WILD: despre pierderea și regăsirea de sine

by Andreea Vasile

O să merg până când o să redevin femeia care mama mea credea că sunt”, spune Cheryl Strayed în timp ce străbate, cu chiu, cu vai, cei 1500 de kilometri de Pacific Crest Trail, un traseu de munte din Statele Unite ale Americii, care îi ridică tot felul de piedici pe care e nevoită să le depășească.

Cine era femeia care Cheryl Strayed aspira să devină și cine era femeia care mergea pe drumul anevoios, pe care l-a străbătut vreme de 3 luni de zile?

Aceasta este povestea unei fete tinere, care abia a absolvit magna cum laude facultatea cu dublă specializare în Engleză și Studii Feministe, dar căreia, în ultimul an de studii, îi moare mama, o figură centrală în viața ei, la numai 45 de ani din cauza unui cancer pulmonar galopant. Pe principiul ”azi e, mâine nu mai e”, mama ei, Barbara Anne, zisă ”Bobbi”, dispare fulgerător și reușește astfel să creeze în Cheryl un moment pe care ea îl numește ”genesis story”, moartea și renașterea.

Filmul ”Wild”, adaptat după cartea cu același nume a scriitoarei Cheryl Strayed care își spune, astfel, propria poveste, în interpretarea actriței și producătoarei Reese Witherspoon, tratează momentul morții. E, firește, vorba despre o moarte interioară a lui Cheryl care are loc atunci când mama ei moare în plan real.

Fata studioasă cu un viitor strălucit, căsătorită de la 19 ani cu un tip care pare mișto și care îi este alături mai ales când ea se pierde într-o lume a umbrelor, devine, pe nepusă masă, o femeie care se droghează cu heroină, care face sex cu orice bărbat care îi iese în cale și care, astfel, rămâne însărcinată, dar nu știe cu cine. Moartea mamei provoacă o durere atât de puternică încât însăși Cheryl se întreabă cine este și unde a dispărut fata aceea puternică pe care o întrupa odată.

cheryl-s

Cheryl Strayed pe PCT în 1995.

Alergătoare de track și cross country în liceu, soluția pe care Cheryl o găsește pentru a se regăsi pe sine este să parcurgă Pacific Crest Trail-ul, un drum de 1500 de kilometri, timp de 3 luni. Ce se întâmplă în perioada asta? Cheryl e pusă față în față cu proprii demoni pe care e nevoită să îi accepte. Nu doar lumea ei interioară zbuciumată e cea care îi ridică probleme, ci și aventurile de care are parte pe drum și care, la nivel simbolic, pot fi văzute ca transpunere a neliniștii din ea.

Drumul inițiatic a lui Cheryl a avut loc în anul 1995. În 2012, ea a scris cartea care s-a bazat pe această experiență, care a ajuns numărul 1 în topul New York Times și care a fost tradusă în peste 30 de limbi, iar de anul ăsta și-n română.

cs1.jpg

Cheryl Strayed pe PCT în 1995.

Am văzut filmul ”Wild”, apărut în 2014, la cinema ”Elvira Popescu” în cadrul seriei speciale de proiecții semnată Decât o Revistă, publicație independentă de jurnalism narativ cu apariție trimestrială, care spune povești și care rezistă pe piață și cu ajutorul abonamentelor pe care voi, cititorii, le puteți face la publicația lor. Filmul ”Wild” mai poate fi văzut azi, tot la ”Elvira Popescu” sau pe 13 octombrie la cinema ”Horia Bernea” din cadrul Muzeului Țăranului Român. Bilete găsiți aici.

Cheryl Strayed, autoare a 4 cărți și numeroase articole în presa americană, va fi anul ăsta speaker la The Power of Storytelling, conferința anuală de povești organizată de Decât o Revistă, unde ai ocazia să-i vezi pe unii dintre cei mai buni autori americani, jurnaliști, scriitori, ilustratori, pe scurt, cam orice înseamnă creator de conținut original care spune povești. Anul ăsta, conferința va avea loc pe 14-15 octombrie, însă e deja sold out.

 

 

0 comment

You may also like

0 comment

Mărgeluţa October 7, 2016 - 2:01 pm

Am adorat-o pe Reese in filmul asta si mi-a parut tare rau ca nu a luat Oscarul pentru cea mai buna actrita in rol principal! Ar fi meritat cu varf si indesat statueta!

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: