În iunie s-a redeschis CinePark, adică cinematograful în aer liber din Herăstrău. Pentru că locuiesc aproape de acest parc, merg des în plimbare p-acolo, mai ales seara, înainte de culcare. Așa că trec și pe lângă ecranul mare de la intrarea dinspre piața Charles de Gaulle și mă opresc pentru câteva minute să văd ce film este.

Cinematograful în aer liber din Herăstrău.
Câteodată filmul mă prinde și rămân gură cască până la primii țânțari care năvălesc pe mine. Așa s-a întâmplat și aseară când filmul care tocmai rula când eram în zonă, Saving Mr. Banks, m-a făcut să mă grăbesc acasă și să-l descarc pe laptop ca să-l urmăresc. Bună alegere! A fost unul dintre cele mai frumoase filme pe care le-am văzut în ultima vreme, chiar dacă el a apărut în 2013, însă, cumva, deși auzisem de el, nu reușisem să-l văd.

P.L.Travers, autoarea cărților Mary Poppins, interpretată de Emma Thompson.
Saving Mr. Banks spune povestea emoționantă a scriitoarei P.L.Travers, autoarea (însă și acrtiță și jurnalistă) cărților Mary Poppins și-a travaliului prin care cartea a trecut ca să devină, în cele din urmă, film produs de Walt Disney. În Saving Mr. Banks se îmbină, deci, amintirile de copilărie ale scriitoarei cu timpul petrecut de aceasta în Los Angeles, la studiourile Walt Dsiney, lucrând alături de scenariști la adaptarea cărții pentru cinematografie.

Collin Farrell îl interpretează pe Travers Robert Goff, tatăl autoarei de origine australiană P.L.Travers
În aparență o persoană rigidă și nesuferită, P.L. Travers (interpretată de Emma Thompson) este de fapt un om care a rămas din punct de vedere emoțional blocat în copilăria idilică unde tatăl său, Travers Robert Goff (interpretat de Colin Farrell), pe care l-a venerat, i-a încurajat mereu imaginația. Toate astea până când, într-o zi, autoarea, pe atunci copil, a descoperit că tatăl ei suferă de alcoolism și din cauza asta el poate fi și un om urâcios și penibil. Este momentul care a schimbat-o și-a destabilizat-o cu atât mai mult cu cât tatăl a murit, în cele din urmă, la numai 43 de ani din cauza bolii sale.

Personajul Mary Poppins a fost inspirat de o persoană care-a existat cu adevărat în viața autoarei P.L.Travers.
Înțelegând povestea de viață a lui P.L. Travers (numele adevărat al autoarei este Helen Lyndon Goff, dar a luat numele Travers ca omagiu adus tatălui) înțelegem și rezistența ei în ceea ce privește transformarea cărții Mary Poppins în film. Căci Mary Poppins nu este rodul imaginației lui Travers, ci o persoană care a existat cu adevărat în copilăria zbuciumată a fetei care, în esență, a fost nevoită toată viața să lupte în interiorul ei cu paradoxul dintre imaginea idilică a tatălui și realitatea mai puțin știută despre o altă față a părintelui său alcoolic.

Walt Disney (interpretat de Tom Hanks) a curtat-o timp de 20 de ani pe P.L.Travers pentru a o convinge să îi cedeze drepturile de autor ca să facă film după cartea Mary Poppins.
Avem, de asemenea, ocazia să îl cunoaștem pe omul Walt Disney (interpretat de Tom Hanks), cel care a reușit să creeze o lume magică, ce aduce culoare și zâmbete tuturor oamenilor, mici și mari, chiar și azi. Dar și al omului de afaceri care a reușit să construiască un imperiu și a cărui calitate principală, așa cum reiese din film, a fost abilitatea de a empatiza cu cei din jurul lui, de-a se pune în locul lor și de-a ști ce și când să spună pentru a-i face pe oameni să se deschidă și, în cele din urmă, să se alăture viziunii lui: că, orice vârstă am avea, e important să nu uităm să ne jucăm, să visăm și să avem speranță.
Saving Mr. Banks e, astfel, un film cald, emoționant, frumos, așa cum mi-aș dori să văd mai des, pe care, evident, ți-l recomand din inimă.