Viniloteca|Timișoara: bere artizanală și viniluri de ieri și de azi

by Andreea Vasile

Am descoperit Viniloteca (str. Henri Berthelot 6) în prima zi la Timișoara datorită lui Adi. Abia ne trezisem din somnul de după amiază și-am ieșit să batem orașul ca la carte pentru prima dată de când ajunsesem acolo, în aceeași dimineață. N-am ajuns prea departe pentru că în drumul dinspre cazare spre centru am dat de locul ăsta mic și foarte drăguț de unde Adi voia să-și ia o cafea. Până la urmă am rămas acolo vreo două ore și-apoi am revenit în fiecare zi.

753.jpg

La Viniloteca găsești muzică veche și nouă.

Un shop cu bere artizanală și viniluri, Viniloteca e un spațiu în care te simți super confortabil. În plus, oamenii care-s pe acolo – Silviu, Ina, Ioana – sunt mereu disponibili și dispuși să stea la povești. O conversație bună te poate ține mereu în loc și fix asta s-a întâmplat cu ei. În plus, o întrebare a dus la alta și uite-așa am aflat că, de exemplu, Silviu face bere, Ioana s-a mutat din București în Timișoara la începutul anului după 10 ani de muncă-n bancă și Ina e la curent cu tot ce e cool prin oraș (și nu numai acolo).

755.jpg

Bere artizanală pe săturate, pentru toate gusturile.

Tocmai de aceea, am vorbit cu Ina pe larg desper Viniloteca, despre berea produsă de oamenii de acolo și despre muzica pe care-o găsiți pe viniluri la ei și-n curând și online (când e gata site-ul, veți putea comanda ce vă place).

Cum a luat naștere Viniloteca?

Viniloteca a fost un gând recurent în anii de “pribegie” ai lui Emil prin Grecia. Era ideea cu care se întorcea de fiecare dată acasă. Până în 2015, când copiii au zis “Hai să facem!”. Și a fost proiect de familie, în familie, de la pereți, la mobilier, la selecția de muzică, la raftul de bere artizanală.

emil stanga

Emil Biebel, în stânga, a visat la un shop cu viniluri. Și visul s-a îndeplinit.

Am început proiectul și am și deschis Viniloteca iarna, deloc inspirat, dar entuziasmul era mare și reacția publicului timișorean a fost mult peste așteptări. De la locul mic în care să poți bea o cafea bună în timp ce cauți printre viniluri, la locul căutat de orice turist care vrea altceva decât “ultracentral și hiper-mainstream” atunci când aterizează în Timișoara, a fost o tranziție pe care nu am preconizat-o.

Care e povestea shop-ului de viniluri?

De la viniluri a plecat totul. Pentru că Emil nu putea sta departe de muzică.

Ne-a tot povestit el cum va învia vinilul, care – așa cum tot el spune – “nu a murit niciodată”. Dar e greu să crezi în nișe atunci când consumerismul e ca o plagă. La insistențele lui, și cu ambiția lui înainte de toate, au început să vină transporturi de muzică pe vinil din Germania și SUA. Și lumea era foarte receptivă: după ce trecea de Pink Floyd sau Santana, musai de avut în colecție, începea să întrebe: “Și ceva nou?”. Atunci am hotărât să găsim un furnizor de muzică nouă sau re-press pe vinil și acum suntem împărțiți cam la jumătate: 50% muzică pe disc second-hand și 50% muzică nouă.

754.jpg

Viniluri noi și second-hand, le găsești pe toate la Vinilioteca.

Și până să mă alătur și eu echipei, muzica varia de la ambiental, la rock, metal, jazz, reggae sau dub, pe gustul și pe ceea ce simțea Emil că vrea sau că ar putea să placă publicului. Eu am venit apoi cu input-ul meu: electronică, funk și hip-hop, cele mai fresh și noi release-uri. Și acum e un mix de nou și vechi, de funky și clasic, de mainstream și de noi descoperiri. Iar asta e doar ceea ce am simțit pe publicul care a trecut pe la noi. O dată cu shop-ul online, care e în lucru, lucrurile se vor schimba în bine, credem noi, pentru că vrem să ajungem la cât mai mulți vinilofili din țară și să punem umărul la pionieratul renăscut al vinilului de la noi.

ina and kid

Ina and her awesome rock and roll kiddo.

Când a apărut ideea cu berea artizanală?

Povestea berii artizanale Bereta a apărut acum aproximativ doi ani, când Silviu și Adi,  băutori pasionați de craft beer, au făcut, pentru început, bere în garaj, doar ca să își demonstreze că și ei pot. După câteva concursuri de homebrewing care s-au lăsat și cu ceva premii, au legat prietenia de durată cu băieții de la Ground Zero (București) care le-au împrumutat fabrica de bere pentru toate rețetele pe care își doreau să le testeze.

805.jpg

Bereta e făcută de băieții de la Viniloteca.

Ce beri fac băieții?

Au trecut cu rețetele prin diferite stiluri de bere, de la IPA (preferata casei) la Imperial Stout. Iar la colaborări au bifat trei alți craft brewers din țară: Ground Zero (București), Wicked Barrel (Bicaz) și Hop Hooligans (București). Și o bere aniversară cu Berero, furnizorul online de bere craft românească.

757.jpg

Beri artizanale, gustoase, cu povești amuzante.

Ce beri mai găsim la voi ?

La fiecare transport de bere artizanală internațională încercăm să ne încadrăm între 50-100 mărci diferite, de fiecare dată. Ca să fim siguri că publicul are acces la gusturi cât mai diverse și că poate să afle de la noi despre berării din afară, fie mainstream, fie super necunoscute.

758.jpg

O bere bună și-un vinil fresh.

Au trecut prin raftul de bere asigurat de Bereta la Viniloteca: de la Brewdog, Mikkeller, To Ol, Stone, Evil Twin, de Molen sau Rogue și până la Founders, Cinema Brewers, Oedipus, Birra del Borgo, Sixpoint, Tiny Rebel, Wild Beer sau Westbrook de care nu au auzit “încă” atât de mulți băutori de bere.

Unele dintre fotografii au fost făcute de Adrian Munteanu.

 

 

 

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: