India fără perdea

by Andreea Vasile

E foarte tentant să vezi tot ce e în jur cu o minte aparent precisă, despre care crezi că nu poate da greș, că e corectă vizavi de tot și toate. E normal, doar e a ta. Îți vine ușor să deschizi ochii asupra unei situații, a unui om, a unui eveniment, a unei țări noi și să exclami: înțeleg ce se întâmplă aici!

Dacă asta e atitudinea cu care pleci într-o călătorie în India, trebuie să spun, din start, că o să ai o călătorie ratată. Nu orice și, cu siguranță, nu India poate fi văzută prin prisma creșterii noastre de acasă și-a tuturor valorilor pe care le crezi universale și despre care spui că purtate într-un loc sau altul se transformă într-o pereche de ochelari care redă cu acuratețe împrejurimile așa cum sunt ele.

IMG_20170421_214608_526.jpg

În realitate, vedem ce e în jur nu așa cum e, ci așa cum suntem noi. Mergi într-un loc nou nu ca să te bucuri că găsești acolo prilejurile perfecte ca raportul dintre ce gândești tu despre lume și ce e lumea de fapt să se dovedească unul echitabil. Ci ca să vezi ce e diferit, ce poate fi adăugat, ce poate fi lăsat deoparte din ceea ce ești deja.

India îți arată o lume nouă, unde nu doar istoria bogată spune povești ce par adesea incredibile, ci unde ești chemat să te adaptezi unui alt ritm și fel de-a înțelege lucrurile care n-are nimic de-a face cu atitudinea precaută a Europei. India te pune la încercare: crezi sau nu crezi. Ea n-are vreme de polemici, raționalizare și argumente. Acolo se trăiește și timpul prezent devine o certitudine care te lovește-n față pentru că în India cea aglomerată ești mereu pe fază, cu simțurile alerte.

IMG_20170421_220654_543.jpg

E o încredere a oamenilor în viață pe care, vrei, nu vrei, ți-o însușești și tu pentru că, pur și simplu, și eu, și tu ne-am săturat să ne fie frică: de praf, de zgomot, de mâini nespălate, de apa murdară, de căldură, de neajunsuri, de propria noastră umbră.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: