90 de minute

by Andreea Vasile

Spinning

Roata biței se-nvârtește țac, țac, țac, fesierul întărește, țac, țac, țac

Unele lucruri se întâmplă pur și simplu. Poate că, o vreme, le-ai rezistat. De frică să nu te faci de râs, din starea autoindusă că nu poți să faci asta sau din orice alt motiv inventat, m-am purtat și eu cum ne purtăm cu toții într-o anumită împrejurare în care ni se cere să fim curajoși și să încercăm altceva, adică am fugit.

*

M-am suit pentru prima dată, după câțiva ani buni de zile, pe o bicicletă, chiar dacă statică, la sala de sport. Convingerea mea timp de mulți ani a fost că nu am rezistență în picioare, că dacă vine vorba de mișcare și trebuie să-mi pun baza în ele, mă vor lăsa înainte să îmi dau seama, deci la ce bun să mai încerc? De data asta am început să pedalez și am făcut-o până când, după vreo două săptămâni, am văzut că pot să țin pasul cu ceilalți, adică pot să pedalez o oră în ritmul în care o fac toți ceilalți, fără să mă mai așez în șa pentru odihnă, fără să îmi mai treacă prin minte că eu nu pot să fac asta pentru că, evident, picioarele nu mă țin, doar o știu dintotdeauna.

*

Când ne-a anunțat instructorul de spinning că va face o oră specială în care vom pedala 90 de minute pe muzica anilor 90 mi-am spus ce mișto, dar nu-i de mine, deși cred că ideea asta cu muzica anilor 90 îmi aparține cu toate că n-am confirmarea. Explic imediat de ce spun asta. Așadar, o clasă specială, de 40 de oameni, care să reziste o oră și jumătate pe biclă. În cele din urmă mi-am zis că o să o fac, ce naiba, cum să ratez să mă mișc pe Snap, Culture Beat sau 2Unlimited.

*

La mijlocul lui decembrie sau început de ianuarie am scris un mail la World Class în care le sugeram o oră pe muzica anilor 90. Instructorul de spinning nu a știut să-mi zică ieri de unde a venit ideea așa că mi-am luat libertatea să asum că de la mine și până nu aflu sursa orei, dacă se va întâmpla asta, mă bucur să mă consider autorul moral al experimentului.

*

Am dus cele 90 de minute de spinning la capăt și în sala aia de la Marriott singurul lucru care a lipsit a fost un discoball. Pentru că în rest atmosfera a fost ca la discotecă – multă energie bună, oameni mișto, entuziasm, melodii pe care toată lumea le știa și le cânta și un instructor care și-a jucat perfect rolul de entertainer astfel încât să ne simțim bine, să nu ne pierdem suflul și să ajungem la capătul orei cu bucuria că s-a întâmplat ceva extraordinar, o experiență pe care ne-am dori să o repetăm.

*

Acum, pentru cine ar vrea să facă ceva asemănător, să zic ce am făcut eu înainte de oră. În primul rând, am mâncat FOARTE BINE și insist pe aspectul ăsta pentru că aud des oameni care vrând să și slăbească aleg să meargă la sport cu stomacul gol și termină prin a le fi rău pentru că evident mâncarea înseamnă energie și fără energie nu ai ce să consumi când faci mișcare. Eu am mâncat o friptură pe grătar cu salată verde și o felie de quiche cu legume. De asemenea am băut un energizant (este pentru sportivi, nu știu să vă spun acum numele pentru că mi l-a făcut cineva) și mi-am luat pentru în timpul antrenamentului o sticlă de 1 litru și jumătate de ceai în care am amestecat conținutul a trei fiole de carnitină pe care le-am cumpărat de la farmacie, adică vreo 3000 de mg. Carnitina este, pe șleau spus, o substanță care arde grăsimile. Concentrația nu am pus-o după capul meu, ci la recomandarea instructorului care a calculat-o în funcție de greutatea și înălțimea mea.

*

Pentru antrenamente asemănătoare ca intentitate mi-am comandat de pe un site de specialitate aminoacizi și carnitină pentru că obiectivul meu în continuare este să slăbesc încă vreo 5 kilograme și să pun masă musculară. Repet, aceste suplimente le iau la recomandarea instructorului, lucru care este foarte important ca să iasă treaba bine.

*

Cât despre picioarele mele, sunt bine, mulțumesc, prind putere și tot mai multă rezistență și îmi pare rău doar de un lucru, că le-am subestimat. Dar acum le las să își ia revanșa, le pun la treabă cu vârf și îndesat!

0 comment

You may also like

0 comment

dojo January 29, 2013 - 8:49 am

Este incredibil ce poate face corpul uman, daca treci de faza aia cu ‘mor de pe picioare, nu mai pot’.

Eu am facut cativa ani de karate. La primele antrenamente am simtit ca mor pe loc, atat de dure erau. Veneam acasa aproape in 4 labe si aveam cate o febra musculara de nu puteam sa ma dau jos din pat. Nu glumesc, ma rostogoleam din pat pe podea si incercam de acolo sa ma ridic, icnind de durere (cred ca doar nasul nu ma durea, in rest descoperisem niste grupe musculare de care nici nu stiam pana atunci.)

Am trecut peste durerile in cauza si m-am antrenat constant (de 3-4 ori pe saptamana) si in cateva luni duceam un antranament dublu (4 ore) fara probleme. Si vedeam oameni noi la club care, la 1 ora de antrenament deja cadeau rapusi in stanga si in dreapta.

Acum m-am apucat de inot (nu mai fac karate ca am un menisc ‘rupt’). Am fost la prima sedinta si abia am facut vreo 5 ture de bazin, lesinata de cat m-am ‘hiperventilat’, cu carcei si tot tacamul. Ieri am fost la a doua sedinta si am facut 8 ture (sunt inca incepator, asa ca fac doar cu pluta si dand din picioare, deci merg mai incet). Am respirat lejer pe tot parcursul, m-am oprit de 2 ori max. pe tura sa las un coleg sa treaca (era pe acelasi culoar si vedeam ca inoata OK, asa ca nu doream sa se impiedice de mine), am facut pauza de max.30 de secunde intre ture si m-am tot dus ca motorul inainte.

Nu stiu inca sa inot, nu am inca atata conditie fizica pe cat mi-ar placea, dar vad deja progres. Probabil in cateva saptamani imi dau drumul si sa inot corect si pot sa cresc calitativ de acolo.

Secretul este sa MUNCESTI si sa lasi 100% in sala aia. Limitele in cazul asta sunt doar niste ‘repere’ pe care le treci in fiecare zi mai mult 😉

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: