GO Scholarship: programul care îi sprijină pe tinerii sportivi români

by Andreea Vasile

GO Scholarship este un sistem-suport care sprijină tinerii sportivi români să devină performeri și oameni mai buni. În sezonul 2021-2022, Sports HUB, inițiatorul programului GO Scholarship, cu sprijinul strategic al SuperUnited, a oferit această șansă unui număr de 35 de sportivi cu vârsta între 14 și 18 ani din 10 discipline sportive: baschet, handbal, volei, fotbal, atletism, scrimă, triatlon, ciclism, escaladă și box. Sportivii au fost selectați din municipiul București și din împrejurimi, iar bursele de performanță care le-au fost acordate sunt reconfirmate anual în funcție de implicarea, progresul și rezultatele fiecăruia. Programul GO Scholarship urmează să fie extins la nivel național și să includă mai multe sporturi.

Urmărește mai jos clipul de prezentare al proiectului GO Scholarship

CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN CADRUL PROGRAMULUI GO SCHOLARSHIP?

Creăm un context în care tinerele talente din sport, cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani, din 10 discipline sportive, au parte de susținerea unei echipe de specialiști, care-i ajută să devină cea mai bună versiune a lor, atât în disciplina lor sportivă, cât și-n viața de zi cu zi. Acest ecosistem de performanță vine, deopotrivă, în ajutorul sportivilor, cluburilor și părinților, fără de care un astfel de proiect ambițios nu ar fi posibil.

GO Scholarship oferă fiecărui sportiv susținerea de care acesta are nevoie și ține cont de caracteristicile individuale ale fiecăruia. De la pregătire fizică, la nutriție, la performanță mentală și prevenție medicală până la meditații la matematică ori la engleză, ne alăturăm efortului părinților și contribuției cluburilor sportive ale copiilor pentru a-i sprijini să devină performeri de top și oameni educați.

Maria Bulavska, 15 ani, atletism, la prima sesiune de testări bazale GO Scholarship
Foto: Mihai Ștețcu

ÎN CE ETAPĂ E PROGRAMUL GO SCHOLARSHIP ÎN ACEST MOMENT?

La începutul anului 2022, cei 35 de sportivi au fost evaluați de specialiștii din programul GO Scholarship: Dumitru Butilcă (preparator fizic), Erwah Alnablsi (preparator fizic), Alexandru Marcu (nutriționist), Claudiu Ilina (kinetoterapeut), Claudia Rusu (consilier de carieră), Cristian Olteanu (psihoterapeut) și Cătălin Gherman (analist de date).

Ulterior, specialiștii au început construirea unui program individual pentru fiecare sportiv, în funcție de nevoile identificate. În programul GO Scholarship, sportivii vor beneficia de sesiuni de consiliere 1 la 1 cu fiecare dintre specialiști de câte ori acestea vor fi necesare. Fiecare specialist poate fi contactat de un sportiv de câte ori are nevoie de îndrumare sau de soluții concrete pentru nevoile pe care le are. În plus, sportivii vor avea parte de sesiuni moderne de antrenament, de suport educațional formal, de workshop-uri și de evaluări periodice. În tot acest proces de dezvoltare personală a sportivului, implicarea familiei, antrenorilor și a cluburilor sportive este esențială!

Specialiștii din programul GO Scholarship care-i vor sprijini pe tinerii sportivi și sportive să își atingă potențialul
Foto: Mihai Ștețcu

CUM A APĂRUT PROGRAMUL GO SCHOLARSHIP?

Programul GO Scholarship a apărut în anul 2019, atunci când Sports HUB și-a propus să creeze un sistem-suport pentru tinerii sportivi români cu ajutorul unei echipe de specialiști. ”Am văzut de nenumărate ori în țările care pun sportul pe primul loc ce poate să facă un sistem bine pus la punct, gândit să crească, încă de la început, viitorii sportivi de performanță. Îi ia de tineri și-i ajută să se dezvolte psihologic și fizic astfel încât să înțeleagă ce presupune cariera unui sportiv și să facă față unui program de viață alert, în care pregătirea sportivă și educația sunt stâlpi de neclintit în formarea lor ca sportivi și ca oameni mai buni,” spune Virgil Stănescu, președintele Asociației Sports HUB și cofondator al programului GO Scholarship.

Atât ca sportivă de performanță, cât și, ulterior, ca manager, am realizat necesitatea și beneficiile unui sistem bine pus la punct, gândit să vină în ajutorul sportivilor. De aceea, când am construit proiectul GO Scholarship, am avut tot timpul în minte dezvoltarea unui sistem performant prin care să le dăm ocazia celor admiși să-și lărgească orizontul, să se depășească de la o zi la alta și să devină cea mai bună versiune a lor. De asemenea, încă de la început, una dintre preocupările noastre a fost să conturăm un proiect cu ample valențe educaționale, prin care să facilităm și accesul părinților, reprezentanților cluburilor și antrenorilor la cât mai multe informații relevante,” explică Ana Luca, manager și cofondatoare a programului GO Scholarship.

Handbalista Mihaela Mihai, 17 ani

Mihaela Mihai a fost prima sportivă selectată în testarea programului în sezonul 2019 – 2021. În vârstă de 18 ani, ea este jucătoare de handbal în echipa de junioare a CSM București, iar recent a semnat cu echipa de senioare HC Dunărea Brăila, aflată în Liga Națională. Mihaela face parte azi parte dintre cei 35 de sportivi selectați în programul GO Scholarship pentru sezonul 2021 – 2022. ”De când sunt în acest program, mi-am schimbat stilul de viață. Mănânc mai sănătos și am mai multă încredere în mine. GO Scholarship e un program în care primești multă atenție, dar trebuie să și oferi pe măsură – respect, seriozitate și implicare,” spune Mihaela Mihai.

În urmă cu peste doi ani, ne-am propus să ne facem o idee despre ce înseamnă aplicat acest sistem-suport și l-am pilotat alături de doi sportivi tineri, Mihaela Mihai (handbal) și Andrei Pătrașcu (baschet). Am consolidat proiectul în funcție de nevoile lor, ale părinților și ale antrenorilor, ceea ce ne-a ajutat să construim, cărămidă cu cărămidă, acest sistem. Încă dezvoltăm și învățăm procese și proceduri de funcționare care să se potrivească atâtor sporturi diferite și atâtor caractere diferite, dar sunt foarte bucuros că o putem face alături de o echipă minunată de profesioniști,” povestește Virgil Stănescu.

Niciodată nu este ușor să construiești ceva de la zero. Dar când aduci laolaltă unii dintre cei mai buni specialiși din România, lucrurile tind să se simplifice puțin. Ambiția, curajul de a arăta că se poate, dorința de a împărtăși din cunoștințele vaste acumulate de-a lungul timpului, de a demonstra tuturor ce rezultate remarcabile se pot obține atunci când acționezi într-o manieră profesionistă, orientarea către rezultate, sunt doar câteva dintre lucrurile care ne definesc ca echipă.  Din primul moment ne-am dorit ca GO Scholarship să devină un veritabil model de bună practică. Și punem în joc toată energia noastră pentru asta,” spune Ana Luca.

Ana Luca (manager și cofondatoare GO Scholarship) și Virgil Stănescu (președinte Sports HUB și cofondator GO Scholarship)
Foto: Cosmin Moței

Bugetul proiectului GO Scholarship în sezonul 2021-2022 este de aproximativ 330.000 de euro.  Cea mai mare parte a sumei este asigurată în primul an de funcționare de partenerul strategic SuperUnited. Bugetul este transparent și poate fi consultat pe site-ul www.goscholarship.ro.

Consider această inițiativă demnă de toată lauda. Sportul românesc are nevoie de astfel de proiecte și faptul că în program sunt incluși atleți din mai multe ramuri sportive poate reprezenta o motivație în plus pentru fiecare tânăr sportiv care își dorește să devină un campion! Ce mi se pare la fel de important este că pe lângă tinerii talentați, care sunt beneficiarii direcți, vor avea acces la informații și antrenori, părinți sau reprezentați ai cluburilor, iar pentru ca un sportiv să performeze la cel mai înalt nivel este nevoie de o echipă întreagă și de un sistem bine pus la punct. Felicitări inițiatorilor, partenerilor GO Scholarship și mult succes întregii echipe!”, a declarat din partea SuperUnited cea mai bună spadasină a lumii, de cinci ori la rând, Ana Maria Popescu (Brânză), recent retrasă din activitatea sportivă.

Ana Maria Popescu (Brânză), de 5 ori la rând cea mai bună spadasină a lumii, susține GO Scholarship
Foto: Cosmin Moței

M-am alăturat proiectului GO Scholarship în calitate de manager de comunicare, așa că, în final, te invit să urmărești conturile de social media ale proiectului, pe Facebook și pe Instagram, ca să fii aproape de poveștile pe care le spunem și să urmărești, în timp real, evoluția sportivilor.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: