Dacă mamaie poate, pot și eu

by Andreea Vasile

Mamaie n-are nevoie de ajutor, ea se descrucă de una singură.

*

Calcă șchiop pe holurile spitalului Witting. Este îmbrăcată într-o pijama roz cu flori și, pentru că este mică de înălțime, ca intrată la apă, arată ca un copil cu părul alb și multe riduri. Se sprijină în baston ca și când ar fi al doilea ei trup și nu m-ar mira să creadă asta cu adevărat. Bucata aia de lemn pare cu mult mai solidă decât întreaga ei ființă. Asistentele o salută și medicii o apostrofează că merge singură.

– Nu sunt paralizată, da?, le spune ea cu dojană și-și continuă călătoria cu jumătate de corp în baston și celalaltă în perete, tabloul electric, clanțele de la saloane până când ajunge la camera 18, acolo unde se shcimbă pansamente.

*

– Mă doare, faceți ceva să nu mai doară.

Îi aud vocea, nu spune lucrurile cu milă de sine ci ca un soldat care a fost lovit la datorie și are nevoie de o soluție rapidă să se repună pe picioare și să plece înapoi la treabă. Mamaie are laba piciorului bandajată de parcă ar fi o mumie care trebuie conservată peste mii și mii de ani, se aude ”au, au” din când în când, dar până și jalea asta sună ca un salut milităresc.

*

Mamaie iese din camera de pansat și, din nou, asistentele și medicii se oferă să o ducă la salonul ei. Mamaie refuză și, cu stoicism, face cale întoarsă și-și începe călătoria.

*

Stau întinsă în pat, bandajul de ieri cade, dar durerea nu, ”mda, încă supurează, e puroi acolo” și chirurgul îmi apasă rana și se simte ca și când și-ar băga degetele în ea și-aș suporta și asta dacă degetele alea ar fi magice și rana s-ar închide pe loc. Dar nu e așa, apasă și apasă și din rană curg lucruri rele, mă gândesc la mamaie și parcă mi se citesc gândurile că asistenta zice:

– 87 de ani are și medicamentele și le face singură, are multă forță.

*

Are multă forță-n cap, am văzut-o după cum pășește și privește înainte și-i pune pe toți la punct și zâmbește.

*

-Mâine la 9 vii din nou, trebuie să mai scoatem puroi și să bandajăm din nou.

*

O să vin, dacă mamaie poate, pot și eu.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: