Când ai un obstacol de depășit, fă-ți un plan bun

by Andreea Vasile
crop woman with coffee writing in notebook on bed

Orice obstacol pare dificil până îl depășești! De când lucrez ca freelancer, am avut parte de multe obstacole pe care, la început, nu credeam că le voi depăși. Dar pentru că de multe ori singurul drum pe care poți merge e tot înainte, și eu am făcut pași mici și am scos-o în cele din urmă la capăt cu ceea ce mi-a dat bătăi de cap. Poate că am avut curaj, determinare, încredere și alte calități asemănătoare care m-au ajutat, dar cel mai important a fost că mi-am făcut mereu un plan și apoi l-am pus la treabă.

În 2021, unul dintre cele mai dificile momente de care am avut parte a fost în cea de-a doua jumătate a anului când mi-am propus să plătesc o datorie mai consistentă către ANAF și să scap de orice fel de datorii pe care firma mea le avea. Timp de jumătate de an, în fiecare lună, a trebuit să plătesc 3000 de lei în contul bugetului de stat ca să încep 2022 fresh și liniștită. 3000 de lei pe lună sunt mulți bani și m-am înhămat singură la a-mi plăti datoria asta. Dacă inițial m-am întrebat, ”Vasile, ai luat-o razna?”, pe urmă m-am liniștit și m-am gândit la ce anume aș putea să fac ca să obțin banii respectivi fără să simt că fac un efort cheltuind din profitul meu lunar.

Așa că ceea ce am făcut a fost să îmi găsesc unul – două proiecte în plus care să acopere nevoia financiară pe care o aveam. Întotdeauna când am o astfel de situație în viața mea, cumva lucrurile se aranjează și primesc ajutor. Țin minte că în urmă cu câțiva ani când începusem să iau proiecte pe cont propriu în calitate de PFA am avut, de asemenea, o serie de datorii către ANAF. Dar în perioada respectivă, nu știu cum, primeam în fiecare lună, dintr-un proiect sau altul, fix suma de bani pe care trebuia s-o plătesc la stat. Nu m-am bucurat de aproape niciun venit extra în perioada aia, dar banii câștigați erau suficienți ca să îi dau mai departe și să nu simt că pușculița mea devine tot mai goală.

Nu a fost ușor! Am avut o jumătate de an în care am muncit cam mult, până într-acolo încât, spre final, am simțit cum energia se scurge, efectiv, din mine. Nu recomand nimănui munca în exces și ce am făcut eu a fost un tur de forță pe termen scurt cu un obiectiv clar stabilit. Știam cât timp urmează să mențin un anumit ritm și, mai ales, de ce efortul ăsta merită. Sunt bucuroasă să spun că acum, în ianuarie, o să plătesc ultima tranșă de 3000 de lei și adio datorii.

Știu, de asemenea, ce am de făcut de acum înainte ca să nu mai ajung într-o situație asemănătoare și știu ce aș recomanda cuiva să (nu) facă pentru a nu repeta greșeala mea (șoc: să își plătească la timp dările :). Când vine vorba despre experiența mea în freelancing, sunt unul dintre oamenii care au cam învățat din propriile experiențe, unele și proaste, dar cred că una dintre calitățile mele e că-n situații critice nu mă pierd ușor cu firea. În principiu datorită faptului că-mi dau seama că o criză existențială nu m-ar ajuta cu nimic, dar un plan bun, da.

Și pentru că sunt mereu pregătită să învăț de la alții, vreau să știu ce experiență v-a adus vouă cele mai valoroase lecții în 2021?

1 comment

You may also like

1 comment

Sanda May 6, 2022 - 12:35 pm

Bună,
Citez aici pe Dr. Paul White, l-am găsit într-un articol asemănător : ”Uneori dărâmăm obstacolele și le parcurgem, în timp ce alteori ne putem da seama de o cale în jurul lor sau putem învăța cum să urcăm peste ele! ”
Multă sănătate!

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: