Festivaluri prin ţară: Summer Well vs Peninsula

by Andreea Vasile

Woodstock. 13-15 august 1969. Dar până o să retrăim astfel de timpuri (în Europa, Glastonbury îl poate concura ca dimensiune), să vedem ce-i prin ţară.

BESTFEST e azi în ultima zi de concerte, dar pentru mine festivalul s-a terminat ieri. Mâine e zi de muncă şi-apoi, în afară de PULP, după care nu mă dau neapărat în vânt, nu mai era nimeni pe care să-mi doresc să văd în mod special. Dar cuprinsă încă de euforia concertelor live, nu mă opresc aici şi vă propun să scanăm festivalurile rămase prin România în vara asta. Summer Well şi Peninsula sunt cele două la care m-aş duce dacă m-aş duce (şi poate că am să mă duc). Dar care are, anul ăsta, line up-ul mai bun şi merită efortul financiar?

SUMMER WELL: 11-12 august

E mic şi încă proaspăt, abia în al doilea an de “funcţionare”. Nici măcar nu-i festival ci mai degrabă un weekend la iarbă verde (Domeniul Ştirbei de lângă Bucureşti) unde te întâlneşti, de obicei, cu figurile cunoascute din oraş, bei o bere şi asculţi nişte muzică britanică. Pentru că, la Summer Well, Anglia se mută în România pentru câteva ore.

Abonamentul cu un preţ rezonabil de 130 de lei (129 lei, cum spun ei pe site) îţi ridică anul ăsta podurile imaginare ale Londrei şi-ţi dă acces la trupe ca The Stone Roses, Hurts sau Vaccines, asta ca să numesc capetele de afiş.

PENINSULA: 23-26 august

Se-ntâmplă de 8 ani la Târgu Mureş cu echipa de organizatori de la festivalul Sziget. Şi profesionalismul se simte. Am fost acolo de trei ori, dintre care de două ori am stat la cort. Duşuri, mâncare, toalete, pază, toată treaba asta administrativă e fără cusur. În plus, locaţia e aproape de oraş aşa că în timpul zilei poţi să te plimbi p-acolo şi sunt câte ceva de văzut.

Abonamentul pentru 4 zile e de numai 100 de lei. Mai ieftin decât la Summer Well pentru de două ori mai multă muzică. Însă nu ştiu ce s-a întâmplat anul ăsta că line-up-ul e foarte slab. În afară de ATB nu recunosc pe nimeni. Sigur, asta nu înseamnă nimic, însă în fiecare an există o serie de nume, din orice gen, care ţin scenele internaţionale şi aia e crema în anul respectiv. Nu mi se pare că există aşa ceva, în 2012, la Peninsula.

***

Trag linie şi următoarele concluzii: din punct de vedere al preţului şi distracţiei, Peninsula câştigă detaşat. Are şi de ce: ani de experienţă în spate, un frate mai mare în Ungaria, e festival în toată regula. Însă anul ăsta, din punct de vedere muzical, Summer Well este cel care merită deranjul şi, în eventualitatea că sunt în oraş, domeniul Ştirbei va fi alegerea mea.

0 comment

You may also like

0 comment

olivia July 8, 2012 - 11:39 am

andreea, de foarte multe ori sunt maxim de acord cu tine si iti urmaresc scrierile pentru ca ai darul condeiului si un IQ de invidiat. cu articolul asta insa mi-ai adus aminte de ceva. de experienta mea de anul trecut de la Peninsula. Au un line-up foarte slab anul asta, dar nici pentru 100 de ron abonamentul, nu voi mai merge acolo decat daca va reveni din morti Freddie Mercury si va urca pe scena lor. why… http://thegig.ro/2011/09/editorial-coverdale-kravitz-morcheeba-si-hetfield-aveau-dreptate-good-evening-budapest/ check my opinion here. Nu stiu daca ai fost anul trecut, dar eu m-am intors plina de nervi de acolo.

Reply
Andreea July 8, 2012 - 11:53 am

multumesc pentru complimente 🙂 cat despre ce ai scris, inteleg problemele de organizare daca le-ai intampinat. insa, la nivel personal, ca au fost mai multi maghiari decat romani e ceva ce te-a deranjat pe tine din motive pe care tu le stii. eu n-am o problema cu asta. poate doar la nivel de trupe care, asa cum spui si tu, au fost majoritar maghiare si anul asta se repeta povestea.

am fost anul trecut, m-am simtit foarte bine. de retinut totusi ca experientele sunt individuale, doar pentru ca la mine a mers struna, nu inseamna ca le-a mers tuturor. insa experienta mea cu ei a fost buna pana acum.

Reply
meandonlyme July 8, 2012 - 2:05 pm

Mie Peninsula mi se pare cel mai festival dintre festivalurile noastre. Cu loc de camping, cu dusuri afara, cu ceva mai multe optiuni la mancare, cu mai multe scene samd. Ce-i drept, n-am fost la Bestfest de cand l-au mutat de la Romexpo asa ca parerea mea s-ar putea sa fie outdated. 🙂
Nu neg experienta Oliviei insa pare atat de departe de a mea. Am fost in ultimii 3 ani la Peninsula. Am vazut niste super concerte acolo… Iggy Pop a fost numai unul din ele. Ar mai fi si NIN, Prodigy si altii. Oricum, intotdeauna am vorbit in romana. Nici nu stiu maghiara. Iar cand am dat peste vreun strain (lucru absolut normal la un festival cat de cat international) am vorbit in engleza. N-am ramas nemancata, nebauta sau nedistrata. Iar Tankspada m-a amuzat… lumea era asa vesela la concertele lor incat nu puteai sa nu te binedispui pe langa. Iar Zdob si Zdub au cantat intra-adevar la pranz la una din editii dar in editia precedenta fusesera cap de afis… Asa ca am vazut si un super concert cu tone de oameni.
Oricum, tusico, anul asta sa stai in Bucuresti. Ca Peninsula nu e fun fara o masina mica, mama geea, ploaie, omv-uri matinale 🙂 Si ptc mergem in formatie completa la Summer Well 😉

Reply
Indie July 9, 2012 - 9:58 am

Summer Well este un festival destul de mic (Vorbim de aprox 6-7 mii oameni si o singura scena) dar da lectii tuturor festivalurilor locale: line-up impecabil selectat, locatie extraordinara, lumea este pur si simplu..frumoasa 🙂 si organizarea, sincer, nota 10! Cred ca va creste frumos de-a lungul anilor.. Sincer, abia astept 11 – 12 august!

Reply
ABCabc July 28, 2012 - 7:26 pm

salut! stiti cumva daca la summer well e permis sa vi si cu cortul ?

Reply
Andreea July 30, 2012 - 8:54 am Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: