Transformarea lui Jacob: Shot Caller

by Andreea Vasile

Jacob e un tip obișnuit. Are un job bine plătit, o familie frumoasă și-o viață interesantă. Însă totul se schimbă brusc, într-o seară, când e la volanul mașinii sale alături de soție și prieteni de familie. În timp ce se întorc de la restaurantul la care au petrecut, Jacob trece pe culoarea roșie a semaforului, din greșeală, și mașina e izbită de o alta. Prietenul lui moare, șoferul celeilalte mașini se alege cum ambele picioare rupte, iar Jacob cu o condamnare la închisoare pentru ucidere din culpă.

Shot Caller” (2017) este filmul scris și regizat de Ric Roman Waugh. Povestea lui Jacob (interpretat de danezul Nikolaj Coster Walden) nu e nicidecum una banală, a unui cetățean obișnuit care ajunge temporar într-o situație nasoală care, în cele din urmă, se va termina, iar el își va relua viața de până atunci, alături de familie. Dimpotrivă! Din cauza condamnării pe care o primește, el ajunge într-o închisoare de maximă securitate, alături de criminali violenți, iar asta îl obligă să uite de sine și să devină altcineva.

sc2

Jacob, după accidentul de mașină din cauza căruia a fost condamant.

Acolo are doar două opțiuni, așa cum i se pune în vedere de alți condamnați, încă din prima zi: ești victimă sau războinic. Așa că, pentru a supraviețui, Jacob trebuie să aleagă repede de ce parte a baricadei va fi. Instinctul de supraviețuire își spune repede cuvântul și astfel băiatul bun care-și vede de treabă se transformă cu fiecare zi într-un om nou, de temut, dând uitării tot ce-a fost odată.

Ca să facă față violenței și terorii din închisoare, devine membru al unei bande de neo naziști, căreia îi câștigă încrederea, până când devine unul dintre capii găștii și pune osul la treabă pentru bunăstarea ei, comițând tot felul de noi infracțiuni și crime. Aproape că pare neverosimil că un om care până mai acum jumătate de an avea o viață absolut banală, poate să se schimbe într-atât. Însă atunci când contextul în care trăiești se schimbă complet, și regulile jocului devin altele, iar asta e una dintre temele filmului: dacă realitatea de zi cu zi se-ntâmplă după anumite reguli sociale care protejează viața sub toate formele ei, viața la închisoare înseamnă, pur și simplu, luptă pentru putere și supraviețuire.

Jacob alege să-și dea familia uitării, pentru binele membrilor săi, căci, așa cum îl anunță unul dintre neo naziști, loialitatea și munca lui pentru bunăstarea găștii nu se încheie când pedeapsa lui în închisoare a ajuns la final, ci continuă dincolo de ea. După aproape 10 ani în spatele gratiilor, Jacob devine liderul găștii, însă toate acțiunile lui, fără ca ceilalți să-și dea seama, se conduc totuși după o anumită etică. Oricât de mult s-ar fi schimbat viața lui Jacob, există o anumită bunătate a lui, pe care o manifestă în cele mai întunecate momente.

Shot Caller” nu judecă și nu dă verdicte, însă ne arată cum viața cuiva se poate schimba într-o fracțiune de secundă și faptul că, în orice moment, oricare dintre noi, oricât de buni și blânzi am crede că suntem, putem să recurgem la acțiuni și comportamente extreme ca să rămânem în viață sau ca să îi protejăm pe oamenii pe care îi iubim.

5 comments

You may also like

5 comments

Raz September 7, 2017 - 4:11 am

Salut. Ar trebi sa specifici la inceputul articolului ca urmeaza un spoiler. Am citit un paragraf si m-am oprit pentru a nu-mi strica placerea de a urmari filmul.
In rest…. numai de bine.

Reply
Andreea September 7, 2017 - 7:51 am

Lucrurile pe care le-am scris apar, ca imagini, si-n trailerul oficial al filmului. Crede-ma, e mult mai tare sa il vezi decat orice as scrie. O sa fiu insa mai atenta pe viitor si am sa specific ca e spoiler. 🙂

Reply
Oana September 7, 2017 - 2:16 pm

Interesant articol, pare un film bun dar intotdeauna voi prefera cartea peste film.

Reply
Raz September 7, 2017 - 7:28 pm

Merci ptr raspuns. O sa incerc sa vad filmul cat mai curand posibil.
Urmaresc site ul tau cu mare interes.
Bafta in continuare.

Reply
Andreea September 7, 2017 - 7:29 pm

multumesc! 🙂

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: