Fă cunoștință cu 4 oameni care și-au transformat pasiunile în colecții

by Andreea Vasile

Cristian Dumitru, Adrian Preda, Raluca Chipriade & Paul Aioanei și Cristian Galeru îți spun cum au ajuns să investească timp și inimă ca să pună laolaltă colecții inedite pe care acum le poți vedea și tu, ÎN PREMIERĂ și GRATUIT, la Muzeul Colecționarilor din Sun Plaza, până pe 24 octombrie.

Dacă nu ai încă niciun plan pentru acest weekend – și prognoza meteo nici nu-ți dă prea multe opțiuni, ca să ți-o spun p-aia dreaptă – o vizită la Muzeul Colecționarilor din Sun Plaza s-ar putea să fie alegerea potrivită. Pot să-ți spun și de ce pentru că eu am fost la vernisajul expoziției pe 11 octombrie ca să fiu printre primii care văd ce-i acolo și de ce merită să mergi.

Printre aspectele care mi-au plăcut foarte mult este faptul că Muzeul Colecționarilor are o poveste. Apreciez enorm expozițiile curatoriate, adică cele în care vizitatorului i se explică ce urmează să vadă, i se povestește despre fiecare colecție în parte, i se oferă un context de vizitare astfel încât, la finalul experienței, să înțelegi nu doar ceea ce ai văzut, dar să și poți integra toate informațiile într-un context spațiu/ timp.

Poate părea la mintea cocoșului că astfel de informații sunt prezente, dar să știți că nu e deloc așa. La cele mai multe expoziții la care am mers până acum în România, chiar în muzee în toată regula, informațiile de bază lipsesc. Așa că, de multe ori, habar n-ai la ce te uiți. Este foarte păcat fiindcă pe lângă obiectul expus, povestea lui contează la fel de mult. A vizita o expoziție nu e doar o experiență vizuală, e și una de cunoaștere.

Să pot să expun această colecție într-un loc public înseamnă bucuria de a împărtăși cu ceilalți hobby-ul tău de o viață.

Ing. Cristian Dumitru

La Muzeul Colecționarilor vei găsi, așadar, prezentată fiecare colecție în parte, câteva informații despre colecționar și un citat din acesta, dar și un cod QR astfel încât, cu ajutorul telefonului mobil, să poți accesa site-ul expoziției și să poți citi și mai multe informații despre aceasta. În plus, fiecare obiect din expoziție este marcat cu nume și perioada din care provine, așa că o să ai parte de o experiență ca la carte. Nu mă așteptam s-o regăsesc într-un muzeu dintr-un mall.

Colecția Ceasuri de Buzunar a lui Cristian Galeru

Cele 4 colecții pe care le poți vizita se numesc:

  • ”Arta Tranșeelor (Trench Art) în România”, care îi aparține inginerului Cristian Dumitru și care numără cea mai mare colecție de obiective decorative din România, cu peste 350 de piese, adunate în peste 30 de ani, toate realizate de soldați, personal auxiliar al armatei, prizonieri de război sau civili și a căror proveniență e legată direct de un conflict armat sau de urmările acestuia.
  • ”Colecția Coca Cola”, care îi aparține lui Adrian Preda și care numără 500 de sticle Coca-Cola și 450 de coastere.
  • ”Colecția Aparate Foto Vintage”, care îi aparține Ralucăi Chipriade și lui Paul Aioanei și care cuprinde 67 de aparate, ce prezintă evoluția tehnicii fotografice folosită în captarea imaginilor timp de un secol.
  • ”Colecția Ceasuri de Buzunar”, care îi aparține lui Cristian Galeru și care include 15 ceasuri mecanice, funcționale, replici ale ceasurilor celebre din secolele XVIII- XIX, originalele fiind produse de firma Atlas, un sub-brand al faimoasei companii de ceasuri Elgin Watch Company. Ceasurile din expoziție sunt fabricate în secolul XXI, dar sunt un omagiu adus seriei foarte populare din secolele trecute.

Fiecare colecție e impresionantă în felul ei și fiecare dintre ele conține obiecte deosebite, unele de o foarte mare valoare și economică, și sentimentală, și istorică. Înainte de a vă spune care dintre colecții mi-a plăcut mie cel mai mult și de ce, vreau să vă spun o mică poveste. Într-unul dintre anii în care am lucrat ca reporter la Digi24, am făcut parte din echipa unei campanii despre evenimentele de la 23 august 1944, atunci când rușii au intrat în România și astfel Partidul Comunist a început să-și pună amprenta asupra țării noastre pentru următorii aproape 50 de ani.

Colecția Trench Art a inginerului Cristian Dumitru

În acea perioadă am realizat o serie de materiale cu veterani de război, oameni pe care i-am întâlnit când aveau vârste cuprinse între 90 și 100 de ani, și care luptaseră în cel de-al Doilea Război Mondial. Tot atunci am semnat și o altă serie de materiale despre doamne în temnițele comuniste, femei care, din cauza convingerilor lor anti-comuniste, au făcut închisoare politică. A fost o lecție de istorie extraordinară pentru mine, dar și una despre anduranță, credință și dorința de a trăi în ciuda unor experiențe care altfel ar măcina sufletul și încrederea în semeni a oricui.

Tot atunci mi-am dat seama, în mod direct, prin experiențele unor oameni care au participat la război și care au făcut parte dintr-un sistem opresiv, cât de inutile sunt războaiele și câtă suferință produc. Despre multe dintre ele am învățat în facultate – am absolvit Facultatea de Științe Politice a Universității București – însă totul pare mai degrabă o poveste până când ajungi să cunoști în carne și oase oameni care au trăit acele timpuri pe pielea lor și afli cum le-a marcat existența.

Să am colecția expusă public îmi oferă un sentiment nou. Este ca și cum aș avea copiii la serbare și sunt mândră să-i văd acolo.

Raluca Chipriade

Așadar, colecția care a fost cel mai aproape de sufletul meu este Trench Art – Arta Tranșeelor în România, unde am putut vedea cum obiecte specifice războiului – tuburi de obuz, proiectile sau grenade – au fost transformate în vaze, scrumiere, frapiere sau căni. E o mică dovadă a felului în care un eveniment traumatic precum un război poate să își schimbe cât de cât semnificația prin transformarea unor obiecte specifice acelui context în unele de decor, cu încărcătură pozitivă și, cumva, o nouă șansă la viață.

Scrumieră din felie e țeavă de tun din Colecția Trench Art a inginerului Cristian Dumitru

”Să pot să expun această colecție într-un loc public înseamnă bucuria de a împărtăși cu ceilalți hobby-ul tău de o viață, colecția adunată cu sacrificii în peste 30 de ani. Consider că acesta e rolul principal al unui colecționar, de a strânge obiecte pentru folosul și îmbogățirea spirituală a comunității, nu doar pentru plăcerea sa proprie,” mi-a spus domnul inginer Cristian Dumitru, cel care deține colecția Trench Art – Arta Tranșeelor în România.

”Colecția Aparate Foto Vintage” mi-a plăcut datorită exponatului cu cea mai atrăgătoare poveste – un Carl Paul Goers Atelierkamera din 1901, care realiza fotografii pe sticlă sau pe metal. M-a impresionat mai ales prin dimensiunea sa dacă e să comparăm aparatele foto pe care le avem azi la dispoziție, printre cele mai mici fiind chiar cele din telefoanele noastre mobile, cu care și eu am pozat colecțiile vizitate.

”Să am colecția expusă public îmi oferă un sentiment nou. Chiar dacă am participat la expoziții personale cu lucrările fotografice, acum mă simt ușor diferit. Este ca și cum aș avea copiii la serbare și sunt mândră să-i văd acolo. Mi se pare într-un fel că am făcut dreptate acestor aparate care au fost abandonate, pierdute, aruncate prin târguri, iar acum primesc atenția cuvenită,” explică Raluca Chipriade, cea care deține ”Colecția Aparate Vintage” laolaltă cu Paul Aioanei. Despre aparatul foto C.P. Goertz, el spune că a fost ”vedeta unui atelier foto din Cugir până în anii ’80, când atelierul a fost închis, iar aparatul a fost dăruit asistentului fotografului. Acesta (asistentul) a fost nevoit să îl pună spre vânzare în 2017, când a ajuns în atelierul meu fotografic din București.”

Colecția Coca- Cola a lui Adrian Preda

”Colecția Coca-Cola” a lui Adrian Preda a fost o călătorie în copilărie pentru mine, care am crescut în anii ’90, iar Coca-Cola a însemnat atunci reclamele la sărbătorile de iarnă alături de jingle-ul pe care nu-l vom uita niciodată, ”Vin, Sărbătorile viiiin!”, în timp ce caravana Coca-Cola intră într-un oraș luminat și magic, iar familiile ies din casele încălzite, mirosind a cozonac, să întâmpine vizitatorii care marchează începerea oficială a unei perioade care ne aduce mai aproape unii de ceilalți. ”Mulți dintre apropiații mei, și nu numai, știu că de câțiva ani îmi doream organizarea unei expoziții, iar provocarea lansată de Sun Plaza a transpus această dorință în realitate. Un bun prieten spunea că <Valoarea unei colecții vine atunci când ea devine vizibilă publicului larg!>, Muzeul Colecționarilor din cadrul proiectului Pop-up Museums fiind acum prilejul meu de a aduce în lumina reflectoarelor această colecție,” povestește Adrian Preda.

Ceasurile m-au învățat să fiu complicat și supersofisticat.

Cristian Galeru

Când mă gândesc la ceasurile de buzunar, prima imagine care-mi vine mereu în minte e cea a iepurelui din Alice în Țara Minunilor, cel care n-avea niciodată timp pentru nimic, pentru care timpul era un stres continuu. Chiar și-așa, asta nu m-a făcut să dau înapoi de la a fi preocupată la rândul meu de timp, pentru că și eu țin la el și la folosirea cât mai bună a lui. Așadar, ”Colecția Ceasuri de Buzunar” m-a făcut să mă gândesc la relația mea cu timpul și, mai ales, cu timpul măsurat. Cred că asta mi se trage de la aplecarea mea spre organizare, disciplină și o bună eficientizare a timpului. La Muzeul Colecționarilor o să puteți vedea ceasuri mecanice, cu carcasă placate cu argint, fiecare model purtând un nume diferit. ”Colecția mi-a adus tot ceea ce minimalismul a răpit societății actuale. Minimalismul și orologeria nu fac casă bună. Ceasurile m-au învățat să fiu complicat și supersofisticat. De aceea nici nu mi-am găsit sufletul pereche și sunt slabe șanse că-l voi găsi vreodată. Deci provocarea nu e să fii minimalist, ci antiminimalist,” explică Cristian Galeru, pseudonimul sub care se prezintă colecționarul. 

Colecția Aparate Foto Vintage a Ralucăi Chipriade și Paul Aioanei

După ce vizitezi expozițiile de la Muzeul Colecționarilor, nu uita să o votezi pe cea care ți-a plăcut cel mai mult. Colecționarul care va strânge cele mai multe voturi, va primi un premiu în valoare de 5000 de lei. VOTEAZĂ AICI!

Muzeul Colecționarilor închide seria evenimentelor Pop-Up Museums din 2021, un proiect cultural Sun Plaza, care și-a propus să aducă muzeele mai aproape de bucureșteni într-o serie de expoziții neconvenționale. Inițiativa a debutat în 2020, cu expoziții realizate alături de Muzeul Căilor Ferate Române, Muzeul Parfumului și Institutul Astronomic al Academiei Române. În 2021, Pop-Up Museums a inclus colaborări cu Muzeul Municipiului București, Muzeul Telecomunicațiilor și Muzeul Aviației Române.

Muzeul Colecționarilor, despre care v-am povestit mai sus, poate fi vizitat până pe 24 octombrie, între orele 10.00 – 22.00, în fiecare zi. El se află la parter, în atrium, lângă hypermarket-ul Cora.

Rămâneți aproape de blogul meu fiindcă în zilele următoare o să vă prezint fiecare colecționar în parte, astfel încât să-i cunoașteți mai bine pe acești oameni și să aflați ce l-a determinat pe fiecare să își transforme pasiunea în colecție și ce înseamnă pentru fiecare să expună public munca sa de ani de zile.

2 comments

You may also like

2 comments

Leave a Reply

%d bloggers like this: