”Copiii să facă sport ca să fie puternici”

by Andreea Vasile

matei 3 arhiva personala

Matei Lukacs, 6 ani.

foto: arhivă personală

Revo SnowNChill a fost primul concurs de banked slalom din România care a avut loc pe 14 martie în Valea Soarelui din Sinaia. Cel mai tânăr concurent a fost Matei Lukacs din București, în vârstă de numai 6 ani. Am vrut să aflu cine este puștiul îndrăgostit de munte care face sporturi extreme alături de familie (mama lui, Agnes, a ocupat locul al II-lea în cadrul aceleiași competiții de snowboard, iar tatăl, Dragoș, se dă pe longboard).

matei foto de catalin stroe

Matei la Revo SnowNChill în Valea Soarelui din Sinaia.

foto: Cătălin Stroe

“La concurs a fost foarte bine!”, exclamă Matei, în timp ce ridică mâinile în aer ca să mă ajute să înțeleg cam cât de grozavă a fost competiția. Vorbesc cu el prin intermediul Skype. “M-am simțit cum mă simt acum”, și puștiul se ridică în picioare pe un scaun de birou, cu roți, pe care începe să se miște dreapta-stânga ca și când ar fi pe placa de snowboard. “Uite așa făceam virajele”, îmi spune el, în timp ce se lasă pe genunchi și, prin ochii lui, pot vedea și eu traseul de munte cu dâmburi și hopuri despre care îmi imaginez că, pentru un copil, apar cu mult mai mari decât sunt în realitate.

matei 4 arhiva personala

Matei sare de fericire în Valea Soarelui din Sinaia.

foto: arhivă personală

“A fost tare, dar traseul cam scurt. Pista avea multe hopuri, kickere, iar eu săream peste ele, erau multe șmecherii acolo”, îmi explică Matei care s-a urcat pentru prima dată pe placa de snowboard la vârsta de 4 ani și câteva luni. “Eram la Predeal, era o pârtie lungă, mai lungă decât orice văzusem până atunci. Zăpada era moale și cât mine de mare”, își aduce aminte el, apoi își duce mâna la frunte ca să îmi arate cât de înaltă era zăpada. “Pe zăpadă mă simt bine”, continuă el, “mă simt fericit și liniștit, aerul de munte mă liniștește”, îmi povestește Matei și am senzația că stau de vorbă cu un om pe ai cărui umeri apasă toate problemele lumii și care, atunci când ajunge la munte, reușește să se deconecteze de toate.

matei 2 foto de catalin stroe

Matei și placa lui de snowboard în Valea Plopului din Sinaia.

foto: Cătălin Stroe

“La 6 ani și 3 luni am fost cel mai mic participant în competiție, dar m-am dat foarte bine pe placă”, îmi spune Matei. “Mai bine ca mama?”, îl intreb. “Mă dau mai bine ca ea, că pe mine m-a învățat cineva cum să mă dau. Mama se crede mare și crede că le știe pe toate, inclusiv cum să se dea pe placă”, spune Matei, apoi mama lui, Agnes, care este prin preajmă, intervine: “Hei, merci că vorbești așa despre mine”, râde ea. “Mama se dă bine, uneori cade și când cade pe zăpada moale, îi ia și 10 minute până se ridică. Sunt totuși mulțumit de ea”, continuă puștiul. “Bine sau prost, am luat totuși locul al II-lea și o medalie. Asta cred că înseamnă totuși ceva”, completează Agnes.

matei 5 foto cristian danciu

Matei este concentrat în concursul din Valea Soarelui.

foto: Cristian Danciu

Snowboarding-ul nu este primul sport de iarnă pe care Matei l-a încercat. Prima oară s-a urcat pe schiuri, însă nu i-a plăcut. “Mi se încurcau picioarele și mă deranja că trebuia să stau fix. A fost urât când m-am dat pe schiuri, am plâns ca un bebe, apoi, de plictiseală, am început să dansez”, își aduce aminte Matei experiența. El spune că la grădiniță niciunul dintre colegii lui nu știe că se dă pe placă, “n-am avut chef să le spun că în ziua aceea nu am avut chef de joacă”, explică Matei, care le recomandă copiilor să facă sport “ca să fie puternici și să mănânce bine ca să crească mari. Sportul mă ajută să fiu în formă”.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: