Zero Millimetres: cămăşi meşteşugite ca odinioară

by Andreea Vasile

Frumoasa Betty Czap îmbrăcată cu o cămaşă Zero Millimetres într-o poză realizată de Cristian “Igu” Vasile

Beam un vin la Van Gogh undeva pe la începutul iernii când Oana s-a întors spre mine şi m-a întrebat: “Cum ţi se pare dacă aş face cămăşi bărbăteşti pe care să îşi dorească şi femeile să le poarte?” Am luat o gură de vin din pahar şi am răspuns: “Mişto!“.

*

Oana Felipov are idei bune. De fapt este unul dintre oamenii cei mai creativi pe care îi cunosc şi când îi trece ceva prin minte cu siguranţă la ideea aia o să toarcă precum pisica la un ghem de aţă. Aşa s-a întâmplat şi cu cămăşile bărbăteşti, lucrate manual, la care Oana meşteşugeşte de luni bune: coase, desface, calculează, recalculează până când totul este matematic perfect.

*

Oana nu face lucrurile la întâmplare. Primele cămăşi i-au ieşit bine. Dar nu perfecte. Şi, dacă nu sunt perfecte, nu pot fi arătate. Aşa a ajuns într-o zi la o doamnă care toată viaţa a făcut cămăşi într-o fabrică românească. “M-am dus la ea“, povestea Oana după întâlnire, “şi i-am arătat cămăşile. M-a desfiinţat, pur şi simplu m-a desfiinţat“, a zis ea cu certitudinea că are multe de învăţat, dar şi cu un fel de satisfacţie că se ivea un bun prilej de-a fura meserie. Ceea ce a şi făcut căci vizitele la doamna de la fabrică au continuat până când meşteşugul a fost desăvârşit.

Una dintre cămăşile Zero Millimetres

*

Aşa a apărut, în cele din urmă, Zero Millimetres: designed for the future, crafted like the past.În procesul ăsta de învăţare, sigur că am devenit interesată să văd cum fac alţii cămăşi aşa că am intrat tot mai des să văd ce-i prin magazine. Jale!“. Oana n-a zis-o aşa, doar pentru că ea deprinsese secretul cămăşii bune, ci pentru că o enervează reclama mincinoasă: să te dai ce nu eşti, să pretinzi că oferi ceea ce, luat la bani mărunţi, se dovedeşte a fi un căcat frumos împachetat şi cam atât.

*

Oana în filmul de prezentare al propriei creaţii

*

Oana Felipov mai este cunoscută şi ca mama lui Karakiri.

0 comment

You may also like

0 comment

Andrei Valentin Niculae May 9, 2012 - 4:04 pm

Ciao Andrea,
de unde as putea sa comand asa ceva? Imi trebuie pentru a face un cadou unei persoane dragi mie si m-ai ajuta enorm daca ai putea sa ma directionezi in directia corecta.

Mersi,
Andrei

Reply
Andreea May 9, 2012 - 8:44 pm

Salut,

Ai datele pe site-ul brandului pe care l-am linkuit in text. Adresa la care ii poti scrie Oanei este: engineer@zeromillimetres.com.

Succes! 😉

Reply
Andrei Valentin Niculae May 11, 2012 - 11:04 pm

Mersi Andreea!

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: