Paza bună trece primejdia rea: cum am făcut cunoștință cu asigurările private

by Andreea Vasile

Sunt unul dintre oamenii care au crescut fără să aibă parte de educație financiară. Educația aceasta am început să mi-o fac singură când am înțeles că e important să mă gândesc atât la prezentul, cât și la viitorul meu financiar. La început nu m-am simțit deloc confortabil să fac asta, mi se părea o bătaie de cap și mi se părea greu să înțeleg despre ce este vorba astfel încât să iau cele mai bune decizii pentru mine. Până la urmă, primul pas în acest sens l-au făcut părinții mei, iar eu m-am adaptat momentului, care a fost spre folosul meu. Mi-am dat seama de asta când am devenit freelancer. Totul a început însă în anul 2006, când părinții mei au încheiat cu compania de asigurări NN un contract prin care economiseau pentru pensie, iar pentru mine un contract de asigurare de viață cu componentă de investiții, pe care, ulterior, l-am preluat eu. Dar să vă spun povestea de la început, nu?

Zilele trecute l-am întrebat pe tata cum a decis el să-și facă în anul 2006 asigurare de viață prin care să economisească pentru pensie. ”Printre prietenii noștri erau oameni care făceau asta încă din 2003. Mamei tale și mie ni s-a părut o chestie interesantă, dar credeam că e nevoie să plătim lunar o sumă mare de bani și nu ne permiteam. Când am înțeles că putem da și numai 200 de lei pe lună, fiecare, pentru așa ceva, dacă atât putem, am decis să facem pasul pentru că, până la urmă, erau niște bani pe care-i puneam deoparte pentru noi, chiar dacă în 10 ani, perioada pentru care am încheiat noi contractul, nu urma să adunăm vreo sumă foarte mare”, își amintește tata care, între timp, a ieșit la pensie și care în 2015 și-a scos toată suma pe care a economisit-o în cei 10 ani, peste 10.000 de lei. Mama plătește încă lunar o sumă de bani la pensia ei privată pentru că încă lucrează. Ceea ce le-a mai plăcut alor mei a fost că în acest contract aveau incluse, la cerere, și asigurare de sănătate, și asigurare de viață.

 

Tot atunci, pe când eu eram prin anul al II-lea de facultate, mi-au făcut un contract de asigurare de viață cu componentă de investiții care se numea Activ Plus și care era un instrument de economisire, dar avea și-o caracteristică super tare, care pentru mine a contat mult, faptul că puteam să retrag parțial, contra unei taxe, o sumă de care aveam urgent nevoie, oricând, fără a fi nevoie să închid contractul și să pierd continuitatea lui. De asemenea, dacă la un moment dat aveam mai mulți bani, puteam să depun în cont o sumă mai mare decât cea stabilită prin contract, iar flexibilitatea aceasta mi-a plăcut enorm. Contractul s-a dovedit super util de două ori, în 2008 și-n 2010, când am scos bani din cont ca să plec în Thailanda. În 2008 a fost și momentul când am preluat eu contractul, o dată cu primul meu job unde am avut și carte de muncă.

Dacă vă întrebați cum am știut ce produse financiare să alegem părinții mei și cu mine, vă spun că nimic nu ar fi fost posibil fără ajutorul consultantului nostru, Mioara Dumitriu, care e alături de noi de la început și cu care eu continui colaborarea și azi, căci în urmă cu trei ani, când mi-am luat soarta profesională în propriile mâini și am început să lucrez pe cont propriu, ca freelancer, mi-am dat seama că voi avea nevoie să am grijă de mine pe mai multe planuri, adică și-n ceea ce privește sănătatea și viitoarea pensie. Dar despre toate astea o să vă povestesc în articole viitoare.

View this post on Instagram

Teenagers 🙂

A post shared by Andreea Vasile (@andreeaioanavasile) on

Mama și tata în vara acestui an

Să vă spun însă de ce mi se pare mie necesar să ai azi asigurare de viață și de sănătate și să economisești individual pentru pensie. Pentru că nu strică niciodată să ai extra grijă de tine, iar alături de parteneri care înțeleg la fel ca mine importanța unei zile de mâine mai sigure, totul devine mai ușor.

Chiar dacă relația mea cu NN a început ca o decizie pe care părinții mei au luat-o pentru mine, în timp, legătura bună pe care am avut cu compania prin intemediul Mioarei Dumitriu, consultantul meu, m-a făcut să înțeleg tot mai bine că poate nu pot influența în niciun fel cum cheltuie statul banii mei, dar pot să am un minim control al lor dacă am lângă mine oamenii care privesc în aceeași direcție în care privesc și eu.

”Asigurarea de viață care îmi permitea și să economisesc pentru pensie, pe care am făcut-o în urmă cu mai bine de 10 ani, a însemnat pentru mine adaptarea la un sistem nou. Dacă aveam în plus o sumă de bani cât de mică, mai bine o puneam acolo, decât s-o cheltui aiurea, fără folos. Cred că dacă aș fi avut opțiunea să fac așa ceva când aveam 20 de ani, ceea ce aș fi adunat în timp ar fi fost cu mult mai semnificativ”, este azi de părere tata, la vârsta de 58 de ani.

nn

Anul acesta NN Asigurări de Viață împlinește 20 de ani de când e pe piața din România. Mioara Dumitriu, consultantul meu, lucrează la NN încă de la început, din 1998. ”A fost o provocare acceptată și asumată de mine să intru în echipă fiindcă la acea vreme nu era ușor să promovezi și să vinzi produse financiare pe piața românească”, explică Mioara Dumitru, care spune că un consultant financiar în industria de asigurări de viață are o activitate profesională complicată fiindcă el trebuie să fie și un bun psiholog, să înțeleagă povestea și nevoile de viață ale oamenilor și să le ofere cele mai bune soluții, personalizate pentru fiecare în parte. În ceea ce mă privește, Mioara mi-a răspuns mereu la orice întrebare, mi-a clarificat orice nelămurire și m-a ajutat să iau cele mai bune decizii în acord cu situația mea de viață de la un moment sau altul. Dacă vrei și tu să vorbești cu ea, dă-mi un semn în secțiunea ”comentarii” și te voi îndruma.

Data viitoare îți voi povesti cum și când am decis să îmi fac asigurarea privată de sănătate și care cred că sunt cele mai importante beneficii ale sale într-o țară cu un sistem sanitar cu multe lipsuri.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: