Braless Bucharest: un proiect-manifest (și) pentru sănătatea femeilor

by Andreea Vasile

13 octombrie înseamnă ”No Bra Day”. Adică o zi dedicată femeilor să nu poarte sutien. De ce e nevoie de o zi care să încurajeze acest lucru sau în care noi să acceptăm acest lucru ca firesc? Pentru că o femeie care nu poartă sutien e încă privită lung pe stradă în România. Dar mai e ceva. Octombrie e luna prevenției cancerului la sân. În continuare, România e pe primul loc în UE la numărul de decese provocate de cancerul la sân, ovarian și de col. Motivele sunt cele pe care le știți deja: accesul limitat la investigațiile medicale și tratament și lipsa de informare. Pe scurt, suntem și săraci, și bolnavi.

Tocmai de aceea, ziua de 13 octombrie mi s-a părut la fix ca să vorbim despre situația asta și cu ajutorul fotografului Cristian Bulugea. De câteva luni, el a început seria ”Braless Bucharest”, în care femeile pozează fără sutien. Cristian nu a explicat niciodată motivele pentru care a început seria asta, i-a lăsat pe oameni să reacționeze, pur și simplu, la imagini: unii dintre ei au admirat fetele, alții au făcut mișto de faptul că văd sâni și sfârcuri.

Am vorbit cu Cristian Bulugea despre seria lui de fotografii, despre reacțiile pe care le-a stârnit și despre mesajul serios pe care vrea, de fapt, să-l transmită: femeile să fie libere așa cum doresc, să fie susținute de bărbații din jurul lor și să aibă grijă de sănătatea lor prin controale medicale regulate.

Ce i-ai spus primei fete care a pozat pentru tine fără sutien?

Am discutat cu ea, aşa cum am discutat şi cu celelalte fete din proiect, şi i-am explicat “de ce” facem aceste imagini, cum îmi doresc să iasă produsul final şi cam ce aş dori să însemne imaginile rezultate pentru cei care vor urma să le privească.

Alina.jpg

Alina

Care sunt cele mai des primite reacţii la această serie de imagini?

În timpul realizării seriei am strâns diverse reacţii şi opinii, până la urmă exact ce mi-am dorit, pentru că voiam să facem, cel puţin în prezenţa celor care au urmărit seria, o trecere de la reacţii uneori nepotrivite (care apar în mod constat şi pe stradă), la reacţii decente. Mi-ar plăcea să cred că ne putem educa, într-o măsură consistentă, astfel încât, în astfel de situaţii, să reacţionăm nu sub influenţă impulsurilor, ci sub influenţa bunului simt, a decenţei şi conştienţi că putem să avem cu reacţiile noastre impact asupra sentimentelor unei persoane.

Andreea.jpg

Andreea

Cine sunt fetele care apar în fotografii?

În această serie am fotografiat de la fete pe care le cunoşteam personal până la fete pe care le-am oprit pe stradă şi le-am propus asta pentru că nu purtau sutien sub ţinutele de stradă. Ce poţi să îţi doreşti mai mult la capitolul autenticitate? Pe parcursul seriei, cu fiecare imagine apărută urmau şi alte întrebări, propuneri din partea fetelor care îşi doreau să fie şi ele pozate sau din partea celor care la început au fost reticente şi care nu au putut fi convinse de puterea exemplului (asta deoarece la începutul seriei nu aveam imagini de acest tip făcute de mine, pe care să le arăt celor care erau vizate de propunerea mea). Ne-am apropiat bine de douăzeci de prezențe diferite până acum şi îmi doresc să termin lucrul intensiv la proiectul “Braless Bucharest” cu 25-30 de persoane fotografiate. Apoi, din când în când, vom întregi seria atunci când se va putea.

Diana.jpg

Diana

Care e motivul pentru care ai ales să faci o astfel de serie în afară de succesul evident al unei astfel de serii?

Mi-am dorit ca “No Bra Day” să fie o zi în care să acceptăm că o femeie care alege să nu poarte sutien e super ok. Până la urmă, “No Bra Day” ar trebui să fie orice zi în care o femeie îşi doreşte să poarte sau să nu poarte sutien. Sunt zile în care a purta sutien înseamnă o durere în plus, sunt zile în care este poate prea cald să fie purtate şi sunt zile în care ele femeile, pur și simplu, doresc să le poarte. Cine suntem noi să împiedicăm asta?

Monica.jpg

Monica

E până la urmă ceva firesc și nu e nevoie să fluierăm pe stradă, în cor, ca pe stadion, când vedem o femeie fără sutien, să lăsăm prejudecăţile la o parte la locurile de muncă şi să ne vedem de lucrurile noastre pe la terase, săli de antrenament, metrou sau alte locuri publice în care femeile aleg să apară și fără sutien. Poate, cine ştie, învăţăm, în momentul în care ne place ceea ce vedem, să facem şi un compliment decent. Aşadar, “Braless Bucharest” nu este altceva decât un simplu manifest însoţit de imagini, un manifest pentru frumuseţe și sănătate.

Elena.jpg

Elena

Dacă o fată vrea să fie pozată de tine în seria asta, ce trebuie să ştie pentru a ”aplica”?

Trebuie să ştie de la început că sesiunile în care sunt realizate pozele sunt pline de bună dispoziţie, distracţie şi voie bună. Chiar nu contează dacă ai mai fost sau nu în faţa unui aparat de fotografiat! Că ştiu că asta a fost una dintre marile griji printre fetele pe care le-am pozat. Nu o să apară în faţa voastră un tip cu o armată şi un studio foto, care o să ţipe la toată lumea şi o să îşi arunce din când în când eşarfa peste umăr dezgustat de gustul cafelei şi de porumbeii care trec prin cadru. Nu! Tot ce au nevoie cele care pozează pentru “Braless Bucharest” constă în următoarele: între jumătate de oră şi două ore, în funcţie de cum ne simţim şi cum ne mişcăm să facem pozele, ţinute cât mai obişnuite şi comode, să lase emoţiile în spate şi să le păstreze pentru interviuri, întâlniri sau ce doresc ele, puţină răbdare să le explic la început, în caz că e prima dată când ne vedem, de ce facem pozele şi cum ne dorim să iasă. Atât de simplu! Ahh! Şi să lase sutienele acasă (râde).

Elly.jpg

Elly

Ce înseamnă pentru tine No Bra Day?

Vreau să ajungă o zi ca oricare alta. O zi în care, în loc să ne ducem degetele la gură să fluierăm, învăţăm să zâmbim când vedem ceva care ne place. Momentan e, în România, o zi în care ne educăm.

Irina.jpg

Irina

De ce această serie este şi un prilej de conştientizare pentru femei că sănătatea lor e importantă?

Pentru că în luna octombrie sunt două zile (1 şi 13) în care se conștientizează sănătatea lor. Pentru că mi-am dorit să fac imaginile în aşa fel încât să surprind frumuseţea lor de zi cu zi şi să le fac să se gândească: “Hei! Şi eu arăt la fel de bine”. Pentru că frumuseţea aceasta este din păcate fragilă şi trebuie întreţinută cu atenţie, controale medicale periodice, gândire pozitivă, stil de viaţă cât mai sănătos.

Monica M..jpg

Monica M.

Cum pot susține bărbații pe femeile din viața lor când vine vorba despre sănătate și prevenție?

În primul rând cu înţelegere. E o regulă nescrisă, dar atât de des confirmată de noi, bărbaţii (majoritatea noastră), care spune că ne maturizăm mai greu. Când o femeie din viaţa noastră încearcă să canalizeze eforturile unui cuplu pentru sănătatea lui, e momentul să zicem un DA la fel de hotărât ca atunci când suntem întrebaţi dacă vrem să ne uităm la meci diseară. Femeile sunt atente, minuţioase şi preocupate. Noi nu prea. Aşa că tot ce putem să facem este să fim receptivi şi să le susținem. E un efort atât de mic, urmat doar de rezultate benefice pentru toată lumea. Pe partea de sănătate şi prevenţie a femeii, un pic de timp din partea bărbatului pentru o discuţie constructivă şi planificare, un pic de timp pentru susţinere morală, un pic de timp pentru prezenţa fizică în acele momente nu va fi trecut cu vederea şi nici nu va rămâne fără rezultate pozitive.

Pe Cristian Bulugea și seria completă ”Braless Bucharest” îi mai puteți vedea pe:

https://www.facebook.com/Daydreamerro

https://www.instagram.com/daydreamerro

0 comment

You may also like

0 comment

cris October 13, 2017 - 11:31 am

Intentia fotografului e laudabila…. DAR… in opinia mea este ilustrata intr-un mod eronat. Nu ma duce cu gandul prea departe de un simplu pictorial sexy, cu fete foarte frumoase prezentate in aceeasi postura sexualizata pe care o vedem peste tot. Lipseste diversitatea femeilor prezentate din toate punctele de vedere: varsta, aspect, etnie, etc etc… nu stiu cate atentie mai dam mesajului cand poza arata o domnisoara in ploaie fara sutien… Food for thought…

Reply
Alex October 18, 2017 - 6:29 pm

Fix !!! o face pentru sanatatea femeilor =))), e un alt motiv stupid ca ele sa fie mai dezbracate =)))), macar sa zica din prima, cum sa fii asa natang cat sa faci o zi speciala pentru asta ? Hai si o zi in care nu purtam deloc lenjerie =))), cati inhibati :))

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: