Vrăjitoare

by Andreea Vasile

Când eram copil, vrăjitoarea avea o imagine destul de clară: îmbrăcată în negru, călare pe mătură, cu nasul cârn şi bubos. Şi, mai ales,  personaj fictiv

Pesemne că m-am înşelat devreme ce presa vuieşte în legătură cu “vrăjitoarele” care au înşelat-o pe tuta Zăvoranu. Lăsând situaţia de înşelăciune la o parte, întâmplată cu voia preaspurcatei la gură Oana, altceva mă uimeşte pe mine în sensul că mă face să râd – plâng că-i şi comică, şi tristă situaţia: faptul că media se referă la fufele alea închipuite c-au puteri magice ca fiind “vrăjitoare”.

“Vrăjitoare” în sus, “vrăjitoare” în jos, obsesivă folosirea termenului cu referire la femeile care au “vrăjit-o” pe minte-puţină Zăvoranu să le dea sute de mii de euro. Ca şi când ele ar fi, cu adevărat, vrăjitoare şi deci să le numeşti astfel e cât se poate de legitim, că ele dau în cărţi şi fac magic potion-uri care fac şi desfac câte-n lună şi-n stele.

Erau ştirile de ora 16.00 pe Antena 1 când o reporteră povestea că Oana gură-mare s-a dus la Parchet pentru audieri “în cazul vrăjitoarelor”. Şi-a mai zis de “vrăjit”, şi “vrăjitorie”, şi “vrăjitoare” de aveam impresia că scrie, în direct, următorul volum din Harry Potter.

*

Nici cu referinţele la Oana Zăvoranu nu mi-e ruşine peste tot ea fiind “înşelata”, “păgubita”, “săraca” ca şi când cu bună-credinţă s-a dus să rezolve treburi importante şi fu trasă pe sfoară pentru că nimic din cele promise nu se întâmplară. În realitate, în situaţia asta, e o bătută-n cap şi aşa trebuia să fie tratată. Ok, o bătută-n cap păgubită care a depus plângere la Poliţie şi care n-are decât să-şi ia bunurile înapoi, foarte bine, dar, în esenţă, e o dummy despre care se scrie cu empatia pe care o ai când un om a păţit, pe nebună dreptate, tot felul de lucruri.

*

Cum una duce la una-alta, iată c-am găsit portalul vrăjitoarelor din România. Witch Channel is on the way too!

http://livestre.am/12UUI

*

Fără nicio legătură, în afară că-i cu vrăjitoare, o melodie faină de la Katy B:

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: