Natura este mai mult ca oricând în prim plan și probabil va rămâne una dintre subiectele principale atât pentru oamenii implicați civic, cât și pentru politicienii care, împinși de la spate de cei dintâi și de evidența situațiilor neplăcute și tot mai numeroase din toată lumea precum incendiile devastatoare din Australia, vor trebui să creeze politici specifice și, mai ales, să le implementeze.
Este, deci, un moment în care începem să nu mai luăm natura ca pe un dat care ni se cuvine, de care profităm cum dorim și care e acolo de miliarde de ani, deci care-i problema, ci ca pe un spațiu care răspunde la acțiunile noastre tot mai nesăbuite, dându-ne repetate șuturi în fundurile ignorante și arătându-ne în moduri brutale că dacă nu ne schimbăm, consecințele vor fi în continuare fatale și tot mai numeroase.
Tocmai de aceea reportajele, filmele și documentarele care vorbesc despre planeta noastră și despre cum funcționează ea pun îndeosebi accent pe interconectivitate și cum totul se întrepătrunde și se influențează în natură. E poate, prin extrapolare, lecția pe care o avem de învățat și înțeles și noi, oamenii, că unii fără alții nu putem să construim la fel cum, în natură, fiecare plantă, fiecare animal, fiecare fenomen e o parte importantă dintr-un întreg care altfel n-ar funcționa.
Exemplul naturii e, de asemenea, învățătura pe care budismul, poate mai mult ca orice altă religie sau filosofie, o predă dintotdeauna: că individualitatea provoacă suferință, în vreme ce înțelegerea că toți oamenii sunt ca unul și compasiunea sunt la baza unei vieți liniștite. Dar fiecare om înțelege la un moment diferit, dacă face asta vreodată, până la finalul vieții sale, această lecție, prin experiențele prin care trece și mai ales prin felul în care răspunde la ele. Este o călătorie care trebuie făcută cu conștiina trezită și cu efort, uneori o viață întreagă.
Așa că documentarul ”One Strange Rock” produs de National Geographic este unul dintre cele mai frumoase și mai utile în acest moment ca să ne reamintească de planeta specială pe care trăim și de darul minunat al vieții pe care nu trebuie să-l luăm ca și când ni se cuvine, ci pe care trebuie să-l prețuim. 10 episoade produse la o calitate excelentă, cu storytelling și imagini care-ți taie răsuflarea.
Documentarul e narat de actorul Will Smith care, împreună cu câțiva astronauți, spun povestea Terrei și ne ajută să înțelegem, alături de specialiști care explică tot felul de fenomene care au loc în natură, cât de extraordinar e că avem șansa să trăim într-un loc care pare că, fără efort, ne asigură toate condițiile pentru o viață îndestulată.
Produs în 2018, ”One Strange Rock”, care poate fi urmărit pe Netflix România, e, în primul rând, de o frumusețe incredibilă grație filmărilor realizate de National Geographic, adevărate mărturii despre lumea noastră înconjurătoare, dar și a imaginilor culese de astronauți în misiunile lor, cu Planeta Albastră văzută din spațiul cosmic. Într-unul dintre episoade, unul dintre astronauți, care a stat jumătate de an în spațiu, povestește că, în timpul său liber, a făcut 45.000 de fotografii cu planeta.
E genul de film care ne ajută să prețuim mai mult locul acesta și să ne gândim ce anume putem face ca să îl protejăm, atât prin comportament individual, cât și prin implicarea noastră în acțiuni care au ca scop o mai bună conservare a mediului.
1 comment
Si mie imi place serialul foarte mult.