personal pentru care m-am consumat şi pentru care m-am dat peste cap toată săptămâna trecută: la nivel macro, luptele mele personale sunt insignifiante. Adică ele contează doar pentru mine şi, eventual, pentru câţiva dintre cei din jurul meu care poate trăiesc aceleaşi evenimente. Atât! Să-mi dau seama de asta a fost odihnitor fiindcă pentru prima dată în ultimele zile mi-am spus că nimic nu-i atât de important încât să te dai de ceasul morţii. Dacă ceva nu iese, înseamnă că nu era menit să iasă ca tu să prinzi curaj, să-ţi mişti curul şi să-ţi iei tălpăşiţa spre zări mai luminate. Nu mi se întâmplă asta pentru prima dată, dar mereu uit că progresul doare.

*

Înainte să înceapă filmul, pe când mâncam cu moderaţie nachos sub supravegherea lui Morko ca să nu mă ia valul şi să termin porţia în timpul reclamelor, m-am gândit că, în lumina trailerelor în care cowboy se luptă cu extratereştri, iar oameni devin supraoameni când li se injectează lichide în corp, genul ăsta de documentare s-ar putea să devină tot mai interesant. Oameni de pretutindeni care filmează momente, le trimit către Youtube sau alt serviciu d-ăsta online, un producător şi-un regizor pun imaginile cap la cap şi, iată, avem o mărturie a lumii despre ceva.

Dacă documentare ca “O zi din viaţă” vor începe să apară cot la cot cu producţiile hollywood-iene eu mă bucur. Îmi place să văd ce fac oamenii la celălalt capăt al lumii şi chiar dacă sunt la mii de kilometri depărtare, experienţele lor mă fac să mă simt mai aproape de ceea ce sunt decât orice agent supersecret sau extraterestru prietenos.

0 comment

You may also like

0 comment

Dumitrita Hirtie August 28, 2011 - 7:40 am

Coca Cola a mizat pe aceeasi idee: http://www.youtube.com/watch?v=C4BfxQj98cc&feature=player_embedded. Daca ei au facut asta, iti dai seama ca ai dreptate cand declari ca asta ar fi directia documentarelor/ filmelor. 🙂

Reply
Andreea August 28, 2011 - 7:43 am

ma gandeam ca e directia documentarelor de tipul asta de-a fi date si pe marile ecrane, de-a deveni productii de vizionat la cinema. treaba cu cola, si asta de l-am vazut aseara se alatura altor proiecte ca cel cu fotografii facute in toata lumea la aceeasi ora si apoi culese intr-un album sau alte momente de genul asta 🙂

Reply
Corina August 28, 2011 - 8:01 am

L-am vazut in timpul Berlinalei. Tin minte ca au fost scene dure, dar totusi senzatia cu care am ramas e ca viata e superba, in intreaga ei diversitate. Nu cred ca genul asta de filme va ajunge vreodata sa faca succes de casa, dar bine totusi ca ele exista.

Reply
Andreea August 28, 2011 - 8:03 am

cred ca rostul scenelor dure a fost sa arate viata in diversitatea ei si, cum spui, senzatia de la sfarsit este ca viata e grozava 🙂

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: