Oamenii din spatele cafelei de specialitate: Floriana Vlaicu

by Andreea Vasile

floriana main

Floriana Vlaicu caută relația dintre oameni și cafea

Floriana Vlaicu era în primul de de facultate, la Timișoara, când și-a dorit să se angajeze. Toți colegii ei aveau deja un loc de muncă. Însă ea nu voia să facă orice, n-ar fi putut, de pildă, să lucreze într-un call center. Într-o zi însă a văzut că o cafenea care urma să se deschidă în centrul orașului, 700 Coffee Lounge, căuta oameni fără experiență, pe care să-i învețe ce înseamnă să lucrezi în spatele barului. Florianei i s-a părut interesant pentru că a fost mereu atrasă de mirosuri. ”Mi-au plăcut dintotdeauna. Bunica avea niște bujori mari, pe care nu i-am mai regăsit niciodată. Îți puteai băga toată fața în ei și miroseau incredibil”, spune ea. Au urmat două săptămâni de training în care a învățat ce înseamnă să lucrezi cu lichide. ”În barul ăsta aveam libertatea să experimentăm. Tot ce cream îi dădeam managerului să guste. Îmi zicea mereu: da, e foarte bună băutura, dar n-are nimic special. Asta mă motiva mereu, să încerc să fac alte combinații, cu mult mai tari, care să-l dea pe spate”, explică Floriana, în vârstă de 27 de ani.

tasos

Tasos Delichristos este cel care a devenit mentorul Florianei. Prin ochii lui, ea a înțeles ce înseamnă cafeaua de specialitate.

Făcea cocktailuri de un an și jumătate, când Floriana s-a înscris la prima ei competiție, unde a obținut locul al II-lea. Apoi, în 2010, a luat locul al III-lea la un concurs în care trebuia să facă și mixuri cu cafea. A fost anul în care l-a întâlnit pe cel care i-a devenit mentor și datorită căruia a înțeles ce înseamnă să prepari și să bei, cu adevărat, cafea, grecul Tasos Delichristos. ”A fost omul de care aveam nevoie. Nu am căutat niciodată pe cineva care să mă mângâie, ca fire am nevoie de cineva dur și el e genul ăsta. În plus, a fost campion la aceeași competiție ca mine și, de asemenea, a fost și jurnalist, iar mie îmi place să scriu”, povestește Floriana, care a vizitat cafeneaua lui Tasos din Atena, Tailor Made, de peste patru ori și de fiecare dată spune că și-a petrecut tot timpul acolo. ”Nu puteai să mă scoți să merg la plimbare sau să vizitez ceva, în cafeneaua lui aveam tot ce îmi trebuie”. Tailor Made era un loc care îmbina cafeaua, cu mixologia și prăjitoria și azi Floriana spune că locul rămâne în continuare unul dintre preferate, chiar dacă mentorul ei nu mai este în acel business.

beauty of coffee

Iubirea pentru cafea o determină pe Floriana să fie tot mai bună în ceea ce face. Scopul ei? Să ajungă printre numele relevante ale cafelei din lumea întreagă.

Floriana este de părere că pentru a înțelege cafeaua ai nevoie de timp: este o lume plină de arome și texturi și trebuie să fii pasionat. Pentru o singură ceașcă în care să ai cafea bună, e nevoie de o echipă care să aibă aceeași filosofie, de la culegătorul de boabe de cafea și până la cel care o prăjește. ”Când un om simte că tu vrei să îi oferi ce e mai bun, se simte mai apreciat, mai fericit. O cafea bună adaugă savoare unui moment din viață”, explică Floriana, pentru care cafeaua este ”cheia” cu care vrea să deslușească lumea și să-i spună povestea.

După ce fost mereu printre primii zece în competițiile naționale și internaționale de preparare a cafelei, Floriana a deschis prima școală de cafea din București, apoi, împreună cu Adrian Simion, magazinul de cafea și prăjitoria Guido, unde, de asemenea, pasionații de cafea pot urma cursuri. Este unul dintre oamenii care pun umărul, în fiecare zi, la promovarea cafelei de specialitate și este responsabilă pentru calitatea cafelei din locuri cunoscute ca M60 și Coftale. Ambele cafenele cumpără cafea de la Guido și au avut parte de consultanță de specialitate tot de acolo. Floriana crede că numai prin comunicare oamenii vor înțelege ce înseamnă o cafea bună, trebuie să ai mereu timpul și dispoziția să le vorbești despre asta. La Guido, de pildă, oricine trece pragul magazinului și vrea să deguste cafea, e binevenit. În plus, marțea și sâmbătă există sesiuni speciale de degustare și-n cadrul lor Floriana explică ce e cafeaua de specialitate și care este viziunea ei asupra acesteia.

degustare

Floriana, într-un din sesiunile de degustare de la prăjitoria Guido din București

O întreb pe Floriana ce crede că a văzut în ea mentorul ei atunci când a început să o antreneze pentru competiții. Își ia telefonul mobil și începe să caute prin mesaje, apoi îmi arată unul de la Tasos care conține cuvintele ”good-honest-humble”. Îi sunt adresate Florianei și spune că atunci când a primit mesajul ăsta, a început să plângă. I s-a părut extraordinar că unul dintre cei mai buni barista din lume gândește atât de frumos despre ea. Asta îi dă curaj și încredere că este pe drumul cel bun, că prin felul în care vede cafeaua și universul ei, poate să facă din lumea asta un loc mai bun!

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: