”Acuma-s chiar furios”. Cum se transformă un slogan pe parcursul mai multor zile de protest

by Andreea Vasile

Levente Bagoly a devenit cunoscut în social media datorită pancartei – ”Iar m-ați supărat” – pe care a purtat-o la protestul de duminica trecută împotriva ordonanței de urgență 13 (modificarea codurilor penale), pe care Guvernul a și dat-o pe 31 ianuarie 2017. Sunt 10 zile până la intrarea ei în vigoare și lumea e determinată să iasă în stradă, în toată țara, ca să oprească una ca asta.

Am vorbit din nou cu Levi despre zilele care au trecut de atunci și pe care el le-a petrecut tot în stradă, cu pancarte cu mesaje noi, la fel de amuzante. Dar, în spatele râsului său, și al nostru, stă de fapt motivul pentru care, zi de zi, lumea stă câte 3-4 ore afară, la temperaturi care nu depășesc 3 grade: Guvernul să renunțe la OUG 13.

Ce făceai când ai aflat că s-a dat ordonanța de urgență, pe 31 ianuarie?

Eram în Club Control. Tocmai intrasem și așteptam să înceapă concertul. Eram oarecum relaxat, nu mă așteptam deloc la așa ceva, eram cu gândul să ies în piață miercuri dimineața sau după masă (n.red. pe 1 februarie, Guvernul urma să spună ce face cu ordonanța).

Care a fost primul tău gând când ai auzit una ca asta?

Mi s-a transformat supărarea în furie. Exact ce ai văzut și pe pancarta mea. Aveam doar 3 % baterie la telefon după o zi lungă, când mi-au zis prietenii că sunt zvonuri că a trecut ordonanța. Mi s-a ridicat presiunea și am scos telefonul ca să verific informația din cât mai multe surse posibile.

Se vede că pancarta a fost scrisă la furie. Cum te-ai mobilizat s-o creezi în 2 pași și 3 mișcări?

Am hotărât să plec din club și să mă grăbesc acasă, să iau acumulatorul extern,  să arunc câteva cuvinte pe cealaltă parte a pancartei mele de duminică și să mă grăbesc înapoi în piață. În tot acest timp eram offline și mă simțeam cumva în locul oamenilor din decembrie ’89 sau iunie ’90, că n-aveam nicio informație despre ce se întâmplă în piață. Nu știam dacă se strânge lumea sau nu. Doar am avut speranța că o să găsesc deja lume în piață. Și, din fericire, am găsit foarte multă lume.

Cum a fost în piața Victoriei pentru tine, în seara de 31 ianuarie?

Am fost foarte încântat că am văzut că lumea a început să se implice, că protestul se simțea masiv din mijlocul mulțimii și fără să vezi de unde până unde sunt oamenii. Lozincile erau strigate în sincron și am găsit cu toții același glas.

levi-cristian-vladoaica

Levi a rămas fără voce.

Foto: Cristian Vlădoaica

Pe 1 februarie te-ai reîntors. De la furie ai rămas fără voce. Ce s-a întâmplat?

Furia a rămas, doar că am pierdut vocea între timp pentru că am strigat prea mult în seara precedentă, așa că nu prea am putut să-mi exprim furia în continuare prin lozinci, deci am scris pe pancarta mea de ce tac mai mult decât ar trebui.

Ai adus ceai pentru protestatari. De ce ai făcut acest gest?

Am mai făcut asta și în prima duminică de protest, pe 18 ianuarie, și o să fac asta cât o să pot. Ieri am dus ceai în mai multe ture (120 litri în total) și deja prietenii mă ajută, iar un local pe la Romană mi-a oferit spațiu să depozitez suplimentele, apa o fierbem tot acolo, mi-au dat chiar și un cargobike să cărăm ceaiul până în mijlocul mulțimii. Unii prieteni mi-au dat și bani. Nu este o chestie care ne costă foarte mult, iar impactul este de neprețuit, de aceea am și decis să nu acceptăm bani de la protestatari, deși mulți vor să ne dea. Recunosc însă că am primit o ciocolată ca semn de mulțumire.

Cum te simți să faci asta?

De fiecare dată când termin câte o tură, am un sentiment de satisfacție, lumea în piață are mare nevoie de ceai cald. Ieri am văzut multă lume că face asta. Am râs când am intrat în mulțime cu cargobike-ul și am găsit la 5 metri de noi altă lume oferind ceai. A trebuit să mergem și mai departe ca să-l oferim pe al nostru. Faptul că astea sunt inițiative personale ale oamenilor mă încălzește mai mult ca orice. Aș putea să zic că un singur lucru se dă mai repede ca pâinea caldă: ceaiul cald (râde).

avem-si-ceai-cald-levi

Levi s-a gândit și la ceilalți protestatari și a adus ceai cald pentru ei. Nu e prima dată când face asta.

Cum a fost atmosfera pentru tine aseară?

Foarte placută. Văd foarte multe lume cu pancarte haioase, care ne fac să zâmbim și să uităm de amărăciunea care ne-a unit pe stradă. Sunt extrem de fericit că protestele au reușit să ia o amploare ca asta, este timpul nostru să spunem NU abuzurilor autorităților. Noi i-am pus pe ei acolo și tot noi o să-i scoatem dacă o să fie nevoie. Și aici vorbesc și în numele votanților PSD.

Erai acolo când lucrurile au degenerat pe 1 februarie?

Violențele din seara de 1 februarie  nu trebuie să pună o pată neagră pe proteste. Este foarte important să ne distanțăm de huiduielile galeriștilor, sunt foarte ușor de recunoscut după cum stau în grup, cu fular pe față și strigă violent lozincile, ca pe stadion. Dacă nu ești sigur dacă sunt instigatori sau nu, scoate-ți telefonul și începe să-i filmezi. Îți vei da seama după reacții ce le poartă pielea.

Când am văzut violențele, ne-am îndepărtat imediat și, după jumătate de oră, a venit și restul oamenilor după noi. Când am văzut că nu se încetinește deloc, m-am dus în față și am reușit să intru în spatele liniilor de jandarmi. De acolo am privit mișcările lor și mi-am dat seama că își fac profesionist treaba. Însă au fost și mulți protestatari pașnici care au primit gaze lacrimogene, însă odată ajunși în mulțime, e greu să-i separi foarte bine de instigatori. Cred că Jandarmeria Română a făcut o treabă bună și simt că, până acum, nu au făcut abuz, ci au făcut treaba așa cum trebuie.

Scurt metraj realizat de Sergiu Brega în seara de 1 februarie 2017 când în Piața Victoriei protestul a degenerat.

Fotografia din deschidere a textului îi aparține lui Cristian Vasile.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: