În nord-estul Vietnamului, o mare de apă care se întinde cât vezi cu ochii și care se numește Ha Long Bay e unul dintre locurile speciale ale acestei țări. A fost unul dintre preferatele mele datorită frumuseții, a faptului că am trăit timp de două zile în largul golfului, pe un vas, și pentru că am înotat și m-am plimbat cu caiacul până la o plajă pustie, vâslind alături de mama, care s-a urcat pentru prima dată într-o astfel de ambarcațiune, dar care a fost foarte pricepută pentru că atunci când vine vorba de apă, e neînfricată, căci și ei îi place foarte mult. A fost una dintre experiențele de care am avut parte în călătoria cu Rezan din luna noiembrie 2019. Următoarea va avea loc în februarie 2020, așa că află toate detaliile de pe pagina evenimentului și oferă-ți bucuria asta!
Ha Long Bay e monument universal UNESCO și unul dintre punctele principale de atracție pentru turiștii din Vietnam. Se află în provincia Quang Ninh, la doar câteva ore depărtare de Hanoi, acolo unde mi-am început călătoria, în nordul țării. Se ajunge ușor cu autobuzul, pe autostrăzi bine dezvoltate, chiar dacă ideea lor e una nouă în Vietnam, căci din 95 de milioane de locuitori, 45 de milioane dețin motociclete și doar 2 milioane au mașini așa că drumurile de mare viteză n-au fost până recent necesare, dar vietnamezii au înțeles utilitatea lor pentru investitori și turiști și în parteneriat cu alte națiuni dezvoltă proiecte de infrastructură și urbanistice cât vezi cu ochii. Acum, Vietnamul e a patra țară în topul celor în care vânzarea de motociclete merge ca unsă, după China, India și Indonezia.
Odată ajuns în port, te îmbarci pe unul dintre vasele pentru turiști și așa începe experiența de o noapte, două nopți sau trei nopți. Fiecare vas are căpitan și echipaj insturit să facă pe oricine să se simtă bine și așa a fost și-n cazul nostru, căci ospitalitatea a fost la cele mai înalte cote, iar camerele în care am dormit similare celor de la hotel, deși nu te-ai fi așteptat la așa ceva pe un vas, de o curățenie exemplară și cu o priveliște care taie respirația oricui, căci geamurile erau mari și generoase și ofereau priveliște splendidă către golf și insulele care se înălțau, mai mari sau mai mici, ca niște sulițe împădurite, din adâncurile apei.
Ha Long Bay are peste 1600km2, iar cele aproximativ 2000 de insule și insulițe au fost create în peste 20 de milioane de ani sub impactul climei tropicale (Pământul are vârsta de peste 4 miliarde de ani, deci golful nu e chiar așa … bătrân :)), o climă fierbinte și umedă, perfectă pentru oricine are probleme reumatice, așa ca mine, oasele tale se vor simți minunat aici. Locul e ecosistem pentru peste 80 de specii de plante și creaturi marine de tot felul așa că, după ce a fost lăudat din cele mai vechi timpuri, în 1994 a intrat oficial în patrimoniul UNESCO. Tot în acest spațiu a existat și un sat de pescari, pe apă, care acum e muzeu și foarte puțin locuit. Din păcate, locuitorii au fost mutați pe uscat în urmă cu câțiva ani pentru ca natura să își revină în zona respectivă, dar personal nu știu ce să cred, vizitând fostul sat și aflând informații despre el, mi s-a părut că locuitorii săi erau destul de eco.
Apropo de satul de pescari unde mai există câțiva locuitori, dintre care unii trăiesc pe bărcile lor, când eram plimbați cu barca, cea care dădea la vâsle era o femeie de 27 de ani, care părea cu mult mai tânără (vietnamezii au gena aia bună care-i face să arate ageless, fără vârstă). La un moment dat, am trecut pe lângă 3 bărci similare celei în care ne aflam noi și ea ne-a făcut semn că aceea e casa ei, unde trăiește alături de soț și cei 2 copii. Nu ne-a venit să credem că acolo s-a putut dezvolta o familie așa numeroasă, căci spațiul era, așa cum vă așteptați, mic și îngust. Și totuși ea era foarte mândră de locul ei, așa că ne-am bucurat că e fericită! Poate că acestă mulțumire pentru ce au, mult sau puțin, îi face să fie în vervă până la vârste înainte, căci media e vârstă în rândul lor e de 95 de ani la sat și 85 de ani la oraș. Vrem și noi!
Vă spuneam la începutul textului că am vâslit împreună cu mama într-un caiac până la o plajă pustie unde am înotat la apusul soarelui. A fost o experiență grozavă pentru că am râs tot drumul. Mama e o tipă cu multă imaginație așa că până la plajă s-a prefăcut că e căpitan de vas și a comentat tot ce vede la orizont, inclusiv pericole imaginate, în timp ce ne chinuiam să ținem ritmul la vâslit pentru că ne prăpădeam de râs. În cele din urmă am ajuns pe plajă, eu am tras caiacul la mal, pe nisip, cu mâinile goale și cu mama încă în el (sunt destul de puternică, da! :)), apoi am intrat înapoi în apă, de data asta în costumele de baie și am înotat în timp ce soarele apunea în zare, o priveliște pe care nu o voi uita prea curând.
Când am revenit pe vasul nostru, ne-am petrecut seara cu coktailuri delicioase la Happy Hour și apoi la o cină gătită regește de echipajul deosebit pe care l-am avut. Am ațipit cu toții pe punte, în briza caldă a nopții de noiembrie (culmea!), apoi ne-am retras fiecare în camera lui și noaptea a trecut pe nesimțite într-un somn adânc după o zi plină-ochi. Ne-am trezit la 6 dimineața pentru o sesiune de tai chi. A fost prima dată când am încercat această practică de inspirație chineză, care, la origini, e artă marțială care are ca beneficii o stare de sănătate bună, capacitatea de a medita mai bine și, evident, elementele de autoapărare care pot fi de folos la nevoie. Noi am făcut numai jumătate de oră de tai chi, însă o sesiune clasică are între 2 și 3 ore și mulți vietnamezi practică. Am putut vedea asta în orașe, unde se adună în parcuri cu noaptea-n cap, la 5, și își încep ziua astfel. Ce făceau eu trează la 5? Probabil eram în drum spre vreun aeroport.
Data viitoare îți voi povesti despre Hoi An, un oraș vechi superb din centrul țării unde aș fi putut să stau la nesfârșit și să mă bucur de clădirile mici și colorate și de atmosfera serii când vasele de pe râul Bon își aprind lampioanele. La fel ca Ha Long Bay și Hoi An este în patrimoniul UNESCO din 1999. Nu uita: următoarea călătorie cu Rezan în Vietnam va avea loc în februarie 2020, deci peste o lună de zile poți avea șansa să vezi toate aceste locuri minunte. Intră pe pagina evenimentului și află toate detaliile.