Roboțelul de Aur

by Andreea Vasile

film still steluta

Steluța Duță

Steluța Duță este multiplă campioană europeană și vicecampioană mondială la box. La 32 de ani, ea a făcut performanță în acest sport. Însă viața ei n-a fost  dintotdeauna la fel de plină de aur. Abandonată după naștere, Steluța a crescut în legea pumnului și-a violenței la casa de copii. De când face sport, de la vârsta de 20 de ani, când a fost descoperită de antrenorul și părintele său adoptiv, Constantin Vocilaș, are un singur vis, să aibă casa ei. Mihai Dragolea și Radu Mocanu sunt cei care spun povestea Steluței în documentarul “Roboțelul de Aur”, așa cum este supranumită campioana. Regizori, cameramani, editori și sunetiști ai filmului, cei doi lucrează în televiziune și s-au cunosut la Cluj datorită unui prieten comun. Fiecare dintre ei abia venise de la studii din străinătate, și-au arătat reciproc munca, s-au plăcut și pentru că au descoperit că sunt pe aceeași lungime de undă, au decis să facă front comun și să creeze ceva. “Roboțelul de Aur” e, cum zice Mihai, un “film făcut într-un stil de guerillă, fără buget, fără producători”. Am vorbit cu el despre pelicula de 75 de minute care se va lansa mâine, 30 septembrie, la Cinemateca Eforie, de la 19.30, în cadrul festivalului de documentar românesc, Docuart Fest.

MIHAI DRAGOLEA

Mihai Dragolea

Cum ai cunoscut-o pe Steluța?

Am cunoscut-o pe Steluța acum 3 ani. Am ajuns să fac cunoștință cu ea prin antrenorul lotului național de box feminin. În ce context? Doream să începem un web documentary despre femeile din sportul romanesc, Radu știa povestea Stelei, așa ca am început să o caut. Mai avusesem contacte cu lumea boxului feminin în trecut, pentru ca filmul meu de licență a fost despre o adolescenta care face box, Ioan Mera.

M-am folosit de această intrare și am ajuns în sala de box de la baza Lia Manoliu, acolo m-a întâmpinat maestrul Lăcătuși, care, la întrebarea: Știți cine este maestrul Lăcătuși?, mi-a răspuns, “A murit!” (râde) Imediat mi-am dat seama că e un om cu care putem lucra, așa că, la scurt timp, am văzut-o pe Stela boxând puternic, cu o energie vie, foarte concentrată, făcând sparing-uri foarte dure și având un stil personal inedit (dur și extrem de rapid).

După aceea am început să merg cu Radu la sala de box aproape zilnic pentru a filma și observa ce se întâmplă, o vedeam pe Stela cum interacționează cu lotul național de fete, glumele, atitudinea Stelei în pauze era una foarte jovială.  Am început să ne apropiem de ea prin caterincă, să ne simțin comfortabil unii în preajma altora și, dupa 2 ani de filmări, să fim prieteni în toată regula, clubbing included. (râde)

Care a fost reacția ei când i-ai spus că vrei sa faci un documentar despre ea?

Reacția Stelei a fost sceptică la început, ea mai apăruse în fața camerei  (la emisiunea “În premieră”), dar nu era obișnuită cu modul nostru de a sta și de a filma totul cu orele. Dar tocmai acest mod de filmare, această continuă apropiere de Steluța a generat unele scene din film care, cel puțin pentru noi, funcționează foarte bine prin sinceritatea personajelor, prin dorința lor de a ne spune ceva datorită unei legături create între noi și Steluța.

film still steluta 2

Steluța Duță în sala de box.

Cât timp ai filmat?

Un an și jumătate. Puteam să terminăm mai repede filmările, dar unele evenimente și scene se puteau petrece doar în anumite date. Am decis că vom termina cu încă o mare victorie a Steluței, motivația narativă era să vedem dacă acest lung șir de medalii și concursuri va avea un impact în viața campioanei, am așteptat să vedem personajul Steluța în fața unei pregătiri dure. Să vedem cum televiziunile capitalizează pe urma povestii ei puternice, să vedem cât de mult intră în temă mass media pe lângă ceea ce am reușit noi să trăim alături de Steluța atunci când am decis să o filmăm pe drumul înapoi la Casa de Copii, unde a copilărit, să filmăm o reintâlnire cu familia ei, care a abandonat-o. Rezultatul a fost că aceste victorii nu prea schimbă status quo-ul în care se afla Steluța.

Care este povestea pe care ai vrut să o spui despre ea?

E un documentar portret, am încercat să arătăm de câtă putere dispune Steluța reușind să iasă din mediul în care a crescut. După aceea, am încercat să tragem un semnal de alarmă privind ce se întâmplă cu Stela, să mișcăm lucrurile în favoarea ei și să facem privitorii să înțeleagă că, deși această sportivă aduce medalii peste medalii, statul român nu reușeșete să-i asigure nici măcar o casă.

Radu Mocanu

Radu Mocanu

Cum i se pare Steluței documentarul?

Steluței îi place rezultatul final. Crede că scenele sunt foarte amuzante și apreciază puterea lor.

Ce speră ea că se va întâmpla de acum înainte?

Speră să apară în mai multe festivaluri și să schimbe ceva vizavi de condiția ei de chiriașă la un ANL din Buzău într-un propietar al aceluiași apartament.

0 comment

You may also like

0 comment

Catuneanu Eugen September 29, 2015 - 12:18 pm

Bv Baieti Mihai & Radu Bine Lucrat !

Reply
Andrada October 6, 2015 - 10:10 am

Mult aur se ascunde în mocirlă… 🙁

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: