Fotografii de neuitat. Povestea Andei Stanciu.

by Andreea Vasile

Cu peste 8000 de followers pe Instagram, Anda Stanciu este unul dintre cei care ne fac fiecăruia dintre noi viața un pic mai frumoasă datorită imaginilor din București și din călătoriile ei pe care le postează cu regularitate și consecvență. Eu sunt unul dintre fanii ei și când, în sfârșit, și-a făcut și blog – www.andastanciu.com – am zis că trebuie să vorbesc neapărat cu ea și să aflu ce se ascunde în spatele muncii ei de zi cu zi. De la ce telefoane folosește și până la aplicațiile foto care dau vibrația finală a imaginilor surprinse de ea, am vorbit cu Anda despre dragostea ei pentru fotografie și cum a redescoperit orașul cu ajutorul plimbărilor.

FullSizeRender (24).jpg

Toamna în Parcul Herăstrău, București

Care este ultima fotografie pe care ai făcut-o și de ce ți s-a părut c-ar fi o imagine bună?

O ușă de pe strada Mahatma Ghandi din București. Ușile spun povești despre cei care locuiesc dincolo de ele. Iar aici fiecare își poate exersa imaginația. Pe oriunde călătoresc, am această plăcere să fotografiez uși și ferestre. Le găsesc romantice și uneori mai apare și câte o pisică sau un cățeluș, care însuflețesc tabloul. Eram anul trecut în Sintra, Portugalia, în parcul Quinta da Regaleira și fotografiam o fereastră deosebit de frumoasă, de un alb diafan, când o pisică neagră a întregit tabloul. Sunt de fapt clipe de viață, care-mi răsar în cale și simt să le imortalizez.

Ce telefon folosești pentru fotografii?

În mare parte folosesc iPhone 6S și uneori Samsung S7 Edge. În vacanțe folosesc întotdeauna aparatul meu de suflet, Olympus Pen.

FullSizeRender (35).jpg

Stradă cu arhitectură specifică din Valetta, Malta

Dar aplicații foto?

Asta este o întrebare foarte grea. Editez totul pe telefon și folosesc uneori până la zece aplicații, dar m-aș opri doar la câteva – Snapseed, VSCO, Aviary, PS Express, iar în ultimul timp m-am mai jucat cu Mextures.

Apus peste teatrul abandonat din Parcul Bazilescu din Bucuresti.JPG

Apus peste teatrul abandonat din parcul Bazilescu

Când ai început să faci fotografii orașului?

Fac fotografii dintotdeauna. Trăiesc în București din 1996, din anii studenției, dar îndrăgostirea a venit cu această nebunie numită Instagram. Trebuie să recunosc că datorită Instagramului am ajuns să redescopăr orașul în care trăiesc. Să zicem că de un an și jumătate îl explorez cu telefonul în mână. Am descoperit o plăcere foarte mare în a edita fotografiile și a împărtăși cu comunitatea felul în care-l văd eu. Deși în aparență Bucureștiul poate părea gri, poți descoperi în aceeași măsură un oraș boem, cochet, cu multă istorie și oameni pasionați din comunitate, care crează evenimente din istoria acestui oraș și ni-l dezvăluie dincolo de Epoca de Aur.

FullSizeRender (15).jpg

Rue des Thermopyles, Paris

Care este imaginea dintre cele făcute de tine care te emoționează în continuare mult?

Două gutui la fereastra bunicii, străbătute de câteva raze de soare, ce s-au strecurat printre frunzele de viță de vie, într-o zi de toamnă târzie. Acolo am cunoscut și învățat iubirea necondiționată, viața trăită în bunătate și credință și mersul în tălpile goale, prin colbul pământului. Arșița verii o simțeam boem și diminețile geroase de iarnă erau presărate cu lapte cald și foc în sobă. Acolo sunt rădăcinile mele și oriunde mă voi afla în această viață, eu sunt cea de acolo.

FullSizeRender (10).jpg

Sighișoara pe 1 decembrie 2016

Ce imagini îți atrag în general atenția?

Mă fascinează arhitectura orașelor. Trăim cea mai mare parte din viață în creația frumoasă sau mai confuză a unor arhitecți, iar asta ne influențează calitatea vieții. Pentru mine este un altfel de artă. În aceeași măsură îmi plac fotografiile din natură, cu mare și munte, cât vezi cu ochii și dacă sunt la momentul apusului sau al răsăritului, cu atât mai bine.

FullSizeRender (18).jpg

Cartierul Montmartre, Paris

Cum arată Bucureștiul prin fotografiile tale?

Ca anotimpurile lui Vivaldi și picturile lui Claude Monet. Optimist, boem, colorat, vesel, cu apusuri și răsărituri superbe, cu mușcate la ferestre și mașini vintage, furtunos și încins de soare, însuflețit și festiv.

Piata Revolutiei din Bucuresti, pe inserat.JPG

Piața Revoluției din București

În ce fel s-a transformat cum te uiți la ce e în jurul tău de când faci foto?

Transformarea a fost majoră. Văd schimbările subtile ale locurilor prin care trec, observ cu coada ochiului reflexii, mă opresc să miros florile de pe marginea drumului, alerg să fotografiez fluturi, iar călătoriile dintr-un loc într-altul nu mai sunt doar o cursă de la A la B, ci sunt presărate cu opriri la câmpuri de maci, de rapiță, de floarea soarelui.  Sunt conectată permanent la ceea ce se întâmplă în jurul meu. Astfel totul devine un festin vizual. Chiar dacă nu totul este simetric, și în haos poti simți intenția.

Neve Tzedek, cartierul boem al Tel Aviv-ului.JPG

Cartierul Neve Tzedek, Israel

Ce imagine ideală ți-ar plăcea să fotografeizi într-o zi? 

Culturile terasate de orez din Bali.

FullSizeRender (19).jpg

Londra, Hyde Park, Galeriile Serpentine și Case de Vara 2016

Ce conturi de Instagram asemănătoare cu ce faci tu urmărești?

Urmăresc conturi românesti, de oameni creativi și exploratori, pe care am ajuns să-i cunosc și-n viața reală, iar ăsta este cel mai mare câștig din această pasiune comună. Îi urmăresc cu plăcere pe  @raidenbucharest, @mateiana, @claudiumaxim, @oannriz, @floarea_soarelui, @alexandrudrg, @nagy_alex, @veftenie, @adrianpetrisor86, @octavdragan, @danibobe, @calinstan, @gugugagaland, @brigittetohm.

FullSizeRender (21).jpg

Terasa Andei într-o zi ploioasă, București

Ce pot vedea oamenii pe blogul tău proaspăt inaugurat și de ce ai făcut unul?

Fotografii din călătoriile mele și poveștile din spatele lor. Să postezi în fiecare zi timp de un an și jumătate este un efort constant și susținut. Implică timp și pasiune. Vreau ca această pasiune să nu se piardă în josul feed-ului de Instagram, unde prea puțini oameni mai merg. Blog-ul este un instrument ale cărui beneficii nu le poți ignora în zilele noastre și prin care tot acest conținut poate fi îmbogățit și mult mai ușor de accesat.

Poza profil Anda.JPG

Anda e consecventă în hobby-ul ei

În final, cine ești tu și ce faci în viața de zi cu zi?

Eu sunt sursa gândurilor și emoțiilor mele, cu viața mea cu bune și cu rele, creator de conținut fotografic.  Mă relaxez făcând fotografii și-mi câștig existența la corporație, cu normă întreagă. Activez în domeniul telecomunicațiilor și, întâmplător sau nu, fac ceea ce-mi place.

 

3 comments

You may also like

3 comments

Morel Grunberg August 4, 2017 - 4:48 pm

Magnifice pozele, superba fotografa….

Reply
Serban August 14, 2017 - 5:26 am

Eu urmăresc constant in stantaneederai, care spune o poveste a Bucurestiului vazuta prin ochiii si sufletul unui (inca) copil al orasului. Si nici nu-mi imaginam ca orasul acesta, pe care il tot strabat de patru decenii, este atât de minunat. Multumiri

Reply
elailiesi September 2, 2017 - 8:59 pm

Chiar boeme si colorate fotografiile, mi-au placut. Si Pinterestul are multe imagini frumoase cu Bucurestiul.

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: