Iarna car și vara sanie: de ce am început să mă gândesc de acum la pensie și cum poți și tu să economisești pentru un viitor mai sigur

by Andreea Vasile

În urmă cu trei ani de zile mi-am luat viața profesională în propriile mâini și am devenit freelancer, adică am început să lucrez pe cont propriu. Când am făcut pasul acesta m-am simțit eliberată din multe puncte de vedere. Am avut dintr-o dată șansa de a-mi face propriul program de lucru și de a alege cu cine vreau să colaborez. Însă tot decizia aceasta m-a determinat să fiu mai responsabilă în ceea ce privește prezentul și viitorul meu financiar.

Dacă data trecută ți-am spus de ce mi-am făcut asigurare privată de sănătate și care sunt beneficiile de care am parte, azi o să-ți vorbesc despre pensia privată, despre ce am ales să fac eu și despre ce opțiuni ai tu . Dar înainte de a începe să-ți spun despre toate astea, ține minte un singur lucru: e bine să fii prudent, să nu-ți pui toate ouăle în același coș și, dacă ai posibilitatea, să salvezi bani în cât mai multe moduri posibile.

Ca tânără care trăiește în România și care muncește aici de 10 ani, știu că viitorul pensiilor nu arată prea bine. Conform statisticilor, avem o populație tot mai îmbătrânită și o scădere a natalității și a numărului de angajați, deopotrivă. În acest an, Institutul Național de Statistică a anunțat că în România există peste 5 milioane de pensionari și doar 4,8 milioane de angajați. În plus, se preconizează că până în anul 2032, un om va avea o pensie care reprezintă numai 24% din ultimul salariu pe care-l va primi înainte de pensionare. Ce rămâne de făcut?

STII

În ceea ce mă privește, în acest moment, eu nu mai contribui la pensia publică, pentru că nu cred că îmi va aduce mari beneficii la vârsta pensionării. Este o alegere pe care am făcut-o conștient. Deși am propria firmă, nu sunt angajată la ea, ci obțin venituri de pe urma dividendelor. În plus, cred că trăim în niște timpuri în care adaptarea și flexibilitatea alături de găsirea unor soluții alternative sunt acțiuni mai realiste decât a aștepta și a spera că statul, prin politicile sale, va avea grijă de noi. Eu, una, nu cred că o va face și, de aceea, aleg să îmi port singură de grijă, atât cât se poate.

Astăzi avem mai multe forme prin care putem economisi pentru anii din urmă. E vorba despre pensia de la stat (pilonul I), pensia privată obligatorie (pilonul II), pensia privată facultativă (pilonul III) și asigurarea de viață cu componentă de pensie (așa zisul pilon IV). Cei mai mulți oameni au deja pilonul I și pilonul II. Iar cei ca mine, care vor extra protecție, au și III, și IV. Sau doar III, ori doar IV. Eu am optat pentru pilonul IV, adică pentru asigurarea de viață cu componentă de economisire. De ce am ales asta?

După ce am discutat cu consultantul meu NN, Mioara Dumitriu, care e alături de mine de 10 ani, de când părinții mei mi-au făcut contract de asigurare de viață cu componentă de investiții, am ajuns la concluzia că a economisi pe termen lung, adică până la pensie, printr-o asigurare de viață  e alegerea bună pentru mine. Eu am optat pentru polița de asigurare de viață cu dublă protecție numită Regal. Cu ea economisesc suma de bani dorită și asigur protecție financiară atât mie, cât și celor dragi mie dacă se întâmplă ceva neprevăzut și neplăcut.

 

Sunt multe caracteristici ale acestei polițe care m-au atras și pe care le poți citi aici. Cel mai mult mi-a plăcut că pot plăti cât vreau, că pot crește suma când mă simt pregătită să fac asta, că pot atașa clauze de sănătate și că am asigurare de viață pe toată durata de plată a contractului. Ce se întâmplă concret cu banii mei în cazul ăsta? Dacă totul merge bine, la finalul contractului o să mă bucur de o sumă de bani la pensie. Dacă nu, beneficiarii aleși vor primi o sumă de bani de pe urma mea.

Despre pensiile facultative și opțiunile pe care le ai poți să citești mai multe aici. Din cauza faptului că sunt administrator de firmă remunerat prin dividende, deocamdată eu nu pot contribui la pilonul III, însă tu sigur poți face asta.

Oricare ar fi alegerea ta, nu uita să ai grijă de tine și de cei dragi. Nu îți trebuie sume mari de bani ca să faci aceste economii pentru viitorul tău, important e să începi de undeva, căci viața e într-o continuă mișcare și mereu lucrurile pot fi și mai mult în favoarea ta astfel încât economiile tale să fie și mai semnificative.

pensie.png

În acest moment, prima mea lunara la „pilonul IV” e de 163 de lei. Chiar dacă sunt multe aspecte pe care nu le înțelegi în totalitate, poți mereu să vorbești cu un consultant NN care îți va răspunde la toate întrebările și care te va ajuta să alegi cele mai bune produse financiare, în funcție de nevoile pe care le ai.

Data viitoare voi recapitula toate deciziile financiare pentru prezent și pentru viitor pe care le-am luat atunci când am început să lucrez pe cont propriu. Să fii freelancer e mișto din multe puncte de vedere, dar decizia asta aduce cu sine și responsabilități pe care, ca angajat, fie nu le ai, fie nu ești atât de conștient de ele.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: